Første kig: Sådan er det nye Apple Music
Apple Music blev i går klokken 17:00 dansk tid lanceret efterfulgt af radiotjenesten Beats 1 en time senere. Mobilsiden giver her et indblik i, hvordan Apple Music tager sig ud på iOS og hvordan den opdaterede Musik-app fungerer med det nye streamingindhold.
Læs også: Apple betaler kun musikerne 0,013 kroner per afspilning
Konceptet for Apple Music er ikke langt fra det, du allerede kender fra konkurrenterne Spotify, TIDAL, Google Music og så videre. Faktisk er det mere eller mindre helt identisk. Du får en lang prøveperiode på hele 3 måneder, hvor du gratis kan finde ud af, om musiktjenesten er noget for dig.
Netop prøveperioden har der været megen polemik omkring, fordi Apple oprindeligt ikke ville betale musikerne en eneste krone i de 3 måneder. Det var sangerinden, Taylor Swift, særdeles utilfreds med, og Apple ombestemte sig fluks og betaler nu musikerne i perioden – dog med et væsentligt lavere beløb end Spotify.
Klar til iOS, OS X og Windows
Apple Music er til at starte med lanceret til iPhone og iPad gennem en opdatering til iOS 8.4, lige som du også kan downloade det til OS X og Windows med den seneste version 12,2 af iTunes.
Hvis du som Android-bruger vil afprøve Apple Music, må du væbne dig med lidt tålmodighed. Apple fortæller nemlig, at appen til Android først er klar i løbet af efteråret.
Apple Music til iOS: Velkomstskærm
Den nye Apple Music-streamingtjeneste er integreret direkte i Musik-appen i iOS. Den har derfor fået en ordentlig overhaling fra top til tå med musiktjenesten i centrum.
Det første, du møder, når du vil tage Apple Music i brug, er en velkomstskærm, hvor du kan vælge at starte prøveperioden på de 3 måneder eller gå direkte til Musik-appen uden Apple Music-delen.
Læs også: Apple sikrer aftale med 20.000 uafhængige pladeselskaber
Her har du to typer af abonnementer at vælge mellem – præcis som med Spotify. Det individuelle abonnement er til dig, der kun skal streame alene og koster 99 kroner om måneden efter prøveperioden. Hvis der er flere i hjemmet, der vil tage Apple Music i brug, er familieabonnementet værd at overveje. Her koster det kun 149 kroner om måneden for at op til 6 personer kan få adgang gennem Familiedeling.
Vælg dine præferencer
Efter du har skudt prøveperioden i gang med Apple Music, bliver du sendt til “Min Musik”-fanen.
Det anbefales dog, at du går videre til “Til dig”-fanen, som du kan vælge nede i bunden. Her kan du vælge dine musikpræferencer, som vil gøre det meget lettere for Apple Music at finde det rette musik til dig.
Først skal du vælge mindst tre af dine favoritgenrer. De spænder mellem alt fra pop og hiphop til country og dansktop. Du bør uden problemer kunne finde nogle genrer, du kan lide.
Læs også: Google lancerer gratis musikstreaming med Play Musik
Derefter skal du vælge tre eller flere artister, som du kan lide. Det fungerer på præcis samme måde som med genrerne: De forskellige genrer kommer flyvende i små, lyserøde cikler, som du kan klikke på. Du kan få flere kunstnere frem, hvis du vil præcisere dine præferencer endnu mere.
Når Apple Music kender dine præferencer, bliver du præsenteret for en lang række spillelister med de artister og genrer, der falder i din smag – og så er du klar til at streame løs af det 30 millioner store musikkatalog.
Opdag nye sange og albums
I afsnittet “Nyt” kan du gå på opdagelse efter nyt musik til samlingen. Her finder du først oversigter over nye albums, EP’er og udgivelser, som er kommet til musiktjenesten.
Toplisterne holder også til i denne sektion, hvor du både kan se de 150 mest populære sange, album og ikke mindst videoer, som Apple Music også bringer med sig.
Læs også: Apple Music betaler musikere bedre end Spotify
Du kan også finde anbefalinger og en række andre spillelister på denne side. Der er med andre ord de bedste betingelser for at du kan finde en masse nyt musik, der falder i din smag.
Live radiostationer
Hvis du mere er til radio, har du også rig mulighed for det i “Radio”-menuen.
Hovedstationen er Beats 1 med DJ’en og tidligere BBC-radiovært, Zane Lowe, ved roret, hvor der streames direkte fra New York. Her afspilles der primært musik, men interviews og pauser med speak fra Zane Lowe forekommer også.
Læs også: Spotify vil sænke prisen på familiepakken
Du kan også afspille andre udvalgte radiokanaler såsom “charting now”, “sound system”, “the mixtape” og “on the floor”. I modsætning til flere andre radiostationer kan du med Apple Music se, hvilke sange, der spilles, lige som der også er coverbilleder og mulighed for at føje de afspillede sange til “Min musik”.
Følg musikere med Connect
Hvis du vil have et indblik i, hvad kunstnerne bag alt det musik, du kan lytte til, foretager sig, foregår det i fanen “Connect”.
Connect er som et socialt medie, hvor du kan følge musikere og kommentere på de opslag, de laver. Du får altså et indblik i deres hverdag, som du ikke nødvendigivs får på eksempelvis Facebook eller Twitter.
Spillelister
Hvis du vil oprette egne spillelister med det musik, du kan lide, er dette også muligt. Der ligger i forvejen en række forudbestemte spillelister såsom “musikvideoer”, “mine favoritter” og “senest afspillet”.
Læs også: Apple Music: Streaming, downloads og radio i én løsning
Du kan selv tilføje nye spillelister, hvori musik fra de forskellige faner kan føjes til, så du kan sammensætte din helt egen spilleliste af musik til forskellige anledninger.
Gem sange i “Min musik”
I sidste fane, “Min musik”, ser du alt musik, som du har gemt ved at klikke på “Føj til Min musik” i de øvrige faner. Du har her en nem og overskuelig oversigt over alle sange, som kan sorteres efter album, komponister, genrer og så videre.
Du har også mulighed for at gemme sange og hele albums fra Min musik offline, så du kan høre det på rejsen eller steder uden dækning uden at du skal betale for internetbrug.