Simonsen Freeway F-510 – mobilen der holder til ALT (mobiltest)
Simonsen Freeway F-510 er en robust mobiltelefon, som tåler en hård behandling.
Jeg kan med det samme afsløre, at denne telefon ikke er til hr. og fru Jensen. Telefonens primære målgruppe er personer, der befinder sig meget udendørs i et mere eller mindre ekstremt miljø.
Det vil sige, at telefonens målgrupper kan være landmænd, naturvejledere, militær- og beredskabsfolk , ekstremsportsudøvere, tømrere, murere eller håndværkere generelt.
Altså folk, der på den ene eller anden måde også er i risikozonen for en alvorlig arbejdsskade – den slags folk, som smadrer en telefon eller en finger hver tredje måned.
Derfor skal denne telefon heller ikke bedømmes helt som normale standard feature-telefoner, hvilket denne anmeldelse også vil afspejle.
Det første eksempel på, at det er en lidt usædvanlig telefon, er telefonens indpakning. Den leveres nemlig i en sort plastikkasse, som mest af alt ligner en kasse til en boremaskine.
En hård nyser
Allerede fra starten giver F-510 en god fornemmelse af robusthed, når den holdes i hånden.
Den føles meget robust, og den ligger godt i hånden. Den ru overflade giver et fast greb om telefonen, og den hårde plastik/gummi-overflade gør den ekstra stødsikker.
Telefonens design er lavet to farver: En gul plastik del og en sort gummidel på siderne, der giver ekstra beskyttelse imod stød.
F-510 er hermetisk indkapslet i denne beskyttende yderskal, og alle steder, hvor vand og støv normalt kan komme ind, er godt afskærmet.
Skærm og tilbehør
Telefonen har en 2,2” QVGA LCD touchskærm og en kortlæser til det medfølgende 2 GB Micro-SD kort. Det er ikke verdens mest lysstærke skærm, men den er lysstærk nok, så man kan se menuerne – så længe man ikke benytter skærmen i direke sollys.
Med i pakken følger også en clip-on holder, som bruges til at montere telefonen i f.eks. et bælte. I clip-on holderen sidder også en lille stylus, der kan bruges på telefonens touchskærm.
Hvad man dog skal bruge en stylus til på en 2,2” stor skærm, og hvorfor telefonen i det hele taget har en touchskærm, det er fuldstændigt uforståeligt.
Der er ikke brug for en touchskærm med undtagelse i nogle få tilfælde, hvor man helt ulogisk ikke kan benytte telefons tastatur til at navigere rundt i menuen.
Det er f.eks. umuligt at indstille telefonens walkie-talkie uden at trykke på skærmen, mens stort alle andre funktioner kan fint styres uden den trykfølsomme skærm.
Det 1800 mAh store batteri kan holde i op til 300 timers standby eller 10 timers taletid.
Med i den flotte kasse ligger der også et neckstap, 220 Volt-lader, et USB-kabel og nødoplader, der kan oplade telefonen ved at dreje et af et lille svinghjul.
Nødopladeren er yderst praktisk, når man sidder ude i ødemarken uden strøm på telefonen… hvis man altså har husket både nødoplader og USB-kabel. Der medfølger også et simpelt headset.
Opkald med dobbelt SIM-kort
F-510 er en ren 2G GSM-mobil. Der er altså ikke noget 3G eller 4G i denne telefon. Til gengæld så kan telefonen bruge to SIM-kort, hvilket er yderst praktisk for dens målgrupper.
Telefoner med to SIM-kort har traditionelt ikke været et særligt udbredt fænomen i Danmark, så nogle vil sikkert undre sig over det praktiske ved at have en telefon med to kort. Det smarte er, at man altid kan ringe via det netværk med den bedste dækning.
Hvis man bevæger sig i skovområder eller langt fra teleselskabernes sendemaster, så kan man uanset mobilnetværk opleve områder, hvor der er dårlig eller ingen dækning.
Eksempelvis i skovområder kan der være stor forskel på teleselskabernes dækning, og her kommer dobbelt-simkort-funktionen ind. Man kan have kort fra forskellige teleselskaber, og man kan så vælge at benytte det teleselskab, der har bedst dækning, præcis hvor man befinder sig.
Når man ringer ud, vælger man i menuen, hvilket SIM-kort man ønsker at benytte. Det er let og simplet. Man kan selvfølgelig også ringe til begge telefonnumre.
Selve opkaldskvaliteten er godkendt. Telefonens højttaler forvrængede lidt, men ikke værre end man tydelig kunne høre modparten. Ligeledes er telefonens mikrofon også godkendt.
De basale funktioner
Telefonen indeholder alle de basale funktioner, som man kan forvente fra en standardtelefon. Der er kalender, opgavestyring, alarm med forskellige alarmtidspunkter, verdensur, lommeregner og stopur. Der er sågar en e-bogslæser, hvad man så end skal bruge den til.
Der er dog ingen T9-ordbog i SMS- og MMS-delen. I stedet benyttes det såkaldte SMART ABC-system – det er ikke særlig smart i praksis, så det slår man hurtigt fra. Det er en klar ulempe, men dette er så bestemt heller ikke en telefon til homonforstyrrede teenagere med gigtplagede fingre.
Der er LED-lys til kameraet, og det kan også benyttes som lygte. Der er Bluetooth, indbygget GPS modtager (kun position), FM-radio samt lyd/video-afspiller.
Under testen har jeg lagt mærke til enkelte oversættelsesfejl i menusystemet. Sætninger såsom ”send sms” hedder f.eks. ”send nkun”. Det er heldigvis småfejl, og ikke noget man ikke kan leve med i hverdagen.
WAP-helvede og ingen e-mail
Telefonen har WAP-browser, men man skal være opmærksom på, at det går dræbende langsom via telefonens GPRS-dataforbindelse.
GPRS-forbindelsen er oven i købet ikke er indstillet som standard, hvilket betyder, at man skal sidde og rode rundt i telefonens menuer for at opsætte forbindelsen manuelt.
Den kløgtige læser, som har vænnet sig til, at man kan opsætte alle telefoner bare ved at sende en SMS til teleselskabet, får sig en ubehagelig overraskelse. Det virker bare ikke – så en manuelt opsætning er eneste løsning.
Denne anmelder er ellers meget erfaren, når sagen drejer sig om manuel opsætning af telefoner. Efter små 30 minutters intensiv kamp måtte jeg give op og smide håndklædet i ringen. Det virkede bare ikke på hverken Telia eller Onfone (TDC).
Der er ingen e-mail-klient, så det er ikke muligt at modtage e-mail på telefonen – medmindre man henter en Java-applikation.
Kamera og Walkie-Talkie
Det er ikke kameraet, der er telefonens store salgsargument. Der er tale om et mobilkamera på sølle to megapixel med fixed fokus.
Kvaliteten af billederne er acceptabel, men på ingen måde prangende.
Man skal manuelt styre eksponeringen af billederne, og det kan altså være ret så svært på den lille skærm.
Kameraet er mest en standardfeature, som bare skal være på telefonen.
En anden feature, der bestemt ikke er er standard, er den indbyggede Walkie-Talkie eller Personal Mobile Radio, som telefonproducenten kalder det.
Når telefonen benyttes som Walkie-Talkie, tilkobles telefonens kraftige, ydre højttaler, som er både høj og tydelig.
Jeg havde desværre ikke mulighed for at teste telefonen Walkie-Talkie-funktion indgående, da jeg ikke lige havde en Walkie-Talkie liggende i skuffen. Der er otte kanaler at vælge imellem, og ifølge producenten så rækker den op til tre kilometer.
Modstår støj, støv og vandsprøjt
Simonsen Freeway F-510 overholder den såkaldte IP66-standard.
Standarden betyder, at telefonen skal kunne tåle en ret så brutal håndtering. Dette indebærer, at telefonen skal kunne tåle et fald på to meter direkte ned på et betongulv, og den skal være helt støvtæt.
Standarden kræver også, at telefonen skal kunne forblive helt vandtæt ved vandsprøjt. Helt specifikt skal telefonen kunne holde tæt i 3 minutter, mens man ved hjælp af en sprøjtespistol udsætter telefonen for en kraftig vandstråle fra 3 meters afstand.
Telefonen skal altså kunne holde til ret ekstreme udfordringer, og det blev jeg selvfølgelig nødt til at teste.
Ekstremt havearbejde
Telefonen blev slæbt med ud i det kølige efterårsvejr, og en skovl blev fundet frem. Der blev gravet et lille fint hul i baghaven, og telefonen blev smidt ned i hullet, som derefter blev dækket helt med jord. Tre minutter senere blev telefonen gravet frem igen.
Telefonen var selvfølgelig godt beskidt af al jorden, og den blev efterladt i havens springvand, mens jeg fandt haveslange og sprøjtepistol frem.
Haveslangen og sprøjtepistolen blev koblet til, og så blev telefonen rengjort efter alle kunstens regler – vand, vand og mere vand.
Telefonen skal kunne holde til vandsprøjt på tre meters afstand, men det er altså ikke så praktisk med en haveslange, så testen blev i stedet for foretaget på 1,5 meters afstand med fuld tryk på vandslagen.
Heldigvis overlevede telefonen den hårdhændede behandling, og efter et par minutters vandsprøjteri var telefonen helt rent.
Pas på den flyvende telefon
Telefonen kunne altså godt holde til lidt jord og lidt vand, men hvordan mon den holder til et fald to meter ned på et betongulv?
Nu var sagen, at jeg ikke havde fået lov til at smadre telefonen med vilje, så jeg kunne simpelthen ikke få mig selv til at smide telefonen to meter ned på et betongulv – så jeg fandt på et lidt mere skånsomt og nok også mere realistisk senarie.
Telefonen blev smidt rundt udenfor på den hårde efterårsgræsplæne et par gange, og den overlevede den hårdhændede behandling – næsten uden skrammer.
Ekstrem overlevelse
Men her på Mobilsiden.dk tester vi jo telefonerne grundig, så telefonen skulle selvfølgelig også smage årets største efterårsstorm.
Mens Cecilie Hother var ved at blæse væk på TV 2 News, blev telefonen smidt udenfor.
Telefonen blev derefter overladt til elementernes rasen under stormen med vindstød af orkanstyrke. Den blev udsat for både blæst, regn og kraftigt haglvejr, mens denne anmelder sat indenfor i varmen og nød en kop varm kakao.
Efter tre timers ekstrem vejr, kom telefonen indenfor igen og ikke helt overraskende, så havde telefonen ikke taget skade.
Billeder taget med Simonsen F-510
Konklusion
Der er ingen e-mail-klient i telefonen, wap-opsætningen gav mig (flere) grå hår i hovedet, touchskærmen var både unødvendig og ikke brugbar i praksis, og der manglede T9-ordbog.
Jeg forstår ikke, at man ikke kan benytte alle telefonens funktioner uden at bruge touchskærmen. 99,9 procent af tiden kan man sagtens leve uden touchskærmen, så hvorfor producenten har valgt at ganske få funktioner, såsom indstillingen af Walkie-Talkie-funktionen, ikke kan lade sig gøre uden brug af touchskærmen – det går over min forstand.
Med en pris på omkring 3.800 kroner uden abonnement, så ligger telefon ikke lige frem i den billige ende, og telefonens features er ikke ligefrem prangende. Men det er også en meget speciel telefon til en meget speciel målgruppe.
Jeg kan dog stadigvæk ikke lade være med at sammenligne med ”håndværker-modellerne” fra Sony Ericsson Xperia Active og Motorola Defy (læs sammenligning her).
Ja, sammenligningen er ikke helt fair, da Simonsen Freeway F-510 har en række unikke features, men så meget ekstra er de altså ikke værd, medmindre man har nogle specielle behov for eksempelvis dobbelt SIM-kort eller Walkie-Talkie-funktion.
Til simpelt brug vil skovarbejderen, landmanden og bjergklatren elske denne telefon, men de lidt mere avancerede brugere med mere komplicerede kommunikationsbehov bør finde sig en anden telefon.
Simonsen Freeway F-510 får 4 ud af 6 stjerner.
Telefonen er venligst udlånt af Klingtech Teleonline.
Plus
– Walkie talkie (PMR) funktion
– Vand og støvtæt
– Dobbelt simkort
– Nødlader
Minus
– Ingen e-mail
– Touchskærm som er ubrugelig i praksis
– Ulogisk at menusystemet visse steder ikke kan bruges uden touchskærm
– Manuel WAP-opsætning
– For dyr