Hvad er forskellen på Super AMOLED og Super AMOLED Plus?

BAGGRUND: Her går vi tæt på Super AMOLED og Super AMOLED Plus skærme, og fortæller hvad forskellene er.

Hvad er forskellen på Super AMOLED og Super AMOLED Plus?

Nedenstående artikel bringes i samarbejde med Flatpanels.dk  

2011 blev året, hvor OLED-skærmteknologien tog skridtet op fra små skærme i mobiltelefoner til de større tablets.

Samsung har på IFA afsløret en 7,7” tablet med Super AMOLED Plus skærm, samt en mellemting mellem en tablet og smartphone, kaldet Galaxy Note med en 5,3” Super AMOLED skærm.

Her kigger vi nærmere på de to OLED-skærme.

Samsung tager OLED-skærme op i større format

Samsung er en af de store fortalere for OLED, og før vi får gavn af OLED-skærmteknologien i fladskærms-TV, tager OLED en tur ind i tablet-land, med Samsungs to nye produkter: Galaxy Tab 7.7 (med Super AMOLED Plus) og Galaxy Note (med Super AMOLED).

OLED-skærmteknologien er særlig interessant for os her på FlatpanelsDK, fordi den betragtes som næste generation af skærmteknologi og arvtageren for LCD/LED.

OLED byder på responstid på under 0,001 ms, perfekte betragtningsvinkler, perfekt gengivelse af sort samt mulighed for ultratynde og bøjelige skærme – hvert fald i teorien.

superamoledplus-1l
Til venstre et standard RGB-panel (Super AMOLED Plus), til højre et PenTile-panel (Super AMOLED), Kilde: Peter Halasz & StealthCopter.

Super AMOLED Plus i Galaxy Tab 7.7

Lad os starte med Galaxy Tab 7.7, der er en tablet med en 7,7-tommer stor skærm af typen Super AMOLED Plus.

Det er mange superlativer i én linje, men i korte træk betyder det, at der er tale om en aktiv OLED-skærm med en pixelstruktur ligesom LCD og plasma-TV: altså hvor hver pixel består af tre subpixels i hhv. rød, grøn og blå (RGB).

Det er den ”rigtige” måde at opbygge en skærm på, og den måde, som giver bedst detaljerigdom på skærmen.

Det er også værd at bemærke, at skærmen derved adskiller sig fra Samsungs Galaxy 10.1 Tab, som anvender en traditionel LCD-skærm.

Den 7,7-tommer store OLED-skærm er ikke den største der er fremvist, men bestemt en af de største, som nu kommer i masseproduktion.

Den har en opløsning på 1280×800 pixels, hvilket er ganske imponerende, da det er lig med en pixeltæthed på 196 ppi (pixels per tomme). Til sammenligning har Apple iPad 132 ppi.

Ppi angiver, hvor detaljeret billedet på skærmen er.

Super AMOLED Plus-skærmen i Galaxy 7.7 er samtidig ekstremt lysstærk, hvilket er en fordel i direkte sollys.

superamoledfail-1
Super AMOLED skærm set tæt på – bemærk hvordan teksten er blå-tonet i højre side og grøn-tonet i venstre side.

Super AMOLED i Galaxy Note

Samsungs nye Galaxy Note skal placere sig mellem tablets og smartphone – hvis der da overhovedet er plads ind imellem.

Her anvender Samsung en anden type OLED-skærm af typen Super AMOLED i 5,3-tommer. Bemærk, at ”Plus” mangler i enden af navnet. Det er der en årsag til – og det er ikke positivt.

Super AMOLED dækker over det man kalder ”PenTile”-pixelopbygning. Her skabes pixels også af mindre subpixels i rød, grøn, blå, men i stedet for at hver pixel har én af hver subpixel, ”deles” visse pixels om de mindre subpixels.

Med andre ord; hver pixel er ikke opdelt i rød, grøn, blå (RGB), som på Super AMOLED Plus-skærmen i Galaxy Tab 7,7.

En PenTile-pixelopbygning giver 1/3 færre subpixels på skærmen end på en Super AMOLED Plus-skærm med samme opløsning, og mange kan spotte forskellen i praksis, hvor tekst synes ujævn. Se forskellen herunder, hvor der er zoomet ind de to typer pixel-struktur.

Så selvom skærmen i Galaxy Note har samme opløsning på 1280×800 pixels, som den større Galaxy Tab 7.7, er der forskel på OLED-skærmene.

Vi tog et nærmere kig på Galaxy Note på Samsungs stand på IFA og som udgangspunkt, har skærmen sine momenter. Lysstyrken er høj, farverne fremstår kraftige og skærmen er hurtig – men vi bemærkede hurtigt Super AMOLED-skærmens svagheder.

Fordi de overordnede pixels ”deles” om de mindre subpixels, fremstår tekst ”mindre veldefineret”. Den mere korrekte forklaring er, at tekst fremstår farvetonet i kanterne. Vi har forsøgt at tage et billede af det herunder.

Bemærk hvordan teksten er blå-tonet i højre side og grøn-tonet i venstre side.

Effekten afhænger af tekstens farve og baggrundsfarven, men vil kunne ses i de fleste tilfælde, hvis man er opmærksom på det. Det er klart, at man skal kigge godt efter – fordi pixels trods alt er små – men det betyder, at tekst fra normal kigge-afstand kan forekomme en anelse mindre detaljeret (og farve-tonet) end på en skærm med samme opløsning, der er opbygget efter RGB-metoden (som f.eks. Super AMOLED Plus eller LCD/plasma-skærme).

Super AMOLED har også et andet problem; betragtningsvinklerne. Vi har mange gange proklameret, at OLED-skærme har stort set perfekte betragtningsvinkler, men der er naturligvis altid undtagelse – og Super AMOLED med PenTile-pixels er en af dem.

Pga. PenTile-opbygningen får skærmen en tydeligt grønlig/blålig nuance, når den betragtes fra venstre, højre, toppen eller bunden. Farverne ændrer sig allerede fra betragtningsvinkler på omkring 40-50 grader. Se billedet herunder.

Skal der tilknyttes et par opsummerende ord, så må jeg sige, at jeg Super AMOLED ikke lever op til OLED-teknologiens løfter om nærmest perfekte billedegenskaber.

Selvom vi ikke så Galaxy Tab 7,7 på IFA 2011 har vi mange tidligere erfaringer med Super AMOLED Plus, og Plus-betegnelsen er simpelthen en forudsætning for, at OLED-skærme lever op til forventningerne (hvert fald i Samsung-regi, de andre producenter anvender ikke Super, AMOLED & Plus betegnelserne).

Personligt så jeg hvert fald heller en IPS-skærm, som eksempelvis den der findes i Apple iPhone 4 eller iPad fremfor Super AMOLED i Samsung Galaxy Note.

Super AMOLED Plus derimod har i mine øjne en fuldberettiget plads i fremtidens skærmmarked – og det er den type OLED-skærm vi kræver at se i eventuelle fremtidige OLED-TV.

superamoledfail-2
Super AMOLED skærm set tæt på – bemærk hvordan billedet er mere grønligt / blåligt når det betragtes fra en vinkel.

Fremtiden for OLED

Vi har ved flere lejligheder rost OLED-skærmteknologien for de fantastiske billedgenskaber, senest i testen af LGs lille 15” OLED-TV, og Samsung står med stærke kort på hånden i en tid, hvor skærme bestemt er et salgsargument i håndholdte enheder.

Samsung har nu taget OLED-skærmteknologien skridtet op fra små håndholdte mobiltelefoner og det er bestemt positivt for OLED-teknologiens fremtidsperspektiver.

Med introduktionen af en Super AMOLED Plus-skærm i Samsungs Galaxy Tab 7.7 kan vi også konstatere, at Samsung gør klar til at rykke OLED-skærmteknologien op i større formater, hvilket vi ser meget frem til. Super AMOLED-varianten håber vi derimod ikke når meget længere end Samsung Note.

Husk at du kan læse meget mere om OLED i vores OLED-tema.

Flatpanels.dk

Ovenstående artikel er bragt i samarbejde med Flatpanels.dk

Det næste i sagen

Vores redaktion har fulgt udviklingen. Her er de efterfølgende historier. mobilsiden gik videre med sagen. Allerede d. 4/9/2011 fulgte vi historien op med historien; Kender du Samsung Galaxy S Wifi 5.0 ? – Artiklen kan læses her. Læs også seneste nyt om emnet her..