Google udgiver officielt Android N – her er alle nyhederne

Ud af den blå luft offentliggør Google den næste Android-version med det hidtidige navn, Android N. Se alle de nye funktioner og designændringer her.

Google udgiver officielt Android N – her er alle nyhederne

Sidste år introducerede Google for første gang en betaudgave af en Android-version ved Google I/O 2015. Det har siden da været forventet, at det samme ville blive tilfældet i år ved dette års Google I/O-event om cirka to måneder.

Sådan skulle det dog ikke gå, for ud af ingenting er den næste store Android-version pludselig blevet lanceret som det – som Googles Android-direktør selv kalder det – tidligste preview nogensinde.

Der er altså ikke blot tale om en betaudgave, men en såkaldt alfaudgave. Det betyder et styresystem, der mangler endnu mere arbejde, før det er klar til lancering, men til gengæld giver det mulighed for Google at tage imod endnu mere feedback i de kommende måneder.

Det er nemlig sådan, at du allerede nu kan downloade Android N til en række udvalgte Nexus-produkter – endda som en direkte OTA-opdatering. De understøttede Android-smartphones, tablets og bokse er Nexus 6, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Nexus 9 og Pixel C.

På trods af, at den seneste offentligt tilgængelige Android-version, Marshmallow, kun er installeret på 2,3 % af alle Android-produkter, kan du altså allerede nu prøve kræfter med den endnu nyere Google-software. Det må siges at være bare lidt bemærkelsesværdigt.

Android N

Multi window kommer omsider til Android

Så hvad er nyhederne i Android N med det endnu ukendte navn og versionsnummer? De er ikke så mange. Den største af dem alle, og den som Google fremhæver mest, er multi window-funktionen. Denne funktion har været efterspurgt i rigtigt lang tid i takt med at behovet for produktivitet på de små skærmarealer øges. Her har Android længe været bagefter, men det skal Android N lave om på.

Lige som navnet indikerer gør funktionen det muligt at have flere vinduer åbent på en gang, hvilket gør Android et skridt nærmere mange af konkurrenterne. Multi window lader dig have to apps åben på samme tid enten side om side eller ovenover hinanden, og i midten har du en skillelinje, der kan flyttes rundt på alt efter hvor meget af hver app du vil se på.

Fra oversigten over åbne apps kan du vælge hvilke apps der skal vises i multi window-tilstanden. Der er tilmed kommet en picture-in-picture-tilstand til store skærme og eksempelvis Android TV som alternativ til multi window, hvor flere skærme vises oven i hinanden som små vinduer i hjørnet.

Android N

Nyt design af notifikationer og quick settings

Som det blev afsløret gennem rekonstruktioner af Android N for ikke så lang tid siden, bliver notifikationslinjen og quick settings-panelet designet forfra i Android N. Mange af ikonerne bliver flyttet rundt, og generelt er der tale om et helt nyt og friskt design, der dog grundlæggende bygger på samme princip som hidtil.

Læs også: Android N – 6 fede features du kan se frem til

De nye notifikationer kommer med bedre understøttelse af direkte besvarelse af eksempelvis beskeder fra notifikationerne, lige som flere notifikationer sendt fra samme app nu også kan blive grupperet for at give et bedre overblik. Hvis en SMS-app sender dig flere notifikationer om beskeder modtaget fra forskellige modtagere, kan de kombineres på en smartere måde nu.

Som det også blev afsløret før tid er indstillingerne også fået et designløft. Nu vises der langt mere info ud for de enkelte indstillinger, så du hurtigt kan danne dig et overblik over, hvillke indstillinger der er valgt. En sidemenu er også kommet til, så du nemt kan navigere til andre dele af indstillingerne.

Mindre ressourcekrævende baggrundsaktivitet

På trods af at Android 6.0 Marshmallow introducerede Doze-batterisparefunktionen kan Android stadig være noget ressourcekrævende med en masse aktiviteter og apps, der kører i baggrunden. Med Android N skal dette problem løses med det såkaldte Project Svelte. Målet er, at udviklere skal være med til at nedbringe RAM-forbruget i Android ved at understøtte nye værktøjer under udviklingen af apps.

Samtidig bliver Doze-funktionen nu aktiveret uanset om din smartphone ligger stille eller ej. Før blev batterisparefunktionen kun slået automatisk til, hvis den lå stille på en overflade og ikke var i brug over længere tid, men nu kan du forvente lavere batteriforbrug selv når den ligger i din lomme.

Android N
Foto: Androidpolice.com

Mørk nattilstand

De mange hvide menuer i Android kan gøre det noget irriterende for øjnene at bruge i mørke, hvor den lyse brugerflade kan virke blændende selv ved laveste lysstyrke.

Derfor har du nu en nattilstand, der kan aktiveres, hvis du vil gøre alle hvide menuer sorte og mere behageligt at bruge i de sene aftentimer. Der kan også aktiveres et rødt filter, der beholder de normale hvide meneur, men som er knap så generende for øjnene i mørke – lidt i stil med apps som Twilight.

Android N

Mange flere nyheder

Et stort versionsskift som dette bringer naturligvis mange flere nyheder med sig, som vi vil blive meget klogere på hen over de kommende dage som funktionerne opdages. Hjemmesiden Android Police kører en serie med navnet Feature Spotligt, som du med fordel kan tage et kig på, hvis du vil have det seneste overblik over alle de nye funktioner, der løbende opdages i Android N.

Android N er klar til sommer

Udgivelsen af Android N finder, som det fremgår i starten, sted omkring to måneder tidligere end sidste år, og det betyder ekstra tid til at forbedre og finpudse softwaren.

Lige nu er er Android N i alfa-stadiet og ventes at blive udgivet i 5 previews i alt:

  1. Marts (alfa)
  2. April (beta)
  3. Maj (beta)
  4. Juni (færdige API’er og SDK’er)
  5. Juli (næsten færdigt system)

Til sidst følger en endelig udgivelse i løbet af tredje kvartal (juli, august eller september), hvorfra du kan forvente at få Android N til din smartphone, såfremt producenten leverer denne til din model til den tid.

Modsat sidste år bliver det meget nemmere at teste den nye software. Det hele kommer nemlig til at ske gennem OTA-opdateringer, så du slipper for at skulle finde USB-kabler frem og skrive kringlede kommandoer for at installere nyt styresystem på din Nexus-smartphone eller –tablet.

Mere til historien

Siden redaktionen publicerede denne artikel er der kommet nyt i sagen. mobilsiden gik et skridt videre. 7/3/2016 kørte vi artiklen; Overblik: TDC vinder test, god mini-Samsung anmeldt og årets smarteste kabel – Den videre beretning kan læses her. Få også seneste nyt om temaet her.