Voldsom stigning i GPS-tyverier mod danske landmænd
I 2022 er antallet af kunder, der har fået stjålet værdifuldt GPS-udstyr, steget med 341 procent sammen lignet med året før. I hvert fald hos Topdanmark, fremgår det af deres seneste tal.
Det betyder rekord for omfanget af anmeldelser af GPS-tyverier på et år, og Topdanmark har udbetalt et rekordstort beløb til erstatning af stjålet GPS-udstyr det seneste år.
Se også: Dansk landbrug skal gøres grønne med ny teknologi
Rekordmange tyverier er landmænds GPS-udstyr
Preben Rasmussen, landbrugschef i Topdanmark, kalder det for en trist udvikling og peger på, at politirapporterne også bekræfter udviklingen med, at ekstraordinært mange danske landmænd har fået stjålet deres GPS-udstyr det seneste år.
Allerede i foråret advarede politiet om den øgede risiko for GPS-tyveri og meddelte, at deres fokus på netop denne type kriminalitet ville blive øget. Siden er meldinger om GPS-tyverier jævnligt dukket op i døgnrapporter fra politikredse i hele landet, især hos Midt- og Vestjyllands Politi, Syd- og Sønderjyllands Politi og Nordjyllands Politi.
“Der har været rekordmange tyverier, som vidner om, at det er en reel udfordring for branchen, og vi kan se, at tyvene især går efter maskinstationer, hvor der er mange anlæg samlet,” siger Preben Rasmussen.
Se også: Kunstig intelligens gør landbrug mere effektivt og grønt
Dyrt og avanceret GPS-udstyr
De stjålne GPS’er er ikke af samme art som dem, vi kender fra biler. Det er dyrt og avanceret GPS-udstyr, der ofte koster over 100.000 kroner stykket. Udstyret er nødvendigt i forbindelse med automatisering af landbrugsmaskinerne.
Udover at tyveriet er irriterende for landmanden, så kan det betyde, at landmanden mister værdifuld og vitalt afgrøde- og markdata. Samtidig er der lang leveringstid på nyt udstyr.
Se også: Billige SIM-kort til opkoblet udstyr
Rådes til at bruge indbrudssikre låse og videoovervågning
Topdanmark opfordrer landmændene til at benytte sporingsudstyr, der kan hjælpe med at finde det stjålne udstyr. Ellers opfordrer forsikringsselskabet til, at landmændene afmonterer GPS-udstyret, og låser det inde, når maskinen ikke er i brug, hvis det er muligt.
Hvis det ikke er muligt, bør man bruge robuste og indbrudssikre låse, og sørge for, at vinduer i porte er matte, så det ikke er muligt kigge ind.
Videoovervågning kan også være med til at afskrække folk med lidt for lange fingre, lyder det. Det kan også afskrække tyve, hvis udendørsområder oplyses eller hvis der installeres bevægelsescensorer, som tænder for pludselig og kraftig belysning.
Endelig er det en god idé at lave en digital back-up af den vitale mark- og afgrødedata, der ligger på GPS-udstyret, så det ikke mistes efter et tyveri.