Google tager urinprøver for at redde liv
Blod, spyt, tårer og urin – det er nogle af de kropsvæsker som Google dagligt indsamler hos 175 anonyme, sunde mennesker. De mange væsker analyseres for en lang række biomarkører for at kortlægge hvordan et raskt individ ser ud – set indefra.
Det er projekt Baseline og det skal redde liv.
Google Baseline er et spirende skud i Google X, søgegigantens afdeling for grundforskning. Siden 2013 er researchteamet vokset til 70-100 eksperter inden for biokemi, optik, molekylærbiologi, fysiologi. De ledes af 50-årige Dr. Andrew Conrad, en sundhedspioner der udviklede billige HIV-test til donationsblod.
Baseline er ikke første forskning af den art, men den skiller sig ud ved sin massivt datadrevne tilgang. Ambitionen er at de mange data skal spore sygdomme i opløbet – langt tidligere end hidtil. Men først skal Baseline lige fastslå hvordan et raskt menneske ser ud.
Big Data-drevet forskning
Med det raske menneske i databaseformat kommer Googles ’Big Data’-erfaring i spil. ’Machine Learning’, eller lærende servere, handler om at krydssammenligne enorme datamængder, for til sidst at udkrystallisere mønstre. Her vil det handle om at udpege hvilke af de mange biomarkører der kan spotte en snigende sygdom.
Ønsket er, eksempelvis, at identificere et enzym for effektiv nedbrydning af fed kost som dermed forebygger hjertetilfælde. Derefter bliver det en formsag at teste for den. Er det ønskede enzym i underskud eller helt væk, vil man kunne tage sin forholdsregler eller søge forebyggende behandling.
Hvornår kan man så få et lille prik og se om man er helt rask? Dr Conrad maner til tålmodighed for projektet rummer et hav af ukendte faktorer. Måden som DNA, enzymer og proteiner sammenspiller er uhyre kompleks.
Dr. Conrad forventer at se en langsom og gradvis udvikling: ”Det bliver ikke noget kvikt 1-2 års projekt. Man plejede at omtale kuren for kræft som værende få år i fremtiden. Det siger man ikke mere. ”
Perspektiverne er dog uanede, men opstiller samtidigt fremtidige etiske udfordringer omkring datasikkerhed og brug af data. Skal Google eller forsikringsselskaber og arbejdsgivere have adgang til disse?
Peek-I er et foruroligende stykke spiontilbehør til mobilens kamera
De deltagende forsøgspersoner er anonymiserede, for det er en altomfattende mængde data der indsamles i projekt Baseline. Ud over de mange kropsvæskers målinger, er genomet fra både deltagere og deltageres forældre kortlagt sammen med en metabolisk profil. Fremover vil specialdesignede kontaktlinser monitorere blodsukker i realtid.
Dr Conrad forsikrer, at de deltagende i forsøget også er anonymiseret, inden at Google ,eller andre forskningshold, får adgang til datasettene.
kilde: WSJ.com