Google strammer grebet om Android 6.0 over for producenterne
Hvis man som producent vil benytte Android-styresystemet med Googles egne tjenester og indhold – eksempelvis Play-butikken og de mange apps – forudinstalleret, skal man acceptere en lang række af regler og krav, før man kan blive godkendt.
Læs også: Android M er officielt – de 6 største nyheder
Disse krav er nu blevet skærpet i forbindelse med den nye Android-version kaldet Marshmallow, som producenterne skal følge, før de får grønt lys af Google til at sælge enhederne med Googles indhold medfulgt.
Doze-batterisparefunktionen skal forblive uændret
En af de større nyheder i Android 6.0 Marshmallow er Googles tiltag kaldet Doze, som én gang for alle skal optimere batteritiden – særligt standbytiden – på Android-enheder.
Det gør den ved at analysere, hvilke apps du bruger, og lægge dem, der sjældent bruges, i en dyb søvn, så de ikke holder din telefon unødvendigt kørende, når den ligger i lommen eller på natbordet. Samtidig bruger Doze også telefonens sensorer til at registrere bevægelser. Når der ingen bevægelser er, går telefonen i en endnu dybere standby. Til sidst, men ikke mindst, kan du også selv kontrollere hvilke apps, der skal gælde undtagelser for.
Andre producenter må dog hverken modificere Doze-batterisparefunktionen på nogen måde eller undlade den til fordel for egenudviklede batterisparefunktioner. Du kan altså derfor forvente at få samme optimering af batteritiden uanset hvilken producent, der leverer din telefon med Android 6.0 Marshmallow.
Tilladelser må ikke gives til medfølgende apps
Der har blandt Android-brugere været bekymringer om, hvordan det nye system til at give eller afvise apps adgang til apptilladelser håndterer forudinstallerede apps – også kendt som bloatware. Det kan være et teleselskab eller producenten selv, der inkluderer lettere ubrugelige eller uønskede apps, som der ofte indgås et samarbejde med.
Læs også: Galleri: Se alle nyhederne i Android Marsmallow
Google har med Android 6.0 bestemt, at producenterne ikke må tillade disse medfølgende apps adgang til alle tilladelserne på forhånd. Du slipper altså for bekymringer om, at uønskede apps får adgang til indhold, som du ikke selv har givet accept til. I stedet bliver der anmodet om tilladelser i takt med de skal bruges – præcis som alle andre apps.
Alle Android-produkter skal krypteres
Sikkerheden øges også markant i Android 6.0 Marshmallow – ikke fordi kryptering er nyt (det kom i forrige version), men fordi det nu er påkrævet, at producenterne implementerer kryptering af produkter, der kommer med Googles tilpassede Android.
Det betyder i praksis, at du første gang under opsætningen af fremtidige produkter med Android 6.0 Marshmallow skal angive en adgangskode, som bruges ved hver opstart til at dekryptere telefonens indhold.
Læs også: Google vil kryptere din telefon
Krypteringen sikrer alt dit indhold mod at blive læst og misbrugt, hvis du skulle komme ud for, at uvedkommende får fysisk adgang til din telefon, eksempelvis ved tyveri.
Krypteringen sænker dog hastigheden for den interne lagerplads en smule, så derfor er der sat en grænse for, hvor langsomt et Android-produkt må yde, før kryptering ikke længere er påkrævet.
Listen over krav til Android-producenterne er mange sider lang, hvor kun et fåtal af dem er nye eller opdateret i forbindelse med den nye Android-version. Skulle du have mod på at gå på udkig efter nye krav fra Google, foregår det i denne PDF-fil.