Mange danskere aner ikke hvad de skal gøre ved cyberangreb
Frygten for cyberangreb er voksende blandt danskerne, viser undersøgelse, som Beredskabsstyrelsen har lavet om Danskernes Risikoopfattelse i 2022. Det understøttes også af den seneste medlemsundersøgelse blandt LB Forsikrings medlemspanel.
Begge steder er cyberangreb anført som noget af det, danskerne er mest bekymrede for, skal ramme dem.
Se også: IT- og cybersikkerhed har aldrig været vigtigere
Mange bekymret for digitalt økonomisk tyveri
Over 28 procent er i meget høj grad eller i høj grad især bekymret for, at deres kreditkortoplysninger bliver misbrugt, det kaldes også for digitalt økonomisk tyveri.
”Det er forståeligt, for det kan virke meget skræmmende ikke at have kontrol over sin økonomi. Generelt er det helt tydeligt, at både vores medlemmer og danskerne generelt er blevet mere opmærksomme på de farer, der kan være i en digital hverdag”, siger Marc Collignon, direktør for medlemsoplevelsen i LB Forsikring.
Ud over digitalt økonomisk tyveri svarer 18 procent af LB Forsikrings medlemmer, at de i meget høj grad eller høj grad er bekymret for identitetstyveri på nettet. 18 procent er også i meget høj grad eller høj grad bekymret, for, at de får en cybervirus, der ødelægger deres filer og billeder.
Det er dog de færreste, der reelt har prøvet at få misbrugt sit kreditkort eller være udsat for identitetstyveri. Kun 3 % svarer, at de har været udsat for identitetstyveri, og 12 % svarer, at de har været udsat for digitalt tyveri.
Se også: De bedste sikkerhedskameraer
Hvad gør man, når man udsættes for digital kriminalitet?
Marc Collignon slår fast, at det er positivt med så lave tal, men undersøgelsen viser samtidig, at der er grund til bekymring.
”Desværre viser vores undersøgelse også, at de færreste mener, at de har den nødvendige viden om, hvor man kan få hjælp, hvis man bliver udsat for digital kriminalitet. 46% svarer nej på spørgsmålet: ”Har du den nødvendige viden om, hvor du får hjælp, hvis du bliver udsat for digital kriminalitet. Det siger lidt om, hvor meget usikkerhed, der også er på dette område”.