Dårligt nyt for Apple: Særlig aftale med Google er ulovlig

En særlig aftale mellem Google og Apple, som gør Googles søgemaskine standard på Apples enheder, er dømt ulovlig. Det kan få store økonomiske konsekvenser for både Apple og Google.

Dårligt nyt for Apple: Særlig aftale med Google er ulovlig

Google led mandag et stort nederlag, da den amerikanske føderale dommer Amit Mehta fra USA’s forbundshovedstad District of Columbia gav justitsministeriet medhold i ministeriets igangværende antitrustsag mod søgegiganten.

Se også: Google TV Streamer 4K bliver dobbelt så dyr som Chromecast med Google TV

Annullering af aftale gør ondt på både Google og Apple

Det lyder jo umiddelbart ikke som dårligt nyt for Apple, som inden for mange områder er Googles direkte konkurrent. Men alligevel er Googles juridiske nederlag også dårligt nyt for Apple.

Aftalen mellem Apple og Google, som nu er dømt ulovlig, går under navnet Information Services Agreement og har eksisteret siden 2002. Kernen i aftalen er, at Apple bruger Google som standardsøgemaskine til sin Safari-browser, Spotlight-søgning og Siri.

Det skaffer Google et stort antal købekraftige brugere til sin søgemaskine, som i sidste ende er penge ind i Googles enorme indtjeningsmaskine, der hovedsageligt omhandler formidling af annoncer.

Google betaler til gengæld Apple 36 procent af de søgeindtægter, der genereres på Apple-enheder, der bruger Googles tjenester. Selv om Apple ikke afslører præcis, hvor meget de tjener på aftalen, anslår retsdokumenterne tallet til 20 milliarder dollar i 2022. Det er det dobbelte af, hvad Google betalte i 2020.

Det lyder lidt som en win-win-situation for begge parter, men dommen kan altså tvinge Google til at foretage dramatiske ændringer i sin annonceforretning og i værste fald tvinge Google til at annullere den langvarige indtægtsdelingsaftale med Apple.

Se også: De bedste iPhones til børn er brugt

Står for op mod 25 % af Apples serviceindtægter

Indtægterne fra Googles og Apples aftale er sandsynligvis realiseret under Apples forretningssegment Tjenester, som er det sted, hvor de lister tredjepartsaftaler om reklamelicenser. I 2022 omsatte Apple for 78,1 milliarder dollar i Tjenester. Hvis estimatet på 20 milliarder dollar er korrekt, betyder det, at aftalen stod for cirka 25 procent af Apples serviceindtægter for året.

Apples serviceforretning er et af de hurtigst voksende segmenter og ses som et bolværk mod Apples aftagende iPhone-salg. Apple har udvidet segmentet betydeligt i årenes løb og tilføjet platformene Apple Music+ og Apple TV+ til forretningen, men Google-aftalen udgør sandsynligvis stadig en stor del af forretningsområdets indtægter.

Set i forhold til Apples samlede omsætning, som var på 394,3 milliarder dollar i 2022, udgør de nu ulovlige aftale med Google ”kun” 5 procent af Apples årlige omsætning.

Google kan miste 80 % af søgevolumen fra iPhones

Ligesom en annullering af aftalen vil være til stor ulempe for Apple vil det i den grad også gøre ondt på Google. Ifølge retsdokumenter fra 2020 vil det betyde, at Google vil miste mellem 60 og 80 procent af søgevolumen fra Apples iOS-enheder, hvis Googles søgemaskine bliver erstattet med en anden standardsøgemaskine.

Tabet af denne søgevolumen vil reducere Googles bundlinje med 28-32 milliarder dollar. Da Google havde en omsætning på 182,5 milliarder dollar i 2020, vil det skære mellem 15 og 17 procent af søgegigantens bundlinje – et altså ikke helt uvæsentligt beløb.

Google vil helt sikkert appellere dommen, men hvis Amit Mehtas afgørelse står ved magt, kan både Apple og Google få nogle alvorlige økonomiske problemer.

Se også: Apple-regnskab: Overgår forventningerne trods faldende iPhone-salg