Hvordan tager man billeder af nordlys?
Man kan med jævne mellemrum se nordlys i Danmark, og mange danskere er blevet interesserede i at tage fotos af de flotte farver på himlen.
Men hvordan tager man et godt billede af nordlys? Vi guider dig her til, hvordan du indstiller kameraet på din telefon til at tage flotte fotos af nordlys.
Se også: De bedste apps til at se nordlys i Danmark
Hvad skal man bruge?
Der er få ting, du skal bruge for at tage flotte fotos af nordlys:
1. Smartphone
Det nemmeste er at tage fotos med den smartphone, du allerede bruger – og det behøver ikke at være den nyeste iPhone.
En mellemklassetelefon til 3.000 kroner eller en flere år gammel topmodel kan fint bruges. Jo større kamerasensor telefonen har, jo mere lys kan kameraet dog lukke ind, og jo flottere fotos får man i teorien.
2. Stativ eller smartphoneholder
Det kan sagtens lade sig gøre at tage flotte fotos af nordlys med en rolig hånd – særligt hvis telefonens kamera har optisk billedstabilisering (OIS), men du får de klart bedste resultater ved at bruge et stativ, en mobilholder eller på andre måder sørger for, at telefonen står fuldstændig stille, mens fotoet bliver taget.
Du kan købe billige stativer til din smartphone hos Flying Tiger Copenhagen, thansen, Biltema og Bilka. Ellers kan vi også anbefale følgende produkter:
- Kikkerland Smartphone Tripod til 50 kr. Se aktuelle priser og tilbud
- Joby Gorillapod Mobile Mini til 90 kr. Se aktuelle priser og tilbud
- Hama Flex Tripod til 139 kr. Se aktuelle priser og tilbud
- Hama FlexPro til 199 kr. Se aktuelle priser og tilbud
Hvis du ikke vil købe en telefonholder, kan du også forsøge dig med at lave en hjemmelavet mobilholder. Se denne guide på YouTube for tre bud på en hjemmelavet telefonholder.
3. App til varsel om nordlys
Du bør downloade en eller flere apps til din smartphone, som udsender varsler om, når der er optimale forhold til nordlys til stede.
Vi har gode erfaringer med appen Aurora Alerts, som sender notifikationer, når der er nordlys, og du kan også se prognoser. Appen giver også vigtige data for om solstormen, som du kan bruge til at vurdere, om det er tid til at gå udenfor på nordlys-jagt.
Se de bedste apps til at få varsler om nordlys.
4. Tålmodighed og varmt tøj
Inden du tropper udenfor, bør du iklæde dig varmt tøj, da det ofte er i de kolde måneder, at nordlys kan ses. Nordlys bevæger sig hurtigt og skifter hele tiden intensitet, mønster, farve og størrelse, og du får derfor de bedste fotos ved at tage dig god tid og observere fænomenet i længere tid – for eksempel over en halv til hel time eller måske endda flere timer.
Du skal samtidig også bede til vejrguderne om, at der er skyfrit – eller som minimum kortvarigt fri for skyer. Er der skyer, dækker de for nordlyset, og så får du ikke et godt billede.
5. Et mørkt sted
En anden vigtig ting, der skal være til stede, er mørke. Du skal søge væk fra al lys – især foran kameraet. Det er mindre vigtigt, om der er lidt lys bag dig, men de bedste fotos får du, hvis du kan finde komplet mørke. Lysforurening fra bygninger, gadelygter og biler ødelægger kort sagt de flotte fotos.
Sådan tager du flotte fotos af nordlys
Vi har nu gennemgået forudsætningerne for et godt foto af nordlys. Nu kigger vi på, hvordan du indstiller kameraet på din smartphone til at tage et godt billede af nordlys.
Du kan godt vælge at tage fotos i den normale fototilstand, men du kan få bedre fotos ved enten at bruge Nat-tilstand/Mørkelinse eller endnu bedre: Manuel tilstand.
Tag billede af nordlys med en iPhone
På iPhone 11 eller nyere kan du swipe op nede fra bunden af kameraet eller klikke på den lille pil for at bringe nogle ekstra kameraindstillinger frem. Klik på nr. 2 ikon, der ligner en måne, og ret lukkertiden til 10 sekunder eller mere. Har du telefonen på en tripod, kan du vælge op til 30 sekunder.
Du kan eventuelt justere eksponeringen ved at trykke på ikonet helt til højre. Prøv dig frem med forskellige eksponeringer i kombination med en lukkertid på 10-30 sekunder, indtil du finder en god kombination, der giver det flotteste billede. Indstillingerne afhænger også af, hvor kraftigt nordlyset er.
Hvis du ønsker at foretage manuelle kameraindstillinger, kan du downloade mere avancerede kameraapps fra tredjeparter såsom Halide, Fjorden og Camera+.
Tag billede af nordlys med en Android-telefon
Andre-telefoner har forskellige kameraindstillinger og layouts. Generelt kan du dog prøve med Nattilstand eller Mørkelinse, hvilket ofte kan producere flotte fotos.
Du bør dog udnytte muligheden for, at mange Android-telefoner har en Pro eller Manuel fototilstand, hvor du selv kan indstille kameraet.
Vælg en ISO-værdi på cirka 400. ISO-værdien ændrer kameraets lysfølsomhed. Alt efter hvor lysstærkt nordlyset er, kan du prøve at øge ISO-værdien. Jo højere ISO-værdi, desto mere støj kommer på dit foto.
Lukkertiden bør du sætte til 8, 10 eller 12 sekunder. Det er ofte nok til at få rigtig flotte fotos, men du kan også forsøge med en længere lukkertid på op mod 30 sekunder. Jo længere lukkertiden er, desto lavere bør ISO-værdien være.
Indstil også fokuspunktet til det fjerneste fokuspunkt – nogle gange vist med symbolet ∞. Hvis du står tæt på et motiv – for eksempel et træ – kan du prøve at fokusere på dette, så det træder frem, mens himlen er i baggrunden.
Hvidbalancen, også kaldet WB, bør du indstille til omkring 4.400 K. Det kan være svært for telefonerne at ramme den korrekte farvetemperatur i mørke, og denne indstilling sikrer, at du får de korrekte farver på alle fotos.
Det er muligt at downloade andre avancerede kameraer til Android-telefoner såsom Manual Camera DSLR, Camera FV-5, Open Camera og ProShot.