Er metaverset Second Life 2.0?
Meta, som mange nok stadig kender bedre som Facebook, kalder sit metavers for “fremtiden for digital forbindelse….og bevæger sig ud over 2D-skærme og ind i fordybende oplevelser og hjælper med at skabe den næste udvikling af social teknologi.”
Det er alt sammen meget spændende, om end mange stadig har svært ved at gennemskue, om der er tale om en drøm eller et mareridt fra science-fiction, der er blevet til en kommerciel virkelighed.
Det store spørgsmål er, om det bliver en realitet, eller om det bliver en gentagelse af Second Life, som floppede stort. Det er i hvert fald det spørgsmål, som Strand Consult stiller sig selv i deres skriv om 2023.
Se også: Mobilabonnementer med meget data
Hvad er Second Life?
Hvis man ikke lige kan huske, hvad Second Life er, så er det okay – det var nemlig ikke meget andet end varm luft. Det var / er en virtual reality-platform, der blev udviklet af virksomheden Linden Lab og blev lanceret i 2003.
Det er en 3D-onlineverden, der er tilgængelig via internettet, og som brugerne kan udforske og interagere med i realtid. Second Life er designet til at være en social platform, og brugerne, som kaldes “beboere”, kan oprette og tilpasse deres egne virtuelle avatarer, deltage i forskellige aktiviteter og kommunikere med andre brugere. I Second Life kan brugerne besøge virtuelle steder, deltage i spil og aktiviteter, deltage i begivenheder og endda oprette og sælge deres egne virtuelle varer og tjenester.
Platformen var også tænkt til at blive brugt inden for uddannelse, forretning og underholdning. Alt i alt er der mange ting fra Second Life, der lyder rigtig meget som metaverset.
Se også: Hvordan påvirker teknologi menneskets hjerne?
Metavers kræver enorme datamængder
Der er flere årsager til, at det stadig kan være svært forudse, om det ender som en drøm eller som et mareridt og som situationen er lige nu, så ligner det mest, at det ender i et mareridt. Meta har postet mange milliarder dollars i deres bud på et metavers, men visuelt og grafisk ser det skidt ud og status er, at de fleste griner af projektet, som det ser ud i dag.
Kort ridset op, at der stadig enorme teknologiske begrænsninger, der er mangel på indhold og ingen naturlig integration med den virkelige verden og det fører videre til, at mange virksomheder ikke kan se, hvordan de kan tjene penge på metaverset.
For Strand Consult er det mere interessante spørgsmål dog, om Meta vil betale for det radiospektrum og den infrastruktur, som et digitalt univers som metaverset kræver. Meta har annonceret en investering på 19,2 milliarder dollars i den nye online-verden i 2023. Det er ca. halvdelen af den investering, som verdens mobiloperatører bruger på at udvikle og vedligeholde netværkene i et godt år.
”Kun få af de mennesker, der er begejstrede for metaversets vidundere, har tænkt på, hvad det ville koste sammen med de andre foreslåede online-“vers”.
Strand Consult henviser til en retssag i Sydkorea, hvor Netflix med næb og klør gør alt for at undgå at skulle betale til en sydkoreansk internetudbyder for brug af deres netværk.
Netflix og andre videostreamingtjenester står i perioder for op mod 90 procent af internettrafikken i landet og myndighederne er i gang med at udforme en lov, der kræver, at de indholdsleverandører, der lægger mest beslag på infrastrukturen, skal betale en ekstra afgift. Metaverser kræver enorme mængder af data for at fungere.
Se også: Hvordan bliver fremtidens tech?
Moderat forbrug vil øge dataforbrug 20 gange
Selv et moderat brug af metaverser vil øge det globale dataforbrug med 20 gange i løbet af et årti fremgår af en rapport fra Credit Suisse fra tidligere i år.
“Hvis man er bekymret over, at online streaming af videounderholdning bruger op til 90 procent af internetbåndbredden i dag, hvordan vil det så være for bredbåndsudbyderne at få dækket omkostningerne, når endnu flere data skal pumpes ind i nettene? Hvordan vil et sådant bredbåndsabonnement blive prissat inden for de nuværende rammer? Der vil være behov for politisk innovation og en opgradering af forretningsmodellen, før metaverset bliver en realitet”, lyder det fra Strand Consult.