Guide: Sådan laver du en stærk adgangskode
Det kan være fristende at bruge en adgangskode, som man let kan huske. Noget med en fødselsdato, et telefonnummer eller et navn. Desværre er det alt for let for ondsidende mennesker og computere at bryde. Et langt, lidt underligt og tilfældigt kodeord er meget sikrere, men vi er rigtig dårlige til at finde på dem.
Her hjælper vi dog på vej, så du sikrer dine online konti bedst muligt.
Læs også: Undersøgelse: Android producenter lyver om sikkerhedsopdateringer
Lange adgangskoder
Når fjenden skal gætte din adgangskode, sidder der ikke en person og gætter sig frem til en masse mulige kombinationer, som man tit ser i film. I stedet er det ofte et stykke software, der automatisk afprøver et massivt antal, op til flere hundredetusinde ord i sekundet, af populære kombinationer, som måske til sidst åbner din konto op.
Sørg først og fremmest for, at benytte en lang adgangskode. Sørg for at det ikke bare er små bogstaver. Brug store bogstaver, specielle tegn og tal. Sørg for ikke at bruge udtryk eller sætninger, som kan findes andre steder, såsom et uddrag af en sætning i skrevet eller lignende. Du skal undgå fødselsdage og andre typiske ting, som kunne være lette at gætte sig til.
Digitalsikkerhed.dk anbefaler mindst 10 tegn og gerne 12-14 tegn.
Mange steder bliver der anbefalet at bruge fjollede sætninger, som fx koldelusarbejderundersol, men sørg for at inkludere de store bogstaver, tallene og tegnene i dette. Et bud kunne være ko1delusarb3jderundersoL eller noget i den dur.
Læs også: Android-tastatur lækker 31 millioner brugeres personlige data
Brug forskellige adgangskoder
Det er svært og irriterende at huske på lange og mange forskellige adgangskoder. Men det er også nødvendigt. Bruger du den samme adgangskode flere steder, så bliver det hurtigt problematisk, hvis en af disse konti bliver hacket. Det betyder nemlig at nogle pludselig har adgang til flere af de tjenester, som du har en konto på. En af disse konti kunne sagtens indeholde kreditkort informationer, og så bliver det først rigtig frustrerende.
Selv steder hvor du tænker et stærkt kodeord ikke er nødvendigt, der er det. Det kan være den service endda udvider og uden du tænker over det, så ligger der pludselig en masse vigtig data der.
Og sørg for ALDRIG at skrive en adgangskode ned.
En Password Manager
Det er en mulighed at benytte en såkaldt Password Manager. En Password Manager er et program der samler alle dine adgangskoder ét sted. Det lyder måske farligt, men fordelen er, at man lettere husker svære adgangskoder, samt den husker alle adgangskoderne for dig helt automatisk.
Ulempen er dog, hvis nogle skulle få adgang til din Password Manager, så de har adgang til alle dine adgangskoder. Password Manager burde dog være godt sikrede, sålænge man benytter de mest populære af dem, som Lastpass og 1password. 1password understøtter fx også TouchID og andre fingeraftrykslæsere til login. De er dog ikke helt gratis at anvende.
Din browser og adgangskoder
Din browser hjælper dig sikkert til at huske på passwords? Det skal du også passe på med, for selvom Google, Microsoft og Apple browsere er godt beskyttede, så er dine konti ikke sikrede.
Faktisk blev nogle brugere af Opera browseren hacket tilbage i 2016. Men en hacker behøver slet ikke slås med Googles sikkerhed, de kan i stedet bare prøve at snyde dig. Fx kan de udgive sig for at være Google og bede om adgangskoder osv. Det lyder logisk, men mange falder desværre i for phishing.
Brug tofaktorgodkendelse
Du kender det nok fra NemID, hvor du udover at indtaste dit password, skal indtaste et sekscifret tal. Denne form for logins bruges rigtig mange steder, fx både Google, Facebook og Apple har det. Enten bliver ved tofaktorgodkendelse bedt om, at indtaste et kode sendt på SMS eller en prompt på din smartphone, lader dig godkende et login.
Det er let at sætte op og det giver et ekstra lag af sikkerhed.
Læs også: Snart bliver totrinsgodkendelse standard på din Google-konto
Men det er ikke nok
Selvom du har taget en masse forholdsregler, så bliver din konto sikkert hacket på et tidspunkt alligevel. Så sørg for at være klar til at reagere på det, så du hurtigt kan få din konto tilbage.
Sørg desuden for at bruge din sunde fornuft. Ser en email eller besked mistænkelig ud, så klik ikke på den. Lyder noget for godt til at være sandt, så er det det sikkert også. Til sidst så pas på med hjemmesider du ikke kender til.
Læs også: LastPass synkroniserer nu dine adgangskoder gratis