NFC overhales indenom – Apple kan tage over

Kommentar: De seneste syv år, mindst, har vi hørt om herlighederne ved NFC. Et faktum er dog, at mobilkøberne er ligeglade. Apples Passbook kan få langt større udbredelse og overhale NFC indenom.

NFC overhales indenom – Apple kan tage over

NFC, Near Field Communication, er den teknik, der kan gøre vores smartphone til et betalingskort, og introducere den digitale pengepung.

Det er syv år siden jeg skrev de første artikler om NFC, og flere gange siden har vi hørt ”nu slår NFC igennem”. Men reelt er der intet sket! Teleselskaberne i Danmark har godt nok indgået en alliance, der skal sikre kunderne ensartet mobilbetaling, på tværs af operatører, men samarbejdet har endnu ikke givet resultater.

Teleselskaberne har tidligere sagt, at de vil kræve NFC i de mobiler der skal sælges i butikkerne i Skandinavien, men heller ikke dette, er blevet til noget.

Ifølge Mikkel Bønnelycke fra TDC, der netop har talt på konferencen Mobile & NFC 2012 i København, forventes denne gruppe, at afsløre noget i 2013. Men derfra, og til kunderne kan betale med mobilen, er der nok et pænt stykke vej.

NFC har ikke fået et gennembrud

NFC kan også anvendes som erstatning for de nøglekort hotellerne benytter, samt som rejsekort i busser og tog.

Men heller ikke her har vi set noget gennembrud. Årsagen er blandt andet, at systemer som Rejsekortet aktuelt ikke kan benyttes med NFC i mobilerne, blandt andet på grund af udfordringer med organisering blandt flere nye aktører og betalingen herfor.

Udbredelsen af smartphones med NFC er fortsat begrænset. Selvom det er meget smart, at man i nogle tilfælde kan parre et headset, eller en højtaler, eller dele et billede, ved at holde to NFC-enheder sammen, så er det bare ikke en ”killer-feature”.

Dertil kommer, at næsten ingen mobilejere kender til NFC, ej heller, ved om deres telefon har det.

Alt for besværligt

Det er ikke så svært at regne ud, hvorfor NFC-udbredelsen stadig ikke er synligt i bybilledet.

For det første skal vi udskifte mobilparken før kunderne kan benytte det. For det andet, skal aktører som busselskaber, hoteller og betalingsudbydere som NETS, udskifte for millionvis af kroner dyrt udstyr. Og hvem skal betale det?

NETS har godt nok tidligere skrevet i en pressemeddelelse, at de sælger terminaler med NFC. Men det forbinder jo stadig ikke ens kreditkort med NFC i telefonen. Her mangler en eller anden form for software.

Den seneste melding jeg har fået fra NETS går på, at butikkerne i 2013 er tvunget til at skifte dankort-terminalerne til nye modeller. Det er dog op til den enkelte forretning, om de vil vælge en terminal med eller uden NFC.

Og så er jeg slet ikke gået ind i diskussionen om hvem der skal håndtere betalingerne. Er det teleselskaberne, der skal agere bank, hvis indkøbene skal hæves på mobilregningen? Eller skal NETS? Og hvad med de ting du har købt, eksempelvis kort til bus eller tog, hvad sker der med disse hvis mobilen tabes eller andet?

Hvad sker der med dit mobilabonnement, hvis du ikke betaler supermarkedsregningen til teleselskabet? Lukker så også abonnementet?

Alt i alt er det alt for besværligt, at få mange forskellige aktører, til at løbe samme vej. Alle har deres egen agenda. Derfor ender NFC-betaling i kaos.

iPhone mangler NFC

Mange havde forventet NFC i iPhone 5, der netop er landet i butikkerne. Men denne funktion udeblev.

Da iPhone er den mest solgte smartphone, også uden for gadget-nørd kredse, vil det kunne give NFC et kæmpe boost, såfremt Apple satsede på denne teknologi. Ganske simpelt fordi, at iPhone er ualmindelig udbredt, og fordi iPhone-folket anvender deres mobil til andet og mere end blot SMS og samtale, noget der ikke sker i samme omfang på f.eks. Android.

Jeg tror aldrig Apple vil komme med NFC-produkter. Alt tyder på, at de igen går egne veje. Denne gang hedder vejen Passbook.

Sådan bliver Apple til bank

Med Passbook kan selv små forretninger i dag oprette gavekort, fly- og rejseselskaber, kan lægge billetter ind, og så er digitaliseringen så småt i gang.

På grund af iPhones udbredelse, kan butiksejerne godt se en fidus i, at benytte Passbook, til f.eks. halv pris på softice, som vi tidligere har beskrevet og vist i praksis. Apple presser altså Passbook ud til slutbrugerne, ved at tilbyde noget, der på overfladen virker uskyldigt.

Når kunderne er vænnet til det helt naturlige i, at Matas- og IKEA-kortet ligger i mobilen, sammen med en koncertbillet og rabat på is, så er det let at introducere betaling; kunderne benytter jo så allerede et system de kender.

Passbook kan måske være kreditkort

Et Passbook-kort har en stregkode som forretningerne kan kode deres betalingsautomater til at forstå. Så når et Passbook kan være rabat i Matas, kan det med ganske lidt besværlighed, også være et kreditkort, lidt firkantet sagt.

Det kræver, så vidt jeg ser det, softwareprogrammering, at binde et pass til ens kreditkortoplysninger. Vi skal her huske, at kreditkortet allerede ligger i iPhonen via iTunes.

I stedet for, at butikkerne, der jo har stregkodescannere i forvejen, skal investere i nyt NFC-udstyr, er dette skridt også billigere. Mange forretningsdrivende har i dag en iPhone, og er således åbne for Apples verden, og kender den. Med andre ord, er det lettere at få dette kørt igennem, end et nyt system som NFC.

Apples nye cash-cow

Det tankevækkende er, at jeg i syv år har skrevet om NFC, men ikke set det i praksis i en butik én eneste gang. Men kun tre måneder efter introduktionen af Passbook til udviklerne, har jeg allerede set dette live i en lokal butik, der er med i et åbent forsøg, som alle med en iPhone kan deltage i.

– Web-TV: Sådan bruges Passbook i praksis

Med andre ord. Bliver Passbook med rabatter en succes er næste skridt til mobilbetaling ikke langt væk. Dermed bliver Apple bank, og kan også tage betaling for de beløb som de håndterer – en mulig ny cash-cow for den amerikanske koncern.

NFC er en teknik, som for syv år siden virkede som en god idé. Men nu er den reelt på vej til at blive overhalet.

Flere store danske virksomheder som Billetnet, Kino.dk og SAS er positive overfor Passbook, og i gang med at se på mulighederne.

Jeg ville tænke mig utroligt godt om, hvis jeg skulle investere i NFC udstyr i en forretning. Mit svar vil nok være, at lade pengene blive i lommen, og satse på andre løsninger.

Mere om fortællingen

Her får du sagens videre forløb. mobilsiden fastholdt sit fokus på emnet. 2/10/2012 gik vi videre med fortællingen om Galaxy S III mere populær end iPhone 5 i UK – Historien kan du læse her. Seneste højaktuelle stof om “Smartphone” finder du i denne spalte..