Soundboks højtaler: Den fødte decibel-kriger [TEST]
Vi nærmer os sommeren, det er højsæson for bestilling af ferie- og festivalbilletter, med håb om stadigt sommervejr og god musik.
Ønsker du dog have lidt mere af sidstnævnte, har boomblasteren længe været en favorit, men den kommer let til kort udendørs.
Skal der spilles op til havefest i sommerhuset må højtaleren gerne holde til noget og på landets festivalpladser bliver du let overdøvet af nabolejrens hjemmestrikkede anlæg.
Det vil ikke ske med Soundboks, det første produkt fra det danske start-up af samme navn.
Soundboks er en danskudviklet og -produceret højtaler, bygget med et formål: at levere et maksimalt lydtryk i et bærbart format og uden behov for stikkontakter.
Læs også: Jabra Solemate Max: Bluetooth højttaler til bas-armen [TEST]
Specifikationer Soundboks
Mål: 66 x 43 x 32 cm 14,5 kg.
Effekt: 4 x 42W RMS forstærker 4 ohm ved 0,2% THD plus boost
Lyd: 2-vejs, 2 x 98 dB driver, 2 x 96 dB bas, op til 119 dB ved 1 meter
Batteri: 12v, 128Wh LifePo4 batteri, 8 timer ved max. volumen, 30 timer ved ’fest’-niveau
Forbindelse: Bluetooth 3.0 op til 20 meter, 3.5mm jack-stik
Øvrigt: Stød og stænktæt design
Pris: 4.799 kroner
Ghetto-design
Designet på Soundboks, ligner noget der hører til alle andre steder end indendørs. Den blender sig ind med flightcases, monitorhøjtalere eller guitarforstærkere. Et look der blender sig fint ind med højtalerens festival ambitioner.
Her får du et stærkt miks af finer og stålprofiler der gør hele kassen stiv og modstandsdygtig overfor festivallivet. Du kan sidde, træde, stå eller endda vælte den uden at bekymre dig om den. Ganske godkendt.
Samlekvaliteten er generel god, men sine steder savner jeg dog nogle forstærkninger – Soundboks siger selv at den er stænktæt, men jeg er nu ikke helt overbevist om at f.eks. kontrolpanelets kontakter vil overleve at blive overhældt med ølsjatter. Det medfølgende jack-kabel er heller ikke af nogen særlig høj kvalitet.
Se også: Find dine venner på Roskilde Festival med ny app fra 3
Med mål på 66 x 43 x 32 cm er den stor, men stor lyd kræver også en vis størrelse. Du vil dog overraskes over vægten, 14,5 kilo er ikke let, men det er lidt i forhold til Soundboks’ størrelse og hvad sammenlignelige PA-anlæg vejer.
Den lave vægt er naturligvis en fordel når den skal slæbes til og fra stranden, festivallejren eller grillfesten. Sammen med to gode greb i hver side er Soundboks mere bærbar end man skulle tro. Kan du bære en ramme bajere, kan du også klare en Soundboks.
Det overraskende bærbare design gør samtidig, at jeg efterlyser vil en form for tyverisikring – et koøje, eller andet man kun fæstne en hængelås til, ville være en fin detalje – en anden fin tilføjelse ville være en GPS-tracker.
En anden detalje der savnes, er en USB-port til at oplade mobilen med. Batteriet på denne her holder nemlig langt længere end hvad din mobil kan holde.
Spiller højere end du må
Lyden leveres af en forstærker-duo der hver leverer 42W effekt. Det lyder egentlig ikke voldsomt, men Soundboks hemmelighed er, at den gemmer på to bas og diskant-enheder der er særdeles effektive til at omsætte strøm til lyd.
Samtidig råder Soundboks over en ’boost’-knap der i teorien kan sparke højtaleren endnu et gear op. Med denne slået til, sprænger højtaleren enhver fornuftig decibel grænse, og rammer et lydtryk på 119 dB. Det svarende til at stå ved første række når en rockkoncert peaker.
Læs også: Telenor garanterer strøm til mobilen under festivalen
Ved samtaleniveau er lydbilledet hæderlig, der leveres en velafrundet bas og diskanterne opfører sig pænt. Men denne højttaler lader dog ikke glemme at den er skabt til fest fremfor audiofil præcision, og rykker du den indendørs lyder den generelt mindre overbevisende.
Men Soundboks er bare ikke skabt til samtaleniveau og indendørs hyggejazz – Volumenknappen går selvfølgeligt til 11 og det er der, at Soundboks skal brillere.
Her skifter lyden fra Soundboks karakter og bliver en mere larmende affære. Jeg må desværre fraråde max volumen, for bastrommer lyder som om de er skåret ud af pap og basguitarer flades helt ud, samtidig brummer hele kabinettet med og diskanterne ræser mod det nærmest utålelige.
Til gengæld spilles der så højt, at befinder du dig mindre end 2 meter fra den, står den på høreværn eller høreskade.
Hør den i aktion herunder:
Det sønderrivende lydtryk er opnået sammen med Samsungs Galaxy S7 Edge stærke lyd-output, slår du dog over til Bluetooth forbindelsen sparkes lydtrykket endnu en tand op og du vil vække naboerne, genboen og nabolejre inden du kan nå at sige tinnitus, eller at en Roskilde-vagt kommer på besøg.
Soundboks har altså mere end rigeligt med kræfter, og det er egentlig ikke dumt, for skruer du lidt ned, strammes lydbilledet gevaldigt op, unoderne fordufter og vi befinder os stadigt i festvenligt lydniveau. Det er her Soundboks trives og kommer til sin ret.
Selvom Soundboks her rammer et udmærket kompromis mellem lydstyrke og lydkvalitet ved festniveau, ser jeg plads til forbedringer. Bassen synes ikke at stikke helt dybt nok til at få beats og basslinjer til at vibrere , og mellemniveauer drukner lidt i forhold til subbas og diskanterne.
Kan spille i en hel uge
Det imponerende lydniveau får en let til at glemme at festen er batteridreven og kan leve i timevis uden at nærme sig en stikkontakt.
Hele hærligheden drives frem af hvad der ligner et motorcykel batteri, dog med en mere avanceret LiFePo4 kemi som både er sikker, let og højtydende.
Hvor lang tid du kan spille afhænger dog meget af det lydniveau du trækker ud af Soundboks. Ved festniveau loves 8 timer uafbrudt lyd, og skruer du ned til lejrstemning kan Soundboks klare sig i 30 timer uden en optankning.
Se også: Roskilde Festival – Tre must-have apps til Android
Under testforløbet er det lykkedes at trække over to ugers musik ud af højtaleren, men godt nok ved et mere kontorvenligt volumen – ikke desto mindre er det et tegn på at denne her kan levere varen.
Samtidig synes den indbyggede bluetooth-forbindelsen at være usædvanlig stærk, for selv med 25 meter mellem mobil og Soundboks, stryger lyden trådløst igennem uden hak eller tab af forbindelse.
Et sikkert festivalhit
Soundboks er et særligt produkt, der leverer hvad den lover: maksimal lyd i maksimal tid.
Den er ubestridt det bedste du kan få indenfor markedet af kraftige bærbare højtalere, faktisk er der ingen der reelt nærmer sig den – for reelt set, er den et bærbart PA-anlæg.
Se også: Nye X-højttalere fra Sony: Kompakt storlyd
Største svaghed må dog tilskrives lydkvaliteten, her er kvantitet utvivlsomt vægtet højere end kvalitet. Personligt havde jeg set lidt mere af sidstnævnte, for så ville Soundboks med kunne fungere i et utal af roller, fra kollegieværelse til skaterpark til Roskilde 2016.
Soundboks er ikke til salg endnu, stor efterspørgsel på kickstarter-sitet har givet start-up’en travlt med at følge med ordrerne, men fra midten af april vil du kunne anskaffe dig Soundboks fra selskabets hjemmeside til 4.799 kroner.
Til prisen får du altså en power-pakke der ikke har sit lige på decibel-fronten – den høster derfor 4½ stjerner herfra.
Fordele:
- Spiller ualmindelig højt
- Lang driftstid
- Ikke for tung
- Perfekt til festivalen
Ulemper:
- Max volumen bør undgås
- Middelmådig lydkvalitet
- Bedst egnet til udendørs brug
- Ingen USB-porte til opladning