Så sikker og hurtig er øjenscanneren på Samsung Note 7
Samsung blev med gårsdagens lancering af topmobilen Note 7 først i Android-verdenen med en lovende teknologi til sikring af mobilen: iris-scanning.
Princippet bag iris-scanning kræver et lille crash-kursus i human anatomi. Iris er den del af øjet omkring pupillen som giver øjnene deres blå, grønne eller brune farve. Zoomer du helt ind på dine øjnes iris, vil du bemærke, at det består af mikroskopiske tråde (stromaer) som væver sig under og over hinanden.
Det mønster af filamenter er, ligesom dit fingeraftryk, unikt – men strukturen har mere dybde, en 3-dimensionalitet, der gør det langt sværere at kopiere end et fingeraftryk.
Samtidig er din iris langt bedre beskyttet i hverdagen. Man efterlader jo spor af sine fingeraftryk hver gang der holdes om et vinglas på restauranten eller når bildøren lukkes i. Spor, der har gjort det muligt for hackere at bryde ind i enheder låst med fingeraftryk.
Se også: Samsung Galaxy Note 7 – Übermobilen er tilbage!
200 gange sikrere
Vores iris er derfor perfekt egnet til at sikre enheder som mobilen – hvilket Samsung udnytter i deres første mobil med iris-scanning: Galaxy Note 7. Her påstår Samsung selv, at teknologien er hele to hundrede gang sikrere end en fingeraftrykslæser.
Sikkerhedsmodulet er bygget op omkring et infrarødt frontvendt kamera, der flankeres af en lille infrarød lysdiode, der gør det muligt at benytte teknologien under alle lysforhold.
Selve opsætningen er ligetil, et sort-hvid billede af dit ansigt dukker op, og du kalibrerer sensoren ved at placere din øjne i den rette vinkel og afstand til mobilen. Hele affæren blev klaret på 15 sekunder.
En lille ulempe er dog, at Note 7 kun kan registrere et enkelt sæt øjne til mobilen. Det er både godt og skidt, da du dermed ikke kan dele en enhed med familien eller kæresten – omvendt kan det så også være en fordel for nogle.
Læs også: Se forskellen mellem Samsung Galaxy Note 7 og Galaxy S7
Øjenscanning i hverdagen
Iris-scanneren kan bruges til de samme opgaver som hjemknappens fingeraftrykslæser. Det vil sige, at mobilen kan låses op ved et blik, mens du kan logge ind på hjemmesider, eller på krypterede mapper uden behov for at løfte en finger.
Sidstnævnte er dog lidt af en tilsnigelse, da eksempelvis oplåsningen af mobilen kræver et svirp opad på låseskærm. Betjeningen er derfor ikke helt håndfri.
I praksis kræver det også lidt tilvænning at få det bedste ud af irisscanneren. Rammer du den rette vinkel og afstand mellem ansigt og mobil klares oplåsningen på, bogstavelig talt, et øjeblik.
I omkring halvdelen af tilfældene var jeg dog ikke så heldig, og der skulle gå et par sekunder med at positionere Note 7’eren før min iris blev genkendt.
Efter 10 minutters øvelse blev succesraten væsentlig forbedret. Jeg forestiller mig dog, at der skal gå et en uge eller eller to med eksperimenteren, før den sidder i skabet hver gang.
Jeg kan dog allerede nu forestille mig, at den på sigt vil virke godt nok til, at jeg vil vrage fingeraftrykslæseren til fordel for iris-scanneren – det er nu noget umådeligt enkelt og naturligt ved at have mobilen der genkender en, fremfor at skulle forbi forskellige fingerøvelser for at oplåse telefonen.
En teknologi med lys fremtid
Med sin iris-scanner introducerer Samsung nu en teknologi som på sigt kan vippe fingeraftrykslæseren af pinden som den foretrukne, og sikreste, måde at oplåse sin mobil.
Implementeringen lader allerede nu til at være anvendelig, men hvorvidt den allerede kan overtage fingeraftrykslæseren rolle må komme an på et længere testforløb.
Jeg tror, og håber, dog allerede nu, at teknologien har en lys fremtid: forestil dig en fremtid helt fri for koder, mønstre, fingerøvelser eller andre krumspring – det er det, iris-scanneren har i vente til os – og det glæder jeg mig til.