Alle iPhone 16-modeller får en opgraderet genvejsknap

Det er ikke kun hele iPhone 16-serien, men også den næste iPhone SE, som udstyres med en genvejsknap til at udføre handlinger. Men denne gang bliver knappen trykfølsom.

Alle iPhone 16-modeller får en opgraderet genvejsknap

Da Apple introducerede iPhone 15 Pro og Pro Max i september, kom de med helt ny knap, som man selv kan tilpasse – nemlig Action-knappen eller på dansk knappen Handling.

Læs også: Prototype afslører: iPhone 16 Pro får nyt og større batteri

En Action-knap med endnu flere muligheder

Mediet MacRumors hævder nu at have set beviser for, at Apple har planer om at udstyre alle modeller i den kommende iPhone 16-serie med netop Handling-knappen.

De tidligste designs og planer for knappen Handling stammer fra 2021, hvor Apples havde en plan om at debutere knappen sammen med haptiske lydstyrke- og tænd/sluk-knapper i iPhone 15 Pro. På grund af tekniske problemer så de to haptiske knapper aldrig dagens lys, men Action-knappen nåede som bekendt frem til den endelige version af iPhone 15 Pro og Pro Max.

Hvad er knappen Handling?

Action-knappen erstatter den mute-knap, der tidligere sad på iPhone-telefonerne. I modsætning til mute-knappen, der kun havde én funktion, udmærker Action-knappen sig ved at kunne tilpasses på et væld af måder.

Den kan tilpasses, så den kan udfylde en række funktioner som:

  • Lydløs funktion: Slå Lydløs funktion til eller fra.
  • Fokus: Slå en bestemt fokusfunktion til eller fra.
  • Kamera: Åbn appen Kamera for hurtigt at tage et foto, en selfie, en video, et portræt eller en portrætselfie.
  • Lommelygte: Tænd eller sluk for lommelygten.
  • Memo: Start eller stop optagelse af et memo.
  • Forstørrelsesglas: Åbn appen Forstørrelsesglas.
  • Genvej: Åbn en app, eller start din yndlingsgenvej.
  • Tilgængelighed: Få hurtig adgang til din foretrukne tilgængelighedsfunktion.
  • Gør ingenting.

Knap bliver kapacitiv i stedet for mekanisk

I forbindelse med iPhone 16-serien har Apple planer om at give Action-knappen endnu flere funktioner ved at ændre knappen fra en mekanisk knap til en kapacitiv knap. Den nye Action-knap, der udvikles under kodenavnet Atlas, forventes at fungere mere i stil med Hjem-knappen med Touch ID indbygget på ældre iPhone-modeller eller som en Force Touch-trackpad på nyere MacBooks.

Ifølge intern dokumentation får den opdaterede Action-knap en tryksensor, der kan aflæse, hvor hårdt der trykkes på knappen. Knappen skulle også få ”taktskiftende funktionalitet”, men det er uklart, hvad det indebærer. Der er også planer om en ny kapacitiv ”Capture”-knap under tænd/sluk-knappen i iPhone 16-serien, som får samme funktionalitet som den forbedrede Action-knap.

Apple har eksperimenteret med forskellige størrelser på Action-knappen. Visse hardwarekonfigurationer har haft en større knap end den, der sidder på den endelige iPhone 15 Pro. Action-knappen er set på flere prototyper af iPhone 16 og er også set i intern dokumentation for de kommende telefoner.

Læs også: iPhone 16-prototype afslører ændringer for at undgå overophedning

4. generations iPhone SE får også Action-knap

Det er ikke kun iPhone 16-serien, der får den nye, kapacitive knap til at udføre handlinger. Action-knappen kommer også til den næste og fjerde generation af den billige iPhone SE, der efter sigende kommer i løbet af 2025. Det betyder et endeligt farvel til den dedikerede mute-knap på alle de kommende iPhone-modeller, der er under udvikling lige nu.

Det er naturligvis ikke umuligt, at Apple ændrer sine planer, da der kun er tale om oplysninger om prototyper. Der er stadig mange måneder tilbage, inden hardwaredesignet er helt fastlagt.

Læs også: Apple overrasker alle: RCS-beskeder på vej til iPhone