Debatoplæg: Apple fik ret – Adobe dropper Flash
Vi skriver endnu ikke en nekrolog over hverken firmaet Adobe eller selve Flash-teknologien, men udmeldingen fra Adobe er ikke til at tage fejl af. Flash på mobiltelefoner og tablets er snart fortid.
Adobes udmelding er måske ikke ligefrem skelsættende, men udmeldingen vil accellere en udvikling som har foregået et stykke tid. Men først lidt historie for at sætte scenen:
Flash duer ikke
For et par år siden undsagde den nu afdøde Apple grundlægger Steve Jobs hele ideen om Flash-teknologien på mobile enheder. Apple gik imod hele markedet og nægtede at lade Adobe installere en Flash afspiller på iOS enhederne iPhone, iPod og iPad.
Det gav nogle gevaldige diskussioner, og Apple blev kritiseret fra alle sider for deres valg. Men Apple stod fast og argumenterede med, at Flash aldrig nogensinde ville komme til at køre godt på mobile-enheder.
Adobe blev sur
Ikke overraskende var Adobe lodret uening i den udlægning, og Adobe lavede flere krumspring lige fra juridiske trusler over monopolvirksomhed til fremvisning af fungerende Flash på Apples iPhone. Men lige meget hjalp det – Apple tillod ikke Flash på iPhone.
Og kisten fik endnu et søm, da Microsoft lancerede Windows Phone 7 og offentliggjorde, at styresystemet ikke ville få Flash understøttelse.
Alt i mens udrullede Adobe den ene Flash version efter den anden til Android styresystemet, og producenterne af Android-enheder brugte aktivt Flash understøttelsen, som en del af deres reklamekampagner.
Android telefonerne kunne modsat Apples iPhone fremvise Flash indhold, og producenterne så Flash som en “killer-feature” der kunne fjerne forbrugerne fokus fra iPhone.
Det lykkedes da også tildels, men det blev Flash afspilleren til Android bare ikke bedre af.
Forbrugerne lugtede lunten, og Flash blev aldrig den helt store “killer-feature” som Android producenterne håbede på.
Steve Jobs vandt slaget
Set i bagklogskabens klare lys, så havde Apple med styrmand Steve Jobs helt ret. Adobe Flash kom aldrig til at køre godt, og selv på kraftfulde tablets kører Flash ikke tilfredsstillende.
På mobiltelefoner kørte Flash for det meste så elendigt, at selv med den nyeste version af Flash blev det ikke optimalt.
Langt om længe så Adobe endelig skriften på væggen og lagde Flash på mobile enheder i graven.
Adobes udmelding rejser dog flere spørgsmål end den giver svar på, og måske står vi faktisk ved en skille vej. Med Adobe Flash ude af billedet, så står der to store spillere tilbage; Google og Apple.
De store spørgsmål
Google satser hele butikken på mobilt internet, HTML5 og alt hører hjemme på internettet. Google har kun ét ønske, og det er flere brugere af deres tjenester, og det er i firmaets interesse, at så mange som muligt benytter internettet. Da Google primært tjener penge på at udbyde tjenester og sælge reklamer på internettet. Googles indtjening hænger derved unægteligt sammen med det frie og utæmmede internet.
Apple derimod skal ikke tjene deres penge på internettet. Apple tjener sine penge på at lave økosystemer med hardware. Apple tjener primært penge på hardwaresalg og sekundært fra deres egne lukkede tjenester såsom iTunes og App Store.
Disse to virksomheders forskellige måder at tjene penge på giver også udslag i deres strategier. Apple satser på applikationer, mens Google satser på det mobile internet. I den kontekst satte Adobe Flash sig mellem begge stole, da Flash kunne bruges til både applikationer og til internet på mobilen.
Men hvor står vi så nu? Er mobilverdenen blevet et bedre sted efter Adobe har smidt håndklædet i ringen?
Vil Flash bare blive afløst af HTML5, som endnu ikke kan erstatte alle funktionerne i Flash? Hvad betyder udviklingen for hele diskussionen “apps vs. mobit internet”?
Vil virksomhederne nu helt droppe det mobile internet og satse på applikationer i stedet for HTML5 websteder?
Hvad med Flash på normale computere? Det er jo ingen hemmelighed at folks vaner ændres i disse år. Traditionelle computere benyttes mindre til casual surfing på internettet, mens nye mobile enheder såsom mobiltelefoner og tablets (uden Flash) bruges mere og mere.
Spørgsmålene er mange – og dit gæt er lige så godt som vores. Kom med dit indspark til debatten – hvor er vi på vej hen i `en post Flash era´?