Googles antitrustsag kan ændre Android, som vi kender det
I sidste uge led Google et stort juridisk slag, da en føderal dommer gav det amerikanske justitsministerium medhold i, at søgegiganten har misbrugt sin markedsposition i strid med den amerikanske antitrustlovgivning.
Selv om det i sig selv er en stor ting at stemple Google som et monopol inden for online søgninger, er det mere interessante, hvad konsekvenserne af denne afgørelse kan være.
Se også: Dårligt nyt for Apple: Særlig aftale med Google er ulovlig
Skal Google skille sig af med Android?
Uheldigvis for Google kan techgiganten ikke blot tage imod den klækkelige bøde fortsætte med at gøre, som søgegiganten plejer. Det amerikanske justitsministerium vil gøre sit for at forhindre Google i at komme i en lignende situation igen. Og det kan betyde dårligt nyt for Android-styresystemet.
En analyse udgivet af The Information undersøger muligheden for, at justitsministeriet beordrer Google til at skille sig af med Android. Google har gennem årene flettet sine forskellige tjenester og produkter sammen med Søgning – for eksempel Assistent, Gemini og Android. Men en formel opdeling af Google Søgning og Android som egne selskaber kan altså ende med at være den bedste måde at forhindre Google i at falde tilbage i gamle mønstre.
Mindre skridt synes nemlig ineffektive. Her i EU har “vælg en søgemaskine”-velkomstskærme i browsere eksisteret i årevis nu, og da det tydeligvis ikke har løst noget, kan en mere drastisk løsning i USA snart være på vej. Vi kan ikke sige præcis, hvordan den ville se ud, men det er en mulighed, som myndighederne sandsynligvis vil tage alvorligt.
Se også: Apple sagsøgt for at have monopol på smartphonemarkedet
Google involveret i flere lignende sager
Ud over Android forventes det, at det amerikanske justitsministerium vil gøre de aftaler om eksklusivitet på søgninger, som Google har med virksomheder som Apple og Mozilla, for ugyldige.
Det kan potentielt koste Google et tocifret milliardbeløb i annonceindtægter fra de mange brugere, som tilgår Google via eksempelvis Apples iPhones.
Google Søgning og selskabets AI-forretning er allerede filtret meget ind i hinanden, og det er derfor muligt, at Google kan blive tvunget til at åbne sine træningsdata for konkurrerende AI-løsninger. Dette er også langt fra den eneste antitrustsag, som Google i øjeblikket forsvarer sig imod, og efterdønningerne fra de andre sager kan yderligere styrke justitsministeriets interesse i at splitte Google op for at minimere monopoldannelse.
Apple også i myndighedernes søgelys
Det er ikke kun Google, som får gransket sin forretning af det amerikanske justitsministerium. Også Apple blev i marts anklaget af justitsministeriet for at have et monopol.
I sagen mod Apple handler det om, at Apple har monopol på smartphonemarkedet, som fører til øgede omkostninger for forbrugerne, og som forhindrer udviklere i at lancere produkter på andre smartphonesystemer.
Se også: Seneste nyt om Android og iOS