YouSee HD-boks (produkttest)

Fladskærme giver dårlig billeder, hvis ikke signalet er i orden. En digital tvboks til kabel-tv løser problemet.

YouSee HD-boks (produkttest)

Slør, sne, uskarpe billeder og dårlig lyd, er blot nogle af bivirkningerne de nye tv-apparater, fylder stuerne med verden over.

Uanset prisen, er resultatet ofte en kæmpe skuffelse, og billedet i forretningen er næsten altid bedre, end hjemme i dagligstuen.

Problemet er ikke kvaliteten på apparatet, men signalkilden. Signalet fra kabel-tv stikkene i hjemmet er analoge, og langtfra egnede til tidens moderne skærme. Det går an på 25 tommer billederørsfjernsyn, men på en fladskærm ses signalets dårligdomme tydeligt.

Fladskærme skal have digitale signaler
Den eneste rigtige løsning er, at skifte til en digital signalkilde. Både Telia Stofa og YouSee har løsningerne på hylden under navnene Zaptor og Selector.

Modtageren tilsluttes antennestikket i væggen, der udover de gammeldags analoge signaler, også indeholder en digital signalstrøm, som modtageren kan afkode.

I praksis betyder dette, at du får en ekstra boks (kaldes også setup-boks) under tv’et, og at kanalskift sker med boksens fjernbetjening og ikke tv’ets. Selvom det giver lidt ekstra besvær, er det intet mod de fordele løsningerne giver.

Test af YouSee’s HD-modtager

Mobilsiden.dk har testet YouSee’s nyeste digitalmodtager, som er produceret af Samsung.

Modtageren har et hav af tilslutningsmuligheder (scart, HDMI, component), men HDMI er den bedste tilslutningsform, da den er fuldt digital.

Billedet er vanvittigt flot! YouSees foregående digitalmodtager fra Sagem, kan ikke følge med her. Alle vil kunne se forskel -vel at mærke, uanset fladskærmstype og pris.

Det rigtige billede- og lydformat

Kanalerne og programmerne der sendes, vises altid i det korrekte format. Er signalet i 4:3 (gammeldags tvformat) vises det således, skiftes til et 16:9-program justeres visningen automatisk. Billedet er dermed ikke vredet ud af propertioner, fordi fjernsynet er sat på en forkert indstilling.

Ulempen kan være, at kanaler der ikke sender 16:9 – f.eks. Kanal 4 eller TV 2 News vises med sorte bjælker omkring. Modtageren har dog en zoomfunktion, hvor billedet kan forstørres, men dette forringer naturligvis kvaliteten.

Lyden kan ligeledes modtages digitalt. Via HDMI eller scart sendes lyden til tv’et. Har du en souroundforstærker med digital indgang, opnås den helt perfekte lyd. Forstærkeren vil selv indstille til det korrekte lydformat f.eks. Dolby 5.1 ved film.

Programguide

Alle tv-kanalerne findes i den elektroniske programguide. Det er også denne, som giver onscreen-programinformation med detaljer om “nu”, “næste”, “programforløb” m.v.

Uheldigvis er guiden langsom, at navigere rundt i, det er specielt irriterende, når der skal bladres gennem mange kanaler eller datoer. Egentlig underligt det er her, modtageren opleves langsom, når f.eks. programskift går ganske hurtigt.

Programguiden anvendes også, når optagelser skal programmeres. Sæt markeren på det ønskede program, og tryk “rec” på fjernbetjeningen. Kommende optagelser markeres med en gul plet… Hvorfor? Hvad har rød farve gjort?

Harddisken giver muligheder

I modtageren sidder en 160 GB harddisk, der åbenlyst bruges til, at gemme optagelser. Men den kan mere end det.

Mens du ser et program, optager YouSee-modtageren i baggrunden. Hvis du går glip af noget, kan der derfor altid spoles tilbage. Live-udsendelsen kan også pauses – ligesom det er muligt, at spole frem, når noget har været pauset et stykke tid.

Funktionen kaldes også “timeshift” og bliver hurtig MEGET uundværlig.

Optagekvaliteten er så høj, at det praktisk talt er umuligt, at se forskel på live-tv og optagelser.

Selvom harddisken kører hele tiden, laver den stort set ingen larm. Hele boksen er nærmest lydløs.

HD-tv er ikke penge værd

Udover billedkvalitet, programguide og harddisk er muligheden for HDTV YouSees vigtigste salgsargument. Men seriøst, glem alt om HD!

Aktuelt udsendes seks HD-kanaler i YouSees kabelnet, og hovedsageligt ser det vildt godt ud. Specielt TV 2 Sport HD er en oplevelse. Sportsoplevelsen står ‘lige i skabet’ – wov, siger jeg bare.

Men men men! HD er ikke bare HD. F.eks. sender Kanal 5 HD en masse HD-programmer, og det øvrige programudbud har fået en tur gennem optimeringsmaskinen, så det ser lidt flottere ud, i forhold til den almindelige Kanal 5. Altså ikke en ren HD-kanal.´

På de udenlandske kanaler går det helt galt. Både National Geographic HD, Discovery HD, Eurosport HD og MTV HD sender programmer, som aldrig har set skyggen af HD. Naturligvis er dette en påstand, og ikke noget undersøgt faktum. Jeg vil dog påstå, det er let at se, når der er tale om rigtig HDTV. Man er ganske enkelt ikke i tvivl.

Problemet er, at med fuldpakken følger kun to HD-kanaler (Kanal 5 HD og TV 2 Sport HD). De øvrige koster ekstra – 49 kroner om måneden.

HD skal ikke koste ekstra – punktum. Og da slet ikke, når ikke alt på disse kanaler sendes i HD. Det er simpelthen ikke pengene værd. Billedkvaliteten og mulighederne med boksen er generelt store, og HD kunne være det ekstra lækre lille drys – men er det langt fra.

Lej film fra sofaen

HD-boksen har tilslutning for internetadgang, så der kan søges på YouSees filmservice Cinema.´

Jeg er ikke i tvivl om, at on-demand services som filmleje, fremadrettet vil vinde kraftigt frem. Cinema har et bredt udvalg af film, men langtfra de helt nye. Alligevel kan der findes en passende film til en kedelig aften i sofaen.

Priserne ligger omkring 39 kroner pr. døgn og en film kan ses alle de gange, man vil inden for døgnet. Betalingen foregår over opkrævningen fra YouSee.

Bedst i test, kvalititsstempel artikelfoto

Konklusion: Digitalboksen er uundværlig

Jeg kan slå helt fast. Det bliver IKKE billigere i fremtiden at se tv, så hvorfor ikke få det bedste ud af det.

YouSees digitalboks med harddisk er interessant, hvis du har fuldpakken, da alle kanalerne så leveres fuldt digitalt. Lejeprisen er aktuelt 59 kroner om måneden – for 39 kroner kan du leje en boks uden harddisk. Men sidstnævnte synes jeg er uinteressant.

Oprettelse er 500 kroner, men kan dog fås til 0 kroner, hvis du opretter en betalingsprogrampakke oveni dit nuværende abonnement. Uanset hvilken løsning, der måtte passe til dit behov, skal du være opmærksom på, at lejeprisen er så lav, at det ikke kan svare sig, at købe den kontant.

YouSee-boksen er ikke fejlfri. Enkelte gange er det set, at den hakker i en optagelse. Spoles frem, kan den også finde på, at hoppe ud af programmet der spoles i og begynde, at afspille en anden optagelse. Som nævnt er programguiden også pænt langsom. Fejlene fremkommer dog ikke så ofte, at jeg vil fraråde købet. Sandsynligvis er der tale om softwarefejl, der rettes henaf vejen via opdateringer, som boksen selv downloader.

Med prisen i kikkerten (leje for 59 kroner pr. måned), op mod det faktum, at softwarefejl er noget der kan rettes, vil jeg ikke tøve med, at give dette produkt topkarakter. Naturligvis skal det her bemærkes, at programmer ikke kan overføres fra enheden til computer eller brændes på dvd (der er ikke dvd drev). Men det skal tilskrives rettighedsproblematikker og ikke en teknisk umulighed.

Har du i dag Yousee med fuldpakke og en fladskærm på væggen, mener jeg klart du skal overveje denne boks – den er helt klart uundværlig.

Mere nyt i sagen

Siden vi bragte denne artikel er der kommet nyt i sagen. mobilsiden holdt fast i sin interesse i tematikken. 7/5/2008 fortsatte vi fortællingen med sagen; Se tv på computeren med YouSee – Den næste artikel om emnet finder du her. Redaktionen har fokus på tematikken. De seneste nyheder finder du her.