Apples nye AR-headset, Vision Pro, blander den virkelige og virtuelle verden

Apples længe ventede augmented reality-headset, Vision Pro, er blevet en realitet. Læs alt om det nye 3D AR-headset og se pris og tilgængelighed.

Apples nye AR-headset, Vision Pro, blander den virkelige og virtuelle verden

I årevis har der været ryger om, at Apple er på vej med et AR-headset. Nu er det her endelig, og det har fået navnet Apple Vision Pro.

Apple Vision Pro er et headset, der mest af alt ligner en stor – om end meget flot og stilren – dykkerbrille. Mange designelementer fra Apples øvrige produkter går igen i Apple Vision Pro – for eksempel den digitale krone fra Apple Watch, og rammen af aluminium er også i en finish, som man kender fra Mac-computere og Apple Watch.

Det nye headset bruger en lang række hardware og software til at skabe en ny brugeroplevelse, som er radikalt anderledes end noget helst andet, Apple før har skabt. Et væld af kameraer og sensorer registrerer den virkelige verden med høj nøjagtighed og viser den i et sæt 64 megapixels microOLED-skærme med højere opløsning end et 4K-tv til hvert øje.

Apple Vision Pro

Gennem brillerne ser man den virkelige verden med et virtuelt lag ovenpå. Den virkelige verden bliver dermed blandet fuldstændig sammen med den virtuelle verden, hvilket åbner op for en lang række nye anvendelsesmuligheder.

visionOS – nyt tredimensionelt styresystem

Kernen i det nye headset er det helt nye styresystem i tre dimensioner kaldet visionOS. Det består af en startskærm med app-ikoner, som man kender fra blandt andet iOS.

Man kan nemt trække i apps i hjørnerne og skubbe dem frem og tilbage dybdemæssigt, så de er placeret lige, hvor man ønsker dem. Man kan også arrangere flere apps ved siden af hinanden, som man kan skifte mellem ved at flytte øjets fokus i den virtuelle verden.

Apps kan også udvide sig til områder, der går ud over ens fysiske rum. Ved at dreje på den digitale krone kan man justere, hvor følsom eller intenst det virtuelle rum skal være.

visionOS lader udviklere skabe helt nye muligheder med apps. En række udviklere har allerede fået tidlig adgang til at udvikle til headsettet, og det lader til, at mulighederne er mange. Apple lover, at der vil være hundredvis af iOS-apps tilgængelig til det nye headset ved lanceringen.

Ligesom til Apples andre produktkategorier er der via Vision Pro adgang til App Store, hvor man kan downloade apps.

Populære iOS-spil, der er baseret på spilmotoren Unity, vil også understøtte afvikling i Apple Vision Pro, så headsettet kommer også til at blive et nyt gamingprodukt.

Masser af velkendte apps

Er man vant til iOS, vil mange apps i visionOS virke bekendte. Her finder man blandt andet Apple TV, Musik, Mindfullness, Indstillinger, Freeform, Safari, Fotos, Noter, App Store, Mail, beskeder, Keynote og Compatible Apps.

I Safari-browseren kan man eksempelvis nemt få et overblik alle sine åbne faner, og selv lille tekst på en hjemmeside står knivskarpt. Når man skifter fra én app til en anden, retter man blot blikket mod vinduet ved siden af. Headsettets mange sensorer gør, at man blot kan rette fokus på et ikon eller et objekt, og så klikker på man på det udelukkende med øjnene.

Man kan se den virkelige verden tydeligt, når man bærer brillerne. Og man kan derfor nemt interagere med den virkelige verden, selv om man har brillerne på.

Mulighederne for multitasking med Apple Vision Pro er enorme. Man kan for eksempel lave sin to do-liste i Noter og høre musik, selv om man samtidig sidder og taster på et tilsluttet tastatur. Man kan endda få sin Mac i den virkelige verden til at vise sig som en virtuel skærm i Vision Pro-headsettets virtuelle miljø. Dermed smelter den virkelige verden og den virtuelle verden fuldstændig sammen.

Kan betjenes med øjne, hænder og stemme

Med Vision Pro er der hele tre forskellige input til at betjene headsettet: Øjnene, hænderne og stemmen.

Ved brug af infrarøde sensorer, der tracker øjnenes fokus, kan brugere browse gennem apps ved blot at kigge på dem. Man kan også trykke fingrene sammen for at vælge et objekt eller en app, bevæge håndleddet for at scrolle eller bruge stemmen til at diktere.

App-vinduer i det tredimensionelle styresystem kan man ændre i størrelse ved blot at trække i hjørnet med fingrene, som man kender fra Windows og macOS med en mus. Man kan også swipe ved at knibe to fingre sammen og køre op eller ned. Sidst, men ikke mindst, kan man flytte i vinduer ved at knibe fingrene sammen og flytte hånden rundt i det virtuelle miljø.

Headsettet kan også bruges til at lave en grundig 3D-scanning af ens ansigt. Ved brug af kunstig intelligens kan headsettet skabe en virtuel persona, som man kan interagere med i apps.

“Den mest avancerede personlige elektroniske enhed nogensinde”

Headsettet er udstyret med et utal af sensorer. Der er nærmere bestemt 12 kameraer, fem infrarøde sensorer og seks mikrofoner.

Over ørerne sidder såkaldte dual-driver audio pods, som er små højtalerenheder, der giver rumlig lyd. Højtalerne skaber ifølge Apple en følelse af, at lyde kommer fra miljøet omkring brugeren.

Derudover har Apple Vision Pro en M2-chip, som fungerer i samspil med en ny R1-chip. Den er designet til at behandle data fra alle sensorer og kameraer i realtid med en forsinkelse på kun 12 millisekunder. Det får virtuelle elementer på skærmen til at føles som om, at de ser i virkeligheden.

Èn ting er Apple Vision Pro dog blottet for: Batteri. Der er intet internt batteri indbygget i headsettet. I stedet skal brugeren bære et eksternt batteri, som man typisk vil have i sin lomme. Batteriet forbindes til headsettet via en ledning og leverer kun to timers batteribrug.

Med den vilde hardware, der er i headsettet, tøver Apple ikke med at hævde, at headsettet er “den mest avancerede personlige elektroniske enhed nogensinde”.

Fokus på privatliv

I sædvanlig Apple-stil er retten til privatliv i højsædet.

OpticID er en ny pendant til FaceID og TouchID, som analyserer brugerens regnbuehinde (iris) for at godkende brugeren af headsettet, når man tager det på. Det bruges også som biometrisk godkendelse til køb af/i apps i App Store og ved brug af Apple Pay.

Apple har også gjort, så betjening af apps via øjentracking er et særskilt lag for sig i visionOS. Dermed kan tredjepartsapps ikke få adgang til informationerne om øjnenes bevægelser på skærmen af privatlivsmæssige hensyn.

Med funktionen Eye Sight viser Vision Pro brugerens øjne, når andre folk er i nærheden, så de kan se personen bag. Og når personen, der bærer headsettet, ser noget interaktivt indhold, indikeres dette på skærmen, så andre kan se, at personen ikke er til stede.

Når andre personer nærmer sig vedkommende i den virkelige verden, dukker disse personer desuden op i den virtuelle verden.

Fotos, video og lyd i 3D

I Apple Vision Pro kan man opleve fotos på helt nye måder. I Vision Pro udvider et panoramafoto sig eksempelvis i hele ens synsfelt.

Headsettet er Apples første 3D-kamera, og man kan dermed opleve fotos og videoer i 3D – det kalder Apple for Spatial photos. Det føles dermed som om, at man er direkte i motivets opgivelser.

Vision Pro er også det perfekte produkt at nyde en film på. Det er muligt at afspille en film, som om man sidder foran et kæmpe lærred i sin stue. Du kan endda sidde i et fly med AirPods og se en film og helt glemme, at du sidder i et fly med mange mennesker omkring dig.

Man kan også se 3D-film med enorm dybde. Man kan også se interaktive historiefortællinger, hvor man kan opleve 3D-dinosaurer i en verden, hvor den virkelige og virtuelle verden smelter sammen.

Apple Vision Pro – pris og tilgængelighed

Apple Vision Pro kan hverken forudbestilles eller købes i Danmark. Er man heldig at bo i USA, kan man få æren af at købe headsettet for intet mindre end 3.499 dollars – direkte omsat til 24.000 kroner.

Spørger man Apple, er det dog godt givet ud, for headsettet giver en brugeroplevelse, der ifølge Apple er længder bedre, end hvis man investerer dyrt i et førende OLED-tv og surround sound-anlæg.

Apple Vision Pro kan købes på Apples hjemmeside, Apple.com, og i Apple-butikker i starten af næste år, men altså kun i USA. Apple oplyser, at Apple Vision Pro kommer til flere lande senere. Om Apple Vision Pro kommer til Danmark, og i så fald hvornår, vides endnu ikke.