EU advarer Apple: Åbn mere op for iPhone
Apple har fået en advarsel fra EU, fordi it-giganten ikke har åbnet tilstrækkeligt op for sit notorisk lukkede iOS-styresystem til iPhones.
Makker Apple ikke ret, risikerer selskabet i sidste ende at få betydelige bøder fra EU. Så sent som i marts fik Apple en stor bøde af EU på 13,4 milliarder kroner i en konkurrencesag anlagt af Spotify.
EU’s konkurrencemyndigheder vil i henhold til EU’s nye lov om digitale markeder (DMA) minde Apple om, at Apple skal overholde de nye, strenge regler om at gøre operativsystemer fuldt funktionsdygtige med andre teknologier, oplyser kilder med kendskab til sagen.
Hverken Europa-Kommissionen eller Apple har ønsket at kommentere historien.
Se også: De bedste priser og tilbud på iPhones
Apple må løsne grebet om iOS
Selv om der endnu ikke er tale om en formel undersøgelse, er det EU’s mål at tvinge Apple til at omlægge sine lukkede tjenester, så konkurrerende virksomheder kan få adgang til iPhonens operativsystem.
EU-Kommissionen oplyser, at Apple skal sikre interoperabilitet med iOS-funktioner som notifikationer og parring af trådløse enheder såsom smartwatches, hovedtelefoner og VR-headsets.
EU rejser også kritik af den ansøgningsproces, som udviklere af apps, der vil udgive apps uden for App Store. Her påpeger EU, at Apple skal sikre, at anmodningsprocessen er gennemsigtig, rettidig og retfærdig.
EU kan senere beslutte at indlede en formel undersøgelse, hvis Apple ikke retter sig efter forordningen. I sidste ende kan det resultere i store bøder på op til 10 procent af den globale årsomsætning. Apple omsatte i 2023 for 2.558 milliarder kroner.
Se også: Se også: Den billigste iPhone på markedet er brugt
Apples styresystem bliver mere åbent
Apples iOS-styresystem til iPhones har indtil for få år siden været meget lukket. Apple har ønsket fuld kontrol over styresystemet og har derfor forhindret udviklere og brugere adgang til mange essentielle funktioner.
Det har resulteret i mange søgsmål og klager mod Apples praksis, og til sidst besluttede EU at tvinge Apple til at give konkurrenter adgang til hidtil lukkede dele af styresystemet. For eksempel kan forbrugere nu downloade apps fra andre steder end den officielle appbutik, App Store.
At EU stadig er utilfreds med, hvor lukket iOS er, selv efter Apple har forsøgt at rette ind, vidner om, hvor modvilligt Apple arbejder i sit forsøg på at justere sit vigtigste styresystem til i Europa.
Se også: Xiaomi overhaler Apple som næststørste mobilproducent