Jagten på musikpirater – historien fra den anden side [Del 2]
I vores søgen efter at få en musikpirat i tale, har vi fået kontakt til ”Morten” (navn opdigtet), der har været med til at udvikle Danmarks største torrent-community, hvor brugerne kan udveksle filer.
Morten, der ikke længere er aktiv på sitet, forklarede i første del af interviewet, hvad hans rolle har været, og hvordan sitet er bygget op.
Lovgivningen er oldnordisk
Vi vil høre Morten om hans holdning til copyrightlovgivningen og lovlige alternativer.
Morten kender ikke personligt kunstnere, der i dag lever af deres musik, men har haft samtaler med en del i hans tid som systemadministrator. Han kender dog nogle stykker, der har musik som bibeskæftigelse og som har haft ørehængere på de danske hitlister.
Han kender derfor også til uheldige eksempler fra musikbranchen og svarer her på spørgsmålet om, hvilke rettigheder kunstnerne bør have over deres musik:
”Helt at overlade sine rettigheder til et musikselskab er ikke holdbart. Der er historier om kunstnere, der har været signed til små selskaber, hvor større selskaber så har købt rettigheder ved. Går det lille selskab så konkurs, så får kunstneren ingen penge længere, men det større selskab, som købte rettighederne, tjener stadig. Der må kunne laves en mellemvej, der tilgodeser alle”
YouTube lancerer musiktjeneste
Og der er da også allerede alternative muligheder for, at kunstnerne kan tjene penge, siger Morten og uddyber:
”Der er allerede nu flere muligheder. Creative Commons er en af vejene at gå, hvor kunstnere kan have en indtægt fra streamingtjenester og koncerter samtidigt med at de selv holder alle deres rettigheder. Dog ser jeg ikke at pladeselskaberne bliver direkte overflødige inden for nærmeste fremtid, men deres aftaler med kunstnerne kunne jeg forestille mig vil blive tilpasset nutidens krav”
Men en ting er kunstnerne, noget andet er forbrugerne. Helt overordnet mener Morten ikke, at lovgivningen er tidssvarende og betegner den som:
”Mangelfuld og fuldstændigt oldnordisk sammensat. Den bør helt klart revideres så den kan leve op til nutidens krav blandt forbrugerne”
Streamingtjenester er et skridt i den rigtige retning
Streamingtjenesterne har været et skridt i den rigtige retning for forbrugerne, men han mener stadig, der er et stykke vej, før der er fundet et produkt, alle kan være tilfredse med.
”Spotify gør et stort arbejde i at ramme betalingsmodeller for brugerne som er holdbare, hvilket også ses i deres seneste ændring af priser og abonnementstyper. Indholdsudbydere må dog indse at de ikke alle kan have en streamingtjeneste”
Hver tredje dansker streamer musik
Men hvis man både skal betale for streaming af musik, film og TV, kan det hurtigt blive dyrt, mener Morten, der vurderer, at brugerne af den grund stadig vil søge de gratis alternativer.
Han mener endvidere ikke, at forbrugerne skal vælge en streamingtjeneste, fordi det er det eneste lovlige alternativ, men fordi det er let til gængeligt:
”Grunden til at vælge en streamingtjeneste frem for download skal være den lette tilgængelighed. Størstedelen af befolkningen lytter gerne til en reklame, i bytte for let tilgængelighed. En streamingtjeneste kan dog aldrig indeholde alt hvad hjertet begærer, og det bør derfor ikke være et problem at finde det man mangler et andet sted”
Men selvom streamingtjenester, ifølge Morten, er et skridt i den rigtige retning, så er han heller ikke sen til at kritisere Spotify, som han mener lukrerer på kunstnere, de ikke har aftaler med:
”Spotify har jo praktisk nok mulighed for at importere musik fra lokalmaskinen. På den måde kan Spotify stadig hive reklamepenge ind på noget som de reelt ikke har en aftale på. De penge bør så bare kanaliseres i den rigtige retning så kunstnerne får en bid af kagen. Platformen er der, lovgivningen mangler”
Intet at skjule – intet at afsløre
Morten har været med til at skabe Danmarks største torrent-community, der gør det muligt at dele filer brugerne i mellem. Det gør ham til et oplagt mål for kunstnere, der føler sig krænkede over de filer, der er blevet delt. Derfor vil vi gerne vide, om han er bange for at blive opdaget:
”Intet at skjule, intet at afsløre. Men for at undgå misforståelser der kan have erhvervsmæssige konsekvenser for mig, vælger jeg dog at lade det foregå anonymt og høre fortiden til”
Brug din Chromecast som musikformidler [TIP]
Slutteligt får vi en fornemmelse af, at Morten ikke mener, han har gjort noget forkert, da vi spørger, hvad han har gjort for at skjule sine aktiviteter:
”Som sagt, gør man det rigtigt er der intet at skjule. Man kan dog vælge at holde sig så anonym som mulig, for at undgå misforståelser blandt de folk man færdes”
Hvad mener vores læserer om Mortens syn på rettigheder?