Dankort i Apple Pay og Google Pay lige på trapperne
Danskerne har i mange år kunnet betale med deres VISA eller Mastercard via mobilen gennem de digitale wallets Apple Pay og Google Wallet.
Den hastige udbredelse af mobilbetaling har dog udfordret Dankortet, som er det billigste kort for både virksomheder og forbrugere at benytte. Dankort-delen af såkaldte dobbeltbrandede kort – eksempelvis et VISA/Dankort – har ikke virket i de udenlandske betalingstjenester.
Kun Danske Bank har understøttet Dankort i Apple Pay, men ikke Google Pay. Det er noget, der har kostet Dankortet store markedsandele de sidste år.
Det ændrer sig dog meget snart, efter Nets tilbage i august 2023 varslede et krav om, at alle danske banker skal give kunder mulighed for at bruge Dankort-delen i betalingskort via Apple Pay og Google Pay.
Se også: Sådan bruger du Google Pay og Apple Pay
Stadig uklarhed om Dankort i Apple Pay og Google Pay
De nye krav fra Nets gælder fra 1. januar 2025, men med under to måneder til deadlinen, er der stadig stor uklarhed om, hvordan det danske betalingskort skal implementeres i Apple Pay og Google Pay. Det viser en rundspørge blandt et stort antal danske banker lavet af Forbrugerrådet Tænk.
De fleste banker oplyser, at de vil understøtte Dankort enten fra 1. januar 2025 eller i løbet af 2025. Til gengæld er det uafklaret for de fleste af bankerne, hvordan de kommer til at indrulle Dankort i Apple Pay, ligesom de fleste banker ikke ved, hvordan den tekniske løsning kommer til at fungere.
De kunder, som allerede har tilføjet Visa-delen fra et Visa/Dankort i Apple Pay eller Google Pay, skal hos langt de fleste banker manuelt tilføje Dankort-delen i betalingstjenesterne.
Dermed får Dankort i Apple Pay og Google Pay en ulempe fra start, da mange forbrugere ikke er klar over, at det er Visa- eller Mastercard-delen og ikke Dankort-delen, de har tilføjet i Apple Pay eller Google Pay.
Se også: EU tvinger Apple til at åbne op for NFC-mobilbetaling på iPhone
Perspektivering
Dankortet har været under pres i en årrække. Antallet af transaktioner med Dankort i fysiske butikker er faldet 23 procent fra 1,1 mia. i 2018 til 850 mio. i 2022. Markedsandelen er samtidig faldet fra 70 til 50 procent.
Med adgang til digitale wallets, som danskerne i stigende omfang bruger, er der udsigt til, at flere danskere kan bruge Dankort i en nær fremtid. Det er til gavn for både forbrugere og virksomheder, da der er lavere omkostninger forbundet ved at betale med Dankort frem for internationale betalingskort.
Ud over at Dankort kommer til din mobil, kommer MobilePay også som en betalingsløsning til mobilen. Apple har hidtil blokeret andre end Apple selv for adgang til NFC-chippen, som bruges til kontaktløse betalinger, men nye EU-regler har gjort det muligt for MobilePay snart at tilbyde en konkurrerende løsning til Apple Pay og Google Pay. Her kan man også forvente, at Dankort vil være understøttet.