Surface 2 – super til business (produkttest)
Surface 2 – Mange positive forbedringer
Microsoft har gjort mange rigtige ting i forbindelse med udviklingen af Surface 2, der er efterfølgeren til Surface RT.
Der er blevet lavet flere forbedringer på selve tabletten, men også tilbehøret har fået en overhaling, og samlet set giver det en god kombination, der specielt vil være attraktiv for businessfolk på farten.
Surface 2 kommer i to udgaver med 32GB og 64GB hukommelse – begge med WiFi og ikke 4G/LTE, som mange af konkurrenterne ellers reklamerer med.
I testperioden har jeg dog ikke savnet 4G/LTE, da jeg har benyttet min smartphone med 4G og internetdeling.
Solidt udført med ny Kick-stand
Selve den fysiske udformning af Surface 2 er der ikke en finger at sætte på. Skallen er udført i et gråt materiale, der med lidt god vilje ligner metal, men føles som plastic, selvom det er VaporMg.
Kanterne er trukket skarpt op, og her bliver det en smagssag, om man er til runde former eller skarpe linjer.
På bagsiden findes Microsofts Kick-stand, der er en holder, således at tabletten kan stå på et bord eller hvile på benene, mens man sidder i sofaen.
Det nye i forhold til Surface RT er, at Kick-standen på Surface 2 kan indstilles i to positioner, hvilket giver bedre mulighed for at få en optimal betragtningsvinkel. Det lyder måske meget simpelt, men funktionen er faktisk genial og i praksis meget anvendelig.
På for- og bagside findes kamera på henholdsvis 3,5 og 5 megapixel, der begge optager ved 1080p.
På enheden findes en HDMI-port, jack-stik til hovedtelefoner, USB 3.0, slot til microSD-kort så hukommelsen kan udvides og to indbyggede højtalere.
På fronten er en touchknap udformet som en del af rammen omkring skærmen. Den fungerer som hjem-knap og skift mellem skrivebord og sidst anvendte app.
Skærmen – 16:9 og Full HD
Skærmen på Surface 2 er til forskel fra flere konkurrenter i 16:9 format, hvilket gør den særligt velegnet til at se film og video i bredformat.
Skærmen er på 10,6 tommer og er af typen ClearType Full HD 1920x1080p, hvilket gør den rigtig god og behagelig at iagttage, selv efter flere timers arbejde.
Touchfunktionerne fungerer også efter hensigten, og har man først vænnet sig til Windows 8 og 8.1, så er betjeningen meget intuitiv og nem at håndtere.
Skærmen reagere hurtigt og præcist på berøring, og på intet tidspunkt i testperioden har jeg oplevet udfald eller dårlige billeder.
Dåseagtig lyd
Lyden er et kapital for sig, som desværre ikke overrasker specielt positivt. Det er en meget tynd og dåseagtig lyd, der præsteres af de to højtalere, der er placeret på hver side af enheden.
De kan anvendes til samtaler over for eksempel Skype, men musikafspilning egner de sig bestemt ikke til.
Windows RT 8.1 og Office 2013
Surface 2 kører Windows 8.1 i en RT udgave og har nogle begrænsninger i forhold til Surface Pro 2, der er en fuldblods PC.
I forhold til Surface Pro 2, kan der ikke installeres PC-programmer, men applikationer fra Windows Store, som det også er tilfældet med Apples iPad og Googles Android.
Surface 2 kommer med Office 2013 RT præ-installeret, hvilket inkluderer Word, Excel, Powerpoint, OneNote og Outlook. Det er et kæmpe plus, som løfter enheden op på et væsentligt højere niveau, og pludselig gør den til et effektivt kontor, frem for blot endnu en tablet på markedet, der kan det samme som alle de andre.
Windows 8.1 som økosystem til en tablet er forholdsvis nyt og derfor er app-udvalget også lidt mindre end til konkurrenterne, der har været på markedet i længere tid.
I store træk betyder det ikke så meget, men enkelte apps, som for eksempel Spotify, Instagram og flere netbanker har jeg savnet lidt i testperioden.
Netbankerne mangler fordi Surface 2 ikke kører Java, og fordi flere banker ikke udvikler løsninger uden Java, der bruges til login via NemID.
De manglende app´s kan dog i nogen grad erstattes af udemærkede 3. parts applikationer, men i flere tilfælde mangler der funktionalitet eller også overdøves en ellers udmærket app af reklamer og bannere.
Tilbehør – Tastatur er ekstraudstyr
Med Office 2013 præ-installeret på enheden, lægger Surface 2 op til at der skal arbejdes, hvilket den også er særdeles velegnet til.
Men som Surface 2 står alene, er der kun mulighed for at skrive ved hjælp af et on-screen tastatur, hvilket hurtigt sætter en begrænsning for længden af ens forfatteriske kreationer.
Skal man have den med på farten er det nødvendigt at købe et tastatur, der dog forvandler Surface 2 fra en almindelig tablet, til en tablet med stort businesspotentiale.
Hvis man er vant til at benytte sig af Office-produkterne og eventuelt også SkyDrive, så får man en fantastisk oplevelse af, at kunne tage kontoret med på farten. Alle dokumenterne gemmes i skyen og med tastaturet kan der kreeres selv lange tekster.
Microsoft har samtidig med Surface 2 og Surface Pro 2 udviklet to nye tastaturer, et Type Cover 2 med fysiske taster og et Touch Cover 2 med touchtaster. Sidstnævnte er er ikke helt så nemt at arbejde på, som Type Cover 2, men til gengæld er det ekstremt tyndt og fungerer perfekt som cover og skærmbestkyttelse for enheden.
Via USB-porten kan tilsluttes andre enheder som memorystick, trådløst tastatur og mus m.m. Det hele kører gnidningsløst og uden lange ventetider på installation af drivere.
Batteri – rigeligt til de lange arbejdsdage
Batterilevetiden kan der ikke siges meget negativt om. Den er af Microsoft opgivet til at være 10 timer ved uafbrudt videoafspilning, men ved blandet brug har jeg i testperioden været oppe omkring 11-12 timer.
Et super vigtigt parameter, hvis man vil appellere til businessfolk, der ikke har tid til at hænge over en stikkontakt i løbet af dagen – det funker bare!
Et irritationsmoment er dog den medfølgende oplader, hvor tilslutningen til Surface 2 har sin helt egen udformning. Det betyder, at man som forbruger kun kan vælge at oplade med den melfølgende lader, eller som ekstra tilbehør købe en billader.
Der er altså ikke mulighed for at oplade via USB-porten, og dermed heller ikke mulighed for lige at ”låne” en oplader når man er på besøg hos venner og bekendte.
Kan også underholde
Surface 2 er ikke kun et arbejdsværktøj, da den også har hvad der skal til at underholde.
Der kan hentes spil via Windows Store, og selv krævende spil som Asphalt 7:Heat afvikles flydende og uden hak og lag.
Hvis man er til onlinestreaming af musik, spiller Surface 2 rigtig godt sammen med produktet Xbox Music, og har man yderligere en Xbox stående, kan Surface 2 også bruges om ”second screen” via applikationen Smartglass.
Konklusion – Stort potential, men der mangler lidt
Som enkeltstående tablet fungerer Surface 2 rigtig fornuftigt, men det er først når der tilsluttes ekstra tastatur, at Surface 2´s sande potentiale kommer op til overfladen.
Alene som tablet har Surface 2 sine begrænsninger, og det er derfor ærgerligt, at Microsoft ikke har valgt at inkludere et tastatur i pakken.
Men når det så er sagt, er tastaturet nøglen til et effektivt kontor på farten med Surface 2. Alene det at Office 2013 er præ-installeret gør at enheden appellerer til businessfolk og studerende, der er vant til at arbejde med Microsofts produkter i deres miljøer.
Surface 2 kan ikke helt erstatte en PC, men i testperioden har mit behov for at åbne min bærbare computer været markant nedadgående. Et flot skridt i den rigtige retning for Microsoft, der på mange fronter er presset af konkurrenter som Samsung og specielt Apple.
PLUS:
– Lang batteritid
– Office inkluderet
– Nem tilslutning af ekstraudstyr
MINUS:
– Dåseagtig lyd fra højtalerne
– Opladerstikket har speciel udformning
– Keyboard er ikke inkluderet
Med fordele og ulemper taget i betragtning, og en pris på 3.399 for 32GB-udgaven, lander Surface 2 på 5 ud af 6 stjerner.