Mobilens batteri tager ikke skade af hurtig opladning
Der er mange myter omkring mobilernes batterier, som sikkert kan forvirre mange forbrugere. Hvordan passer man bedst på batteriet? Kan man oplade den for meget? Skal batteriet aflades helt en gang i mellem? Og hvad med hurtig opladning – skader det mobilens batteri?
Det kan være svært at finde ud af, hvordan man bedst passer på telefonens batteri. I dag holder vi fast i vores mobiltelefoner i længere tid end tidligere, og en længere batterilevetid er derfor endnu vigtigere. Tidligere kunne man også tage bagbeklædningen af og selv skifte batteriet ud, men den går ikke længere med moderne telefoner.
I dag bliver der generelt brugt to slags batterier i mobiltelefoner, Lithium-Ion og Lithium-Polymer, som i brug og vedligeholdelse minder om hinanden. Lithium-Ion har en højere energitæthed og kan oplades flere gange, hvor Lithium-Polymer, eller Li-Po, er både lettere og tyndere.
Her er svar på nogle af de mest stillede spørgsmål om batterierne i mobilen.
Læs også: Test af OnePlus Warp Charge 30 trådløs oplader
Skader hurtig opladning mobilens batteri?
Man skulle tro at den nye hurtige opladning er hårdere for batteriet, og dermed giver det en kortere levetid. Men det er faktisk ikke tilfældet. Tidligere kom de fleste mobiltelefoner med en oplader på 5 til 10 watt, hvor de i dag kommer i meget kraftigere udgaver – fx Samsungs 45 watt oplader til Galaxy Note 10+. Det betyder, at opladningen i dag kan tage meget kortere tid. Bare 30 minutter i en hurtig oplader kan give helt op til 60-70 procent, hvilket er smart og hjælpsomt i en travl hverdag.
Batteriet tager ikke skade af hurtig opladningen, da denne foregår i to faser. I den første fase får batteriet maksimum spænding og oplades hurtigt de første 5, 10, 15 eller 30 minutter. I denne fase kan batteriet uden problemer holde til det, uden store negative effekter på deres langvarige helbred. Samsungs hurtigste 45W-oplader opnår på en halv time op til 70 procent, mens Apples opnår omkring 50 procent på en iPhone 11 Pro i på samme tid.
Den anden fase af opladningen foregår noget anderledes og er med til at afgøre, om batteriet tager skade. Her bliver opladningshastigheden kraftigt nedsat og omhyggeligt kontrolleret. Er batteriets styringssystem korrekt instrueret, tager det derfor ikke skade af hurtig opladning. Medmindre der er en teknisk fejl på det enkelte batteri. De sidste par procent kan ofte tage længe, da disse er afgørende for batteriets holdbarhed.
Læs også: Mobiltelefoner med rigtig lang batteritid
Skal batteriet aflades helt?
Nej, det skal det absolut ikke. Faktisk skal du helst undgå at aflade batteriet helt. Mange af os trækker batteritiden til det yderste og når telefonen endelig sidder i opladeren, så er der sølle 1 procent tilbage. Engang fik man at vide, at det var en god idé, hvis man en gang i mellem tømte batteriet helt, hvorefter det fik en fuld opladning – blandt andet for at kalibrere dets opladningstilstand. Men det er ikke nødvendigt længere.
Aflader man batteriet helt ofte, så kan det faktisk være med til at forkorte batteriets levetid. Heldigvis snyder de fleste mobiltelefoner dig. Når du tror den er helt afladet, så er det kun noget den viser, så den kan beskytte batteriet.
Vil du passe godt på batteriet og sikre den længste holdbarhed, så oplad det inden det kommer under 30 procent.
Læs også: Er batteriet virkelig vigtigst ved køb af en ny mobiltelefon?
Kan batteriet oplades for længe?
Det er en myte, at telefonens batteri tager skade af lang tid i en oplader. Jeg har hørt flere sige, at sidder mobilen i opladeren længe, så går det ud over batteriets levetid. Men ifølge flere eksperter, så er det altså ikke tilfældet.
Telefonerne, og for den sags skyld batterierne, er i dag så kloge, at der slukkes for strømtilførslen når den er fuldt opladt. Medmindre noget går galt i batterikredsløbet, hvilket de desuden har indbygget beskyttelse imod.
Mobilens batteri tager altså ikke skade af hurtig opladning og at blive opladet for læmnge. I stedet skal man være opmærksom på, at en fuld opladning er hårdere for batteriet, end hvis man stopper opladningen ved fx 80 procent. De sidste procenter kan tære på levetiden. Nogle mobiler har indbygget softwarefunktioner, som kan beskytte mod netop dette, hvor de stopper opladningen under 100 procent. En iPhone kan desuden lære dine opladnings-mønstre og derfor først ramme en fuld opladning, når du står og skal bruge den. Det finder man iPhonens indstillinger, under Indstillinger > Batteri > Batteritilstand > Optimeret batteriopladning.
Undgå derimod opladning om natten af sikkerhedsmæssige årsager.
Læs også: Ny batteriteknologi er klar i de første gadgets om et år
Andre tips til længere batterilevetid
Vil du passe godt på mobilens, eller tablettens batteri, og sikre dig den længste holdbarhed, så skal du undgå for høje temperaturer. Derfor skal du undgå, at mobilen er for længe i stærk sol, ligger i vindueskarme, bilens instrumentbræt og andre steder, hvor der ofte bliver meget varmt.
Vil du have den længst mulige batteritid i hverdagen, så skrue ned og sluk for ting du ikke bruger:
- Skru ned for skærmen lysstyrke
- Lad skærmen automatisk slukke hurtigere, når den ikke bliver brugt
- Sluk for WiFi
- Sluk for Bluetooth
- Stop synkronisering
- Hold øje med batterislugende apps
- Brug et mørkt tema i mobilens brugerflade (kun dem med OLED-skærme)
Læs også: Et mørkt tema sparer på mobilens batteri – se hvor meget
Ovenstående skal selvfølgelig kun gøres, når det giver mening. Det er stadig en smartphone, så sørg for at udnytte dens smarte funktioner.