Blog: Sådan blev smartphones smarte
Engang var smartphones noget man skulle betjene med en stylus, i et rodet og uoverskueligt Windows Mobile interface. Sådan er det ikke mere.
Brugen og ikke mindst udbredelsen af smartphonen, har ændret sig markant i forhold til de første leveår.
Vi bruger mobilen anderledes i dag, end vi gjorde for bare et par år siden. Og næsten alle har i dag en smartphone.
Til at starte med var smartphonen udelukkende tiltænkt forretningsmanden, der ville have f.eks. mailen med på farten.
De første smartphones var dog ikke særligt smarte. De kunne kun indeholde få mængder data, da de ikke havde særlig meget hukommelse. Det var sløve telefoner med langsom hardware.
Nokia var først med smartphonen
Nokia var nogle af de første med deres (Nokia Communicator), som udkom i 1996. Den havde en Intel 80386EX CPU på 24 MHz, og 4 MB RAM.
Dengang var det et stort skridt for mobiltelefonen. Senere hen kom Microsoft med deres bud på fremtidens smartphone.
De kastede sig nu over, at lave software til mobile-enheder (Windows Mobile). Den første version af Windows Mobile udkom den 19. april 2000.
Windows Mobile mindede meget om den navigation, som vi kendte fra Windows til computeren. Som regel var Windows mobiler udstyret med touchskærme (trykfølsomme skærme), der virkede med stylus-penne.
Ikonerne var så små, at man var nødt til at benytte sin stylus, for at kunne ramme de forskellige funktioner man ville have adgang til.
På trods af dette var Windows Mobile enheder alligevel rimeligt populære smartphones. De var dog som regel kun til forretnings mennesker, og ikke til den almindelige forbruger.
Mobilbranchen blev ændret
Langt de fleste brugte dengang almindelige tryk telefoner, med fysiske taster og ikke smartphones. Det skyldes flere ting foruden prisen. Mit bud er, at det simpelthen fungerede for dårligt.
Hvorfor have en touch skærms telefon, som man skulle bruge en pen for at betjene – og ikke bare fingrene. En ændring var på vej.
I januar 2007 præsenterede Apple deres første iPhone, som kom på udvalgte markeder den. 29. juni 2007 og det ændrede mobilbranchen.
Mange grinede dengang af Apple og troede ikke iPhone havde en chance. Nu var det slut med at bruge stylus-pennen for at betjene skærmen. Nu var det fingeren der skulle anvendes.
Store ikoner, og et klassisk enkelt Apple mobile system (iOS). Der var ingen tvivl om, at Apple med iPhone lavede en mobil der på alle måder var anderledes tænkt. Og havde en helt anden tilgang til det.
På det tidspunkt havde iPhone mange tekniske mangler, men forbrugerne var ligeglade med det.
Den blev hurtig populær i blandt andet USA, hvor den blev solgt til at starte med. Danmark fik ikke den første iPhone officielt, det var først med iPhone 3G vi i Danmark kunne købe iPhones – udenom “sortbørsen”.
Da iPhone 3G så kom til Danmark den 11. juli 2008, blev den ligeledes også et hit blandt mobil-køberne. Kort efter fulgte konkurrenten Google også med deres mobile styresystem Android, det skete den 23. september 2008.
Microsoft skifter Windows Mobile ud
Den 21. oktober 2010, var det farvel til Windows Mobile, og goddag til Windows Phone 7, for Microsofts vedkommende.
De seneste fem år har Android og iOS fået massiv succes på verdensplan, mens Windows Phone stadigvæk mangler et stykke endnu. Dette kan være sker med Windows Phone 8, som netop er lanceret.
De fleste har smartphones i dag, og bruger den til mange forskellige opgaver. Med applikationer er det næsten kun fantasien der kan sætte grænser for hvad din mobil kan.
Jeg tror vi i fremtiden vil se flere og flere smartphones og færre almindelige knaptelefoner. Smartphones kan helt konkret gøre vores hverdag lettere, men også mere stressende.
I fremtiden vil vi måske have alt liggende på mobilen, og derfor være dybt afhængige af den, hvilket jeg tror de fleste allerede er nu.
Dette blogindlæg er skrevet af Tobias Bruun Halvorsen, som denne uge er erhvervspraktikant på Mobilsiden.dk.
Sagen er ikke slut
Vores redaktion har fulgt udviklingen. Her er de efterfølgende historier. mobilsiden fastholdt sit fokus på emnet. 15/11/2012 kom der flere nuancer om emnet med nyheden om Slut med OMAP-processorer i din smartphone – Klik her for at gå til artiklen.. Og sidste punktum er endnu ikke sat. Klik her for at se de sidste nyheder..