Test: Huawei P30 Pro
Det er ikke mere end et halvt år siden Huawei lancerede flagskibet Mate 20 Pro, men nu er den kinesiske smartphoneproducent klar med endnu en stormobil.
Huawei P30 Pro er efterfølger til sidste års P20 Pro, som høstede udmærkelser verden over. Huaweis P-Serie leverer producentens ypperste kunnen inden for fotografi, men også designet er i højsædet i serien. Det er ikke uden mening at lanceringen foregår i verdens største modeby samt modellens kodenavn er Vogue.
Designmæssigt er Huawei P30 Pro ikke langt fra sidste års model, men den er blevet større, stærkere og skarpere. Anmeldelsen giver dig svar på hvordan og hvorfor.
Huawei P30 Pro kommer til Danmark i farverne sort, Breathing Crystal og Aurora. Prisen starter ved 6.699 kroner.
Læs også: Vi pakker Huawei P30 Pro ud
Fordele:
- Nydeligt design og solid byggekvalitet
- Stor lysstærk skærm med minimal notch
- Ydeevnen – Kirin 980 er stadig hurtig
- Utrolig hurtig opladning
- Batteriet holder længe
- Støv- og vandafvisende IP68 certificering
- Et godt kamera der brillerer i mørke
Ulemper:
- Brugerfladen trænger til forbedring
- Den buede skærm har ulemper
- Ingen stereohøjtalere og gennemsnitlig lyd
- Intet 3,5mm jackstik
Genkendeligt design
Billeder af P30 Pro og P20 Pro efterlader ikke noge tvivl om, at de er i familie. Både bagside og forside er i glas. Der blev på P20 Pro brugt Gorilla Glass til at beskytte mod ridser og slag, så mon ikke det også er tilfældet med P30 Pro. Rammen er stadig i aluminium.
Skærmen er netop dét der afslører, at der her er tale om den nyeste flagskib i P-Serien. Skærmen er gået fra 6,1 tommer til næsten 6,5 tommer – altså større end både Samsung Galaxy Note 9 og Galaxy S10+, og er nu oppe i iPhone XS Max territorie. Fingeraftrykslæseren er flyttet ind i skærmen og skærmen er denne gang buet, ligesom på sidste års flagskib i Mate-serien.
Skærmnotchen er blevet meget mindre, hvilket blandt andet skyldes manglen på en højtaler i toppen, som i stedet erstattes af en ny teknologi. Mere om dette senere. Den lille notch betyder samtidig at den sikrere ansigtsoplåsning fra Huawei Mate 20 Pro ikke er med i P30 Pro, på trods af at den ellers henter meget af dens indmad fra denne model.
Bagsiden af P30 Pro byder på et nærmest uændret design, men tilføjer en ekstra kameralinse. Kameramodulet siddet stadig øverst i venstre side, men stikker længere ud end på P20 Pro. Det betyder at den vipper når den ligger på en flad overflade.
Der er to fysiske knapper på den: powerknap og lydstyrke. Ganske gennemtænkt så fungerer powerknappen også som aktivering af Google Assistent ved et kort tryk.
I bunden finder vi USB-C indgangen, simkort-bakken samt en højtaler.
Der er ingen tvivl om, at Huawei har brugt tid og energi på at designe og samle P30 Pro. Den ser godt ud, føles utroligt solid og lækker. Byggekvaliteten er absolut er på højde med de bedste vi har testet.
Specifikationer på Huawei P30 Pro
huawei P30 Pro specifikationer | |
Mål og vægt | 158.0 mm x 73.4 mm x 8.41 mm ca. 192g |
Skærm | 6,47″ OLED, 19,5:9 1080 x 2340 pixel HDR10 |
Processor | Kirin 980 |
Batteri | 4200 mAh 40W hurtigopladning 15W trådløs opladning |
Lagerplads | 128/256GB |
RAM | 8GB |
Kamera | 40 megapixel, f/1,6 20 megapixel, f/2,2 ultra vidvinkellinse 8 megapixel periskoplinse, Dybdesensor med 3D 32 megapixel, f/2 frontkamera |
Software | Android 9 Pie, EMUI 9.1 |
Andet | Dolby Atmos Omvendt trådløs opladning IP68 certificering Bluetooth 5.0 Fingeraftrykslæser under skærmen |
Vejledende pris | Fra 6.699 kroner |
Hvad er de store nyheder i Huawei P30 Pro?
Et kort overblik over de store nyheder i Huawei P30 Pro, i forhold til P20 Pro:
- Større 6,5 tommer OLED-skærm med buede kanter.
- Meget mindre notch.
- Firedobbelt kamera med bl.a. 5x optisk zoom.
- Lyden til samtaler kommer ikke fra en højtaler, men fra vibrationer i skærmen.
P30 Pro sætter turbo på dine apps
I Huawei P30 Pro byder vi endnu en gang velkommen til producentens hjemmelavede chipsæt, Kirin 980, som vi først så i Mate 20 Pro. På trods af et halvt år på bagen, så er ydelsen stadig helt i top. I benchmarks er den lidt langsommere end Samsung’s Galaxy S10, men i virkeligheden føles P30 Pro et splitsekund hurtigere. I direkte sammenligning åbner Huawei P30 Pro 9 ud af 10 gange apps hurtigere end Samsung’s flagskib.
P30 Pro kommer i to udgaver, som begge bruger Kirin 980 chipsættet. Forskellen ligger udelukkende i mængden af lagerplads, hvor den mindste udgave har 8GB RAM og 128GB lager. Den anden har også 8GB RAM og 256GB lager og det er netop denne vi har til test. I begge modeller kan lagerpladsen udvides med Huawei eget hukommelseskort, Nano Memory.
Huawei P30 Pro er batterikongen
Er der noget Huawei er gode til at optimere, så er det batteritiden. Det både holder længe og oplades ekstremt hurtigt. Batteriet i P30 Pro er på 4200 mAh, altså ikke større end i Mate 20 Pro. Men Huawei har svunget tryllestaven over P30 Pro, så den holder mærkbart længere. Jeg får i gennemsnit 2 til 2 1/2 dag ud af den med omkring 6-7 timers tændt skærm.
Når man så derudover kan lade størstedelen af batteriet op på en halv time med deres 40W SuperCharge, så er det svært at ønske sig mere. Den understøtter desuden trådløs 15W hurtigopladning og omvendt trådløs opladning, som tillader trådløs opladning af andre enheder. Man kan også oplade P30 Pro samtidig med at den oplader en anden enhed trådløst.
Samlet set er batteriet i Huawei P30 Pro meget overbevisende og samtidig det bedste batteri vi endnu har oplevet i en flagskibsmobil.
Skærmen buer i P30 Pro
Der er ingen tvivl om vigtigheden af en god skærm i mobiltelefoner, og endnu mere i flagskibsmodeller. Den skal være stor, farverig, lysstærk og helst fylde mest muligt af telefonens front. Alt dette sætter Huawei P30 Pro flueben ved.
Skærmen er på hele 6,47 tommer med en opløsning i fuld HD og i et 19,5:9-format. Den skulle angiveligt være produceret af Samsung, som er kendte for deres høje kvalitet på OLED-skærmene. Der er utroligt meget lys i P30 Pros skærm og det er derfor aldrig problematisk at se indholdet på den, selv ikke i direkte sollys. Farverne er koldere og ikke så nøjagtige som på iPhone XS Max og Galaxy S10, men det er bestemt godkendt. Kigger man på skærmen fra siden, så ændres farverne kun ganske lidt. En klar forbedring fra Mate 20 Pro.
Uheldigvis sætter den også flueben i buet skærm. Man kan mene hvad man vil om buede skærme, men praktiske er de ikke. Både bagside og skærm buer og mødes midt på rammen, så der er for lidt ramme at holde om. Der er mere plads end på Mate 20 Pro, men mindre end på Galaxy S10. Den buede skærm giver flere refleksioner og gør det svært ikke at berøre den del af skærmen, når man har mindst brug for det, fx når man tager billeder. En bøn til alle smartphoneproducenter: drop nu bare den buede skærm, tak.
Til oplåsning af Huawei P30 Pro kan man bruge enten fingeraftryk eller ansigtsoplåsning. Den har fået præcis samme fingeraftrykslæser som Mate 20 Pro, hvilket betyder den sidder i skærmen og at den er optisk. Heldigvis er dens algoritme blevet væsentligt forbedret, så den nu låser hurtigere op og med færre fejllæsninger. Det er stadig ikke på højde med kapacitive fingeraftrykslæsere, så det føles stadig som en nedgradering i forhold til disse. Den låser ikke altid op i første forsøg og når den ikke gør, så er det ret irriterende.
Ifølge Huawei får også Mate 20 Pro denne opdatering til fingeraftrykslæseren. Ansigtsoplåsning på P30 Pro er hurtigt, men ikke sikkert som på Mate 20 Pro eller nyere iPhones. Så brug fingeraftrykslæseren hvis du har brug for højere sikkerhed.
Holdes tilbage af softwaren
Huawei P30 Pro kommer med producentens egen brugerflade, EMUI, ovenpå Android 9 Pie. Denne gang i version 9.1. Det er ganske velkendt og der er ikke de store ændringer. Det fungerer grundlæggende fint og udmærker sig ved at være utrolig hurtigt til at åbne apps, men er også altid flydende, effektivt og responsivt.
Desværre synes jeg softwaren er den største ulempe ved Huawei P30 Pro, og et område som Huawei virkelig skal arbejde på at forny og forbedre. Samsung har med Galaxy S10 vist, hvordan et moderne Android kan se ud og samtidig give forbedret brugeroplevelse med bl.a. lettere enhåndsbetjening. Skærmen på P30 Pro er blevet større, men der er intet gjort for at lette betjeningen.
Der er stadig små fejl at finde i softwaren, en meget afgrænset låseskærm og baggrundsapps der lukkes uhensigtsmæssigt ned og ikke får lov at afgive notifikationer. Der er mulighed for manuelt at styre hvad apps må og ikke må, men forbrugeren får ingen hjælp til denne funktion og det er lidt “hit and miss” om det virker. Jeg hentede hurtigt en tredjeparts launcher, så jeg fx kunne swipe ned på hjemmeskærmen for at få vist notifikationer og hurtigindstillinger. Noget der er standard ved nærmest alle andre Android-producenter.
Låseskærmen lader meget tilbage at ønske. Normalt kan man på låseskærmen i Android tilgå hurtigindstillinger, men det er ikke muligt på EMUI, hvor man først skal låse telefonen op og forbi låseskærmen. Notifikationer på låseskærmen kan man heller andet end åbne eller stryge væk. Normalt kan man på Android stryge ned, hvorefter man får vist hele notifikationens indhold samt genveje til at slette, besvare osv. Det er heller ikke muligt i EMUI. Vlad Savov fra The Verge synes jeg rammer plet i hans test af Huawei Mate 20 Pro:
“I can’t do anything with lock screen notifications on the Mate 20 Pro other than swipe them away. I didn’t realize how many useless emails I deleted directly from the lock screen of my Pixel until Huawei denied me that ability. I’ve enumerated more of these annoyances in my earlier P20 Pro review, so in lieu of repeating them, I’ll just say that you’ll encounter plenty of these small bits of UI friction with EMUI”
Selvom det er fra deres Mate 20 Pro test, så er udfordringerne stadig de samme. EMUI er på ingen måde dårligt, men bare ikke på højde med hvad konkurrenterne nu tilbyder. Det har taget tid for Samsung at komme fra TouchWiz til One UI, og det virker lidt til at være samme udvikling Huawei er godt i gang med.
Tip: Sådan får du styr på Huawei-telefoners strømstyring
Forbindelserne kan drille
Bluetooth, noget der tidligere har været udfordringer med på Huawei-telefoner, er åbenbart ikke helt løst endnu. Det er blevet bedre, men sammenlignet med andre flagskibsmobiler, så oplever jeg flere udfald på P30 Pro. Det er sjældent og det er kortvarigt, men de er der. Derudover oplever jeg at P30 Pro nogle gange er stædig mht. parring med Bluetooth tilbehør. Den forbinder, men det har et par gange taget omkring 30 sekunder. For det meste sker parringen dog ganske hurtigt og uden problemer.
P30 Pro er virkelig glad for at holde fast ved WiFi-forbindelser, også selvom der ikke længere er internetadgang. Jeg ender ofte med manuelt at deaktivere WiFi, fordi den ikke selv slår over på mobildata hurtigt nok.
Det skal lige nævnes at Huawei P30 Pro skulle få en stor opdatering, inden den lander i butikkerne. Forhåbentlig løser det de problemer jeg har oplevet.
Huawei P30 Pro har vibrerende glas
I et forsøg på at spare endnu mere plads indeni smartphones har Huawei i P30 Pro, udover at droppe fx jackstikket, fjernet ørestykket, i daglige tale kaldet højtaleren. Det betyder heldigvis ikke, at man ikke kan foretage opkald. Huawei har kastet sig ud i en helt ny teknologi, som de har givet navnet Huawei Acustic Screen Technology. I stedet for en højtaler kommer lyden under opkald fra vibrationer i skærmen.
Fordelen er at man ikke behøver være så præcis med placeringen af højtaleren ved øret, da man bare skal holde øverste del af telefonens skærm tæt øret. Der er rigeligt med lydstyrke, men lydkvaliteten kan ikke matche de traditionelle højtalere fundet i mange andre flagskibsmobiler.
Det betyder også at der ikke er stereo højtalere i P30 Pro, et område hvor man virkelig oplever konkurrenterne har forbedret sig. Lyden fra P30 Pro er udmærket, men kan ikke matche Samsungs og Apples, på hverken lydstyrke eller kvalitet.
Test af Samsung Galaxy S10 og 10+
Kameraet i Huawei P30 Pro
Mate-serien byder på en bred palette af forbedringer, men i P-serien er det først og fremmest kameraet der er i fokus. Huawei P20 Pro bød på et anmelderrost tredobbelt kamera, men det betyder ikke Huawei har hvilet på laurbærrene. Med P30 Pro introducerer Huawei nemlig et nyt Quad-kamera, altså hele fire kameralinser på bagsiden af telefonen. Mest imponerende er det at P30 Pro giver mulighed for 5x optisk zoom samt 10x hybrid zoom.
Kameraet består af:
- 40 megapixel, f/1,6 med laser autofokus og OIS
- 20 megapixel, f/2,2 ultra vidvinkellinse
- 8 megapixel periskoplinse, 5x optisk zoom med OIS
- Dybdesensor med 3D
- 32 megapixel, f/2 frontkamera
Kameraet i Huawei P30 Pro er bestemt imponerende og også bedre end forgængeren. Er det bedre end konkurrenterne? Ja og nej. Lad mig forklare. Huaweis P30 Pros styrke ligger i at tage Instagram-venlige billeder, ikke i at gengive virkeligheden bedst muligt. Efterbehandlingen af billederne er svær ikke at se. Billederne bliver gjort markant skarpere, lysere og ser ofte mere indbydende ud. Nat bliver til dag og dag bliver gjort flottere end den er. Billeder taget med Huawei P30 Pro er kølige i farverne, modsat Apple og Samsung, som er varmere i farverne.
Spørgsmålet er hvad der er bedst og hvad folk vil have. Vil du have virkeligheden afspejlet eller bare de flottere billeder? Det er der delte meninger om. Jeg er også splittet, men jeg har meget svært ved ikke at nyde billeder taget med P30 Pro. For der er ingen tvivl om, at Huawei P30 Pro tager virkelig flotte billeder. Billeder så gode, at dine følgere på Instagram spørger hvilken telefon de er taget med.
Specielt i mørke tryller Huawei. Det startede allerede i Mate 9 Pro og natfoto- funktionen er siden da blevet bedre og bedre. I Huawei P30 Pro er natfoto bedre end nogensinde. I mørke, hvor andre smartphones absolut intet kan se, lyser Huawei P30 Pro op og viser mere end det menneskelige øje kan præstere. Det er ret vildt. Afspejler det virkeligheden? Nej. Gør det billedet mere brugbart? Ja. Den nye periskoplinse er ikke mindre imponerende. Både 5x optisk og 10x digital zoom giver overraskende skarpe håndholdte billeder. Endnu vildere er det at man håndholdt kan zoome 50x ind med digital zoom og stadig få et fint resultat.
Portrætbilleder, selfies og billeder med bokeh er også rigtig flotte. P30 Pro kan selv på lang afstand registrere ansigter og tage billeder med sløret baggrund. Jeg har prøvet dette på mere end 5 meters afstand med succes. Selve slørringen af baggrunden synes jeg til gengæld ser mere naturlig ud på Samsung Galaxy S10 og iPhone XS. P30 Pro kan justere eksponeringen på flere områder i hvert enkelt billede. Registrerer den fx overeksponering i et ansigt eller et andet sted på billedet, så kan den justere det på kun dét område, uden at ændre på resten af billedet. Det betyder fx at skygger i ansigter kan minimeres og ansigtet bliver tydeligere. Igen så afspejler det ikke virkeligheden, men det ser godt ud.
Men det bedste ved Huaweis P30 Pro kamera er fleksibiliteten. Her er alt hvad hjertet kan begære. Portræt, ultra vidvinkel, 50x digital zoom, natfoto, makro og meget meget mere. Med Huawei P30 Pro føles det lidt som at gå rundt med et spejlreflekskamera og flere objektiver i lommen.
Videodelen er blevet gevaldigt forbedret i P30 Pro, men stabiliseringen kan desværre ikke matche Samsungs seneste flagskib. I videoen herunder er begge indstillet til Fuld HD og deres stabilisering er slået til.
Billeder taget med Huawei P30 Pro:
Sammenlignet med konkurrenter:
For flere sammenligninger kan du se vores sammenligning her.
Huawei P30 Pro test: Konklusion
Huawei P30 Pro er en virkelig god og bestemt anbefalelsesværdig smartphone. Batteriet og kameraet er P30 Pros største styrker. Den har også en stor lysstærk skærm, den er hurtig og så er den nydelig at se på.
Det er synd at den ikke har nogle ordentlige stereo højtalere og at den denne gang har fået en upraktisk buet skærm. Der er heller ikke et jackstik til hovedtelefoner. Men dens største minus er EMUI-brugerfladen, der trænger til at blive kigget efter i sømmene. Specielt efter Samsung har lanceret deres One UI-brugerflade, virker Huaweis forældet.
Det er et stærkt felt Huawei skal møde med P30 Pro og der skal derfor meget til for at opnå en topkarakter. Der skal være styr på brugerfladen, der skal være fx stereo højtalere og der må ikke være problemer med bluetooth.
Men det laver ikke om på at Huawei P30 Pro er en af de bedste high-end smartphones man kan købe lige nu. Samtidig er den med en vejledende pris på 6.699 kroner ganske fornuftigt prissat. Men man skal ikke glemme Huawei P20 Pro, som nu koster under halvdelen.
Vi giver Huawei P30 Pro 5 ud af 6 stjerner.