Droner med hjertestartere kommer hurtigere frem end ambulancer
Karolinska Instituttet i Sverige er i gang med at teste, hvor effektive droner kan være til at sende hjertestartere til personer, der har hjertestop eller som man mistænker har hjertestop.
Droner er hurtigere om at nå frem med hjertestarter end ambulancer
Konklusionen er, at det i mere end 50 procent af tilfældene lykkedes dronerne er komme før ambulancer og gennemsnitligt er droner to minutter hurtigere om at nå frem end ambulancer.
Da hjernen tager skade af hjertestop efter 4-6 minutter, er det altså uhyre vigtige to minutter, som droner kommer hurtigere frem.
Når hjertet stopper og holder op med at pumpe blod rundt i kroppen, begynder hjernen at tage skade efter fire til seks minutter.
Resultaterne er lagt frem i det medicinske tidsskrift European Heart Journal.
I testene fløj dronerne i gennemsnit tre kilometer for at få frem og hjælpen nåede frem i 11 ud af 12 forsøg. Der vil dog være udfordringer ved at bruge droner, hvis det er mørkt, hvis det regner eller hvis det blæser kraftigt.
Se også: Find priser på droner
Ikke problemfrit at bruge droner
En anden ulempe ved at benytte en drone til at flyve med hjertestartere ud til personer med hjertestop er, at der skal være en til at betjene hjertestarteren. Hvis man skal vente på, at der kommer en ambulance, er man lige vidt. Derfor lyder det i artiklen, at den, der ringer efter en hjertestarter, skal sættes ind i, hvor den skal samles op og hvordan man bruger den.
Der er også risiko for, at en drone kan falde ned og ramme folk i hovedet. Derfor arbejdes der på en løsning med at udstyre droner med en faldskærm.
Se også: Nyheder om droner