Danmark vil bekæmpe jobopslag om lejemord på sociale medier

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) vil bekæmpe banders rekruttering af unge som lejesoldater til at udføre bandekriminalitet i Danmark ved at blokere visse sociale medier.

Danmark vil bekæmpe jobopslag om lejemord på sociale medier

Sverige og Danmark vil gå til kamp mod flere af de internationale techvirksomheder bag sociale medier og beskedtjenester, som faciliterer offentlige jobopslag, hvor danske bander rekrutterer unge svenskere til at begå voldelige forbrydelser i blandt andet Danmark.

Det har justitsminister Peter Hummelgaard (S) og Sveriges justitsminister Gunnar Strömme annonceret på et pressemøde i København.

Læs også: Seneste nyt om de sociale medier

Unge rekrutteres til alvorlig kriminalitet online

Sverige har i et årti haft stigende problemer med bandevold og ungdomskriminalitet, og i blandt andet Danmark er der nu bekymring for, at det er begyndt at sprede sig over grænserne.

Siden april har der været 25 tilfælde, hvor svenske bandemedlemmer er blevet hyret af danske bander til voldelige angreb på rivaler i Danmark. Ofte er rekrutteringen sket gennem jobopslag på beskedplatforme som Telegram.

”Vi vil indkalde disse platforme og holde dem ansvarlige for, hvad der sker i vores fælles nordiske sfære. Det handler om at stille det meget legitime spørgsmål: Hvad gør I? Gør I nok?”, siger Gunnar Strömme uden at nævne nogen specifik virksomhed.

”Og hvis svarene ikke er tilfredsstillende, må vi overveje, om der er noget, vi kan gøre for at lægge yderligere pres på disse platforme for at arbejde mere effektivt med forebyggelse.”

Vil blokere tjenester, der faciliterer bandekriminlitet

Justitsminister Peter Hummelgaard oplyser, at krypterede tjenester og sociale medier – han nævnte specifikt Telegram og TikTok – i vid udstrækning blev brugt til at facilitere kriminalitet.

Stod det til ham, skal nogle kommunikationsplatforme blive geoblokeret. Det vil sige, at man ikke kan tilgå tjenesterne fra en IP-adresse tilknyttet det eller de lande, hvor geoblokeringen gælder.

“Det er ikke juridisk muligt i dag, men vi prøver hele tiden at se, om disse muligheder kan udvikles og findes,” oplyser han.

Sociale medier går i forsvar

En talsmand for TikTok i Norden oplyser, at det sociale medie ikke har nogen kommentarer til ministrenes udmeldinger, men tilføjer, at virksomheden ser frem til at arbejde sammen med regeringerne om problematikken.

Telegram oplyser, at tjenesten overholder EU’s forordning om digitale tjenester (DSA), og at rekruttering til ulovlige handlinger er forbudt på platformen.

”Moderatorer overvåger proaktivt offentlige dele af platformen, bruger AI-værktøjer og accepterer brugeranmeldelser for at fjerne millioner af stykker indhold hver dag, der overtræder Telegrams servicevilkår”, oplyser virksomheden.

Der er generelt et øget fokus på de sociale medier for tiden – og det er ikke for det positive. Sociale medier er også kommet i søgelyset for at facilitere hadefuld tale og misinformation, som har været årsag til voldelige optøjer i Storbritannien.

Læs også: Seneste nyt om IT, tele og tech