YouTube blokerede vidneudsagn om forsvundne uigurer i Kina
En rapport fra MIT Technology Review afslører, at en menneskerettighedsgruppe har oplevet at få sine filmede vidnesudsagn om forsvundne uigurer i Kina blokeret af YouTube, fordi filmene indeholdt ID-kort.
YouTube fjernede videoerne fra menneskerettighedsgruppen med dokumenterede vidneudsagn fra uigurer, hvis familiemedlemmer er forsvundet i Kinas Xinjiang-region, står der i rapporten.
YouTube fjernede 12 videoer om forsvundne uigurer i Kina
Det er menneskerettighedsgruppen Atajurt Kazakh Human Rights, det drejer sig om. Gruppens YouTube-kanal blev helt blokeret 15. juni med argumentet, at 12 af videoerne indeholdt flere overtrædelser, fordi personer i dem holder deres ID-kort frem som bevis for, at de er i familien med uigurer, der er forsvundet i Xinjiang-regionen.
Den slags indhold strider mod YouTubes vilkår om, at videoer ikke må indeholde information, der kan identificere personer. Overfor MIT Technology Review forklarer en talsperson for YouTube det på følgende vis.
Se også: Telefoner med bedst kamera
Strenge ID-regler for at forhindre chikane
“Vi har strenge regler, der forbyder chikane på YouTube. Vi byder ansvarlige forsøg på at dokumentere vigtige menneskerettighedssager rundt om i verden velkommen. Vi har også en politik, der ikke tillader kanaler at offentliggøre personlig identificérbar informationer for at forhindre chikane.
Kanalens administratorer har appelleret blokeringen og fjernelse af de 12 videoer og efter tre dage blev kanalen åbnet igen, og visse af videoerne lagt op.
Resten af videoerne er stadig blokeret, men YouTube har ikke forklaret hvorfor. Efter signede bad YouTube Atajurt Kazakh Human Rights om af sløre den viste ID-kort som en del af vurderingsprocessen om videoernes skæbne.
Se også: Find billige tech produkter
Videoer i stedet lagt på den blockchain-baserede videoplatform Odysee
I et interview med Reuters forklarer et medlem af gruppen imidlertid, at de ikke gik med på YouTubes opfordring for ikke at sætte videoernes pålidelighed på spil. Som en reaktion på de blokerede videoer på YouTube har Atajurt Kazakh Human Rights siden lagt sikkerhedskopier af sine videoer på den blockchain-baserede videoplatform Odysee.
Kina er blevet mødt med fordømmelse af deres behandling af muslimske uigurer men også andre muslimske mindretal. En række rapporter har vist, at de kinesiske myndigheder har sporet uigurernes gøren og laden blandt andet ved hjælp af ulovligt installeret spyware på personernes telefoner. Derudover har de også placeret muslimske uigurer i ”genopdragelseslejrer”.
Se også: Nyheder om YouTube