Test: Samsung Galaxy S10e
Det er ikke alle der gider rende rundt med en tablet-værdig skærm i lommen, men desværre har dekompakte smartphones ofte alt for mange kompromisser. Tidligere var Sonys gode Compact-serie det bedste bud på et kompakt flagskib, som nu er droppet. Men heldigvis har Samsung set muligheder her og lancerede, sammen med deres nye Galaxy S10-serie, en billigere og langt mere lommevenlig udgave: Samsung Galaxy S10e.
Læs også: Test af Samsung Galaxy S10 Lite
Men hvilke kompromisser tager den lavere pris og mindre størrelse med sig? Der er nogle få og de er ganske få, og de er fra Samsungs side ganske velovervejede. Er du på jagt efter en high-end mobiltelefon, som ikke er for stor og som ikke koster spidsen af en jetjager, så er Galaxy S10e det bedste bud lige nu.
Obs: Samsung Galaxy S10e minder meget om de andre S10-modeller, hvorfor vi ikke går i dybden med bl.a. softwaren og kameraet i denne anmeldelse. Det kan du i stedet læse meget mere om her.
Test: Apple iPhone XR – Går ikke på kompromis
Samsung Galaxy S10e: Fordele og ulemper
Fordele:
- Flot, velbygget og behageligt at holde om
- Flagskibs specifikationer til billigere penge
- Fantastisk lysstærk og flot skærm
- Den er lynhurtig
- Gode stereohøjtalere
- One UI brugerfladen er nydelig og flydende
- Kablet og trådløs hurtigopladning
Ulemper:
- Mangler telefotolinse
- Powerknappen kan drille
Galaxy S10e: Gode ting kommer i små pakker
Designet på Galaxy S10e er ikke meget forskelligt fra storebrødrene, men der er alligevel små ændringer, både gode og dårlige.
I S10e møder vi igen et glas på glas design. Denne model har en flad skærm, hvor S10 og S10+ har en buet. Den buede gør meget godt for udseendet, men ikke for det praktiske. Den giver nemlig mindre ramme at holde fast om samt problemer med uvillige berøringer ved skærmen. Dette er Galaxy S10e helt fri for.
Selvom Samsung Galaxy S10e har en relativt stor skærm på 5,8 tommer, så er den overraskende kompakt. Til sammenligning har den samme skærmstørrelse som iPhone XS, men iPhonen er både længere og bredere. Kanterne omkring skærmen på S10e er små og der er derudover ingen notch, hvilket gør en stor forskel. Den forholdvis kompakte størrelse på S10e giver en meget lettere enhåndsbetjening og gør den samtidig mere lomme- og håndtaskevenlig.
En lille detajle der undrer mig, er Samsungs beslutning om at farve rammen på Galaxy S10e, hvor Galaxy S10 har blank aluminium. Der er nemlig forskel på følelsen og fingergrebet på materialerne, hvor S10e er mere glat og ikke føles helt så eksklusiv.
Samsung har på Galaxy S10e sparet den nye ultralyds fingeraftrykslæser væk, hvilket er dens nok største minus, specielt hvis man er venstrehåndet. Fingeraftrykslæseren fungerer også som powerknap og er placeret i siden af telefonen. Den sidder øverst i højre side og stikker, som en normal fysisk knap, ikke ud af rammen. Det betyder at den kan være svær at lokalisere. Specielt hvis man er venstrehåndet er den svær at nå uden justering af grebet om telefonen. Når man endelig finder den, så låser tilgengæld ekstremt hurtigt op. Underligt nok sidder den en anelse løst i rammen. Ryster man telefonen, så kan man høre powerknappen rasle. Lidt skuffende for et Samsung-flagskib, hvor bedre forventes.
Alt i alt er Samsung Galaxy S10e en flot og velbygget mobiltelefon, som er mere kompakt, let og praktisk end de dyrere modeller i serien.
Galaxy S10e mod Galaxy S10: Hvad er forskellene?
Den er mindre
Først og fremmest så er Galaxy S10e mindre end Galaxy S10, hvilket skyldes en mindre skærm. Galaxy S10e har en skærm på 5,8 tommer, mod 6,1 tommer på S10 og 6,4 på S10+.
Mangler en kameralinse
I forhold til Galaxy S10 så mangler S10e et kamera på bagsiden. Den har to kameraer: 12 megapixel primær sensor og en ultra vidvinkel, men går glip af en linse til optisk zoom. Bortset fra den manglende telefotolinse, så er det præcis samme gode kamerahardware, som i de to dyrere modeller.
Ingen ultralyds fingeraftrykslæser
En tredje forskel er fingeraftryklæseren. Galaxy S10 og S10+ bruger en avanceret ultralyds fingeraftrykslæser, indbygget i deres skærme. Den er skåret væk i Galaxy S10e, som i stedet har en normal fingeraftrykslæser placeret på siden af telefonen, hvor den også fungerer som power-knap.
Ingen buet skærm
Samsung Galaxy S10 og 10+ byder på en designmæssigt flot buet skærm, som i realiteten ikke er pratisk. Galaxy S10e har en mere normal flad skærm, som samtidigt giver mere plads til en bredere ramme på telefonen og det giver et bedre greb om den.
Den er billigere
Ovenstående forskellene har resulteret i en billigere pris. Samsung Galaxy S10 vejledende priser starter ved 7.199 kroner, Galaxy S10+ ved 7.999 kroner, hvor Galaxy S10e er nede på 5.999 kroner.
Specifikationer på Samsung Galaxy S10e
samsung galaxy s10e specifikationer | |
Mål og vægt | 142,2 x 69,9 x 7,9 mm 150 gram |
Skærm | 5,8″ Full HD+ Dynamic AMOLED 19:9 Gorilla Glass 5 |
Processor | Octa-core 8nm Processor |
Batteri | 3100 mAh |
RAM | 6GB |
Lagerplads | 128GB (Kan udvides med MicroSD – op til 512GB) |
Kamera | 12MP vidvinkel f/1,5-f/2,4 16MP Ultra vidvinkel f/2,2 |
Software | Android 9 One UI |
Andet | IP68 Stereo højtalere Dolby Atmos WiFi 6 Jackstik |
Hurtig som en Galaxy S10+
Selvom Galaxy S10e er den billigste i serien, så går den heldigvis ikke ned på hastighed. Præcis som den dyreste S10+, så indeholder den Samsungs nyeste 8 nanometer chipsæt, Exynos 9820. Til denne er der en lagerplads på 128GB, som kan udvides med et MicroSD hukommelseskort på op til 512GB. Den går en anelse ned på RAM-hukommelse, hvor man i S10 og S10+ får 8GB, så får man kun 6GB i S10e. Jeg har dog ivrigt forsøgt at fornemme denne forskel med blandt andet intensiv multitasking, men det er endnu ikke lykkes mig.
Pladsen i Galaxy S10e’ kabinet er mindre, hvorfor der også er mindre plads til batteriet. Den store S10+ har et 4100 mAh batteri, S10 har 3400 mAh og S10e må nøjes med 3100 mAh. Netop dette var jeg en smule spændt på, da jeg oplevede udfordringer med batteriet på Galaxy S10+*. Men jeg er blevet positivt overrasket. Fra starten har Galaxy S10e leveret stabil batteritid, hvor jeg har kunne hive halvanden dags brug med 3-4 timers aktiv skærm ud af den.
På trods af den mindre størrelse, så er der blevet blevet plads til både stereohøjtalere og 3,5mm jackstik i Galaxy S10e. Højtaleren spiller ganske fremragende for en mobiltelefon og er blandt de bedste på markedet.
Samsung Galaxy S10e byder på både kablet og trådløs hurtigopladning. Efter en halv time i den kablede oplader, så går den fra 0 til 50 procent. Der er også omvendt trådløs opladning, så S10e kan oplade andre enheder, som understøtter Qi standarden, bl.a. Samsungs fremragende Galaxy Buds.
*Batteriet i min Samsung Galaxy S10+ er endelig forbedret og anmeldelsen er opdateret med denne information.
Galaxy S10 har den bedste skærm
Vi har allerede rost skærmen i vores Galaxy S10 anmeldelse, men den fortjener at blive nævnt igen. Den har på bedste Samsung manér fået fine navne som Infinity-O og Dynamic AMOLED. Kort sagt så finder man ikke bedre skærm i en mobiltelefon lige nu.
Den er ekstremt lysstærk og er blevet målt til over 1200 nits i DisplayMates test. Farver, kontrast og betragsningsvinkler er helt i top. En lille forskel på denne model og de to andre er, at S10e har Gorilla Glass 5 og de andre har version 6 til at beskytte den dyre skærm.
Skærmen er på 5,8 tommer, i 19:9 format, med en opløsning på 1080 x 2280 pixel. Modsat de fleste andre flagskibe på markedet, så finder man ikke en notch på Galaxy S10-modellerne. Her er i stedet udskåret plads til frontkameraet i skærmen med en laser. Det betyder at der bliver mere plads til skærm og samtidig forstyrrer hullet i skærmen mindre i dagligt brug.
En anden fordel ved den nye skærm er, at mængden af skadeligt blåt lys er blevet reduceret med 42 procent uden forringelse af farvegengivelsen.
En kameralinse mindre, men stadig godt
Et af kompromisserne ved Samsung Galaxy S10e-modellen er manglen på en telefoto kameralinse. Det betyder at denne model ikke har optisk zoom, men falder tilbage på digital zoom. Heldigvis er den digitale zoom udmærket, men det havde været rart at se telefotolinsen på S10e også.
Men udover denne manglende linse, så har Samsung Galaxy S10e samme kamerahardware som den dyrere Galaxy S10. På bagsiden sidder der to kameralinser: et primært kamera med variabel blænde f/1,5 – til f/2,4 på 12 megapixel og en ultra vidvinkellinse med 123 grader vinkel. Der er optisk stabilisering på den primære sensor.
Den leverer fine resultater i både dagslys og når mørket falder på. Når det bliver helt mørkt, så kan den ikke følge med de bedste mobilkameraer på markedet, men det er ikke langt fra. Billederne virker generelt en smule overeksponerede, hvilket giver lysere billeder, men til tider tab af detaljer. Der skal dog zoomes meget ind før dette ses.
Vidvinkellisen er en fantastisk tilføjelse, som kan give nogle fede resultater. Hele 123 grader giver lidt forvrængning i billederne, men er sjov at bruge og man kan virkelig være kreativ med den.
Samsung Galaxy S10e har et enkelt selfiekamera, som leverer rigtig fine billeder. Selvom der ikke er en dedikeret linse til dybdemåling, så er billeder med bokeh-effekt blandt de bedste jeg har set.
Vil du læse mere om kameraet i Galaxy S10-modeller samt se flere billeder taget med den, så tag et kig på testen her.
Artiklen fortsætter under billederne…
Galaxy S10e er et ægte flagskib, men i et kompakt design
Samsung Galaxy S10e er billigere end de to andre Galaxy S10-modeller, og med det kommer nogle kompromisser. Det gode er at det er de helt rigtige kompromisser, hvor de to mest iøjnefaldende er manglen på en buet skærm og fingeraftrykslæseren i skærmen. Men til Galaxy S10e’ fordel, så er den flade skærm langt mere praktisk end den buede.
Den er kompakt, har markedets bedste skærm, er hurtig, har god batteritid, tager gode billeder og koster mindre end Galaxy S10. Det er svært at finde noget negativt at sige om den. Har du brug for et flagskibsmobil, der ikke fylder for meget, så er Samsung Galaxy S10e lige nu det mest oplagte bud.
Skulle jeg selv ud at spendere penge på en Samsung Galaxy S10, så havde jeg personligt valgt Galaxy S10e. Den mindre størrelse gør den rar at have med og langt lettere at enhåndsbetjene.
Samsung Galaxy S10e lander på flotte 5,5 ud af 6 stjerner.