Kom godt i gang som selvstændig: Fra moms til regnskab

Som selvstændig med egen virksomhed skal du ikke blot være dygtig til dit fag - du skal også have styr på virksomhedens regnskab. Se guide.

Kom godt i gang som selvstændig: Fra moms til regnskab

Som selvstændig er der mange aspekter at holde styr på i dagligdagen. Først og fremmest kræver det, at man er dygtig inden for sit fag og leverer pålidelige resultater til sine kunder.

Kundetilfredshed er afgørende, da det ofte er ens ry og relationer, der sikrer nye opgaver og kontrakter. Samtidig er der altid en strøm af opgaver, som skal prioriteres, planlægges og udføres til tiden.

Derudover er der en administrativ byrde, som kan være udfordrende. Man skal sørge for fakturering, holde styr på udgifter, indberette moms og tage højde for skattemæssige forhold. Alle disse ansvarsområder kræver, at man formår at holde overblik, samtidig med at man leverer høj kvalitet i sit arbejde. Det kan være overvældende at håndtere både det praktiske og det administrative, men med struktur og gode værktøjer kan det gøres mere overskueligt.

Administration og regnskab for virksomheder

Her får du et overblik over nogle af de vigtigste regnskabselementer, du skal have styr på, når du starter din egen virksomhed.

Uanset om man vil det eller ej, så er man tvunget til at have styr på den administrative del af det at drive virksomhed – altså bogføring for virksomheden.

Moms: Beregning og indberetning

Moms er en central del af at drive virksomhed i Danmark. Når du sælger varer eller tjenester, skal du normalt lægge 25% moms til prisen, som du herefter skal opkræve fra dine kunder. Dette kaldes salgsmoms. Samtidig kan du trække købsmoms fra, hvilket er den moms, du selv har betalt på varer og tjenester, du har købt til virksomheden.

Som selvstændig skal du indberette din moms til SKAT flere gange om året, og det er vigtigt at holde styr på både indtægter og udgifter for at sikre, at momsregnskabet er korrekt. Med et regnskabssystem bliver denne opgave lettere. Systemet, hvis det altså fungerer ordentligt, holder automatisk dit momsregnskab opdateret, så du altid ved, hvor meget moms du skal betale eller har til gode.

Se også: Regnskab for selvstændige

Et forståeligt regnskab: Overblik og tryghed

Et klart og forståeligt regnskab giver dig ro i maven, fordi du altid har overblik over, hvordan det går med din virksomhed. Regnskabet består af flere dele, herunder resultatopgørelsen, som viser årets overskud eller underskud, og balancen, som giver et billede af virksomhedens aktiver og passiver.

Løbende bogføring er nøglen til at bevare overblikket. Det betyder, at du skal registrere alle indtægter og udgifter i det øjeblik, de opstår, og gemme de tilhørende bilag. Et godt system til bogføring hjælper dig med at holde styr på dine bilag og sørger for, at dine regnskabsdata altid er opdaterede og let tilgængelige.

Se også: Mobilabonnement til erhverv

Skat og løn: Hvordan sikrer du dig selv?

Når du driver en enkeltmandsvirksomhed, betragtes hele overskuddet som din personlige indkomst, og du skal derfor betale skat af dette beløb. Hvis du hæver penge fra virksomheden til dig selv, skal du huske, at en del af dette beløb skal lægges til side til skat.

I et anpartsselskab (ApS) skal du udbetale løn til dig selv, og her skal du betale både A-skat og arbejdsmarkedsbidrag. Det kræver lidt ekstra administration, men det giver også nogle skattemæssige fordele.

Se også: De bedste telefoner til selvstændige

Konklusion: Start din virksomhed med det rette setup

At starte som selvstændig er en stor beslutning, der kræver omhyggelig planlægning og forståelse for de administrative opgaver, der følger med.

Med de rette værktøjer kan du lette byrden af bogføring, momsberegning og regnskab, så du kan fokusere på det, du brænder for – din virksomhed.