De mest populære og dermed dummeste kodeord (2021)
Med de utallige onlinetjenester, der efterhånden har sneget sig ind i vores hverdag, er det dumt at benytte et kodeord, der er let at gætte, eller som er meget populært. Ofte hænger de to ting sammen, og det er skidt, når det gælder vores online-sikkerhed.
Fantasien, når det gælder om at finde på passwords, er i hvert fald fortsat på et meget lavt niveau, når vi kigger på Nordpass’ årlige opgørelse over de mest brugte adgangskoder. Det gælder både globalt og i Danmark specifikt.
Statistikkerne, der er anvendt til udarbejdelsen, omfatter en database bestående af i alt 4 terabyte oplysninger indsamlet fra 50 lande.
123456 er stadig klart mest populær
De fem mest almindelige adgangskoder på verdensplan er stort set de samme som i fjor og de sidste mange år. Det “vindende” password er fortsat ‘123456’ efterfulgt af ‘123456789’, ‘12345’, ‘qwerty’ og ‘password’.
Også danske brugere er vilde med de simple tal-kodeord i lidt forskellige varianter. På top 20-listen er halvdelen af dem tal-kodeord af de meget enkelte slags. Også Password er meget populært blandt danske brugere.
De danske brugere har disse 20 adgangskoder som deres favoritter:
- 123456
- 123456789
- 12345
- 1234
- 12345678
- 123123
- Password
- 1234567
- 111111
- Qwerty
- Mikkel
- hej123
- hejhej
- lol123
- 1234567890
- abc123
- oliver
- frederik
- rasmus
- 123321
Som et lille kuriøst indslag indtager ’tissemand’ en flot 147. plads, mens ’patter’, ’diller’ og ’fisse’ brillerer på henholdsvis plads nummer 167, 168 og 176.
Når det gælder top-200 over de mest benyttede kodeord, er de globale brugere ikke helt så friske i deres forslag.”fuckyou” ligger på plads 56 og det er eneste af den art på listen.
Svage kodeord brugt mange steder er stort sikkerhedsproblem
De mange svage kodeord, der bruges til de forskellige online-tjenester både privat og på jobbet, er et stort problem.
En ting er, at mange bruger svage passwords. Et måske større problem er, at mange benytter de samme kodeord flere steder på nettet. Hvis en tjeneste, du bruger, bliver hacket og dit kodeord er i risiko for at blive kompromitteret, skal du ikke blot skifte kodeord på den tjeneste, men også alle andre tjenester, hvor du bruger samme kodeord.
Selvom vi benytter stærke kodeord på jobbet, kan usikre adgangskoder på private tjenester udgøre en risiko for, at hackere finder vej indtil arbejdsrelaterede oplysninger, fordi det private og arbejdsrelaterede for manges vedkommende flyder sammen – særligt med den øgede grad af hjemmearbejde.
Problemet med kodeord er, at de fleste af os ikke ved, hvad der kendetegner en god adgangskode, og at vi alligevel ikke kan huske særlig mange af dem, hvis vi opretter unikke kodeord til hver af de tjenester, vi benytter.
Se også: IT-sikkerhed har aldrig været vigtigere
Password-manager eller adgangskodeadministratorer
Den bedste og sikreste måde at logge ind på ens forskellige tjenester er ved at benytte en password-manager eller adgangskodeadministratorer.
En adgangskodeadministrator er praktisk og, endnu vigtigere, hjælper dig med at oprette bedre adgangskoder, hvilket gør din onlinetilværelse mindre sårbar over for adgangskodebaserede angreb.
Eksempler på en password-manager eller adgangskodeadministratorer kan være Dashlane, der generelt scorer højt i test. 1Password og LastPass nok er de mest kendte og også de to scorer normalt højt i test.
Google Password Manager er også meget benyttet og integreret i Chrome-browseren. Apple har iCloud KeyChain, der fungerer problemfrit inden for Apples indhegnede miljø, hvortil der også findes en iCloud Passwords-browserudvidelse til Chrome på Windows-maskiner. Den understøtter dog ikke Android-enheder.
Se også: Nyheder om cybersikkerhed