Granatæbler inspirer til fremtidens batterier
Videnskabsfolk fra Stanford Universitet har i lang tid forsøgt at lave en ny generation af litium-ion batterier, som blandt andet giver strøm til vores kære smartphones.
Har du en tre år gammel smartphone, er den sikkert blevet op og afladt omkring 1000 gange, og den holder næppe strømmen særlig længe. Silicium kan efter 1000 opladninger typisk holde 97% kapacitet, hvilket er noget af en forbedring. Samtidig kan silicium opbevare cirka 10 gange så meget energi som et normalt litium-ion batteri, og derfor er det jo oplagt at lave forsøg med silicium i batterier.
Underligt nok så er videnskabsfolkene fra Stanford blevet inspireret af granatæbler til at løse et problem, som i lang tid har generet udviklingen af batterier.
Problemet er, at silicium er et skrøbeligt materiale, der samtidig udvider sig og derefter knækker, når man lader silicium med energi. Et andet problem er, at silicium kan reagerer med batteriets elektrolytter, og det kan ødelægge siliciummet.
Men det er her, granatæblet kommer ind i billedet. Granatæblers frø kommer altid i små grupper. Ved at lave små karbon bolde med silicium i og at opbygge boldene på samme måde som granatæblers frø, kan man undgå de to problemer.
Selvom de største problemer nu er løst, er der dog stadig nogle småproblemer, der skal løses, og så skal det hele gennemtestes adskillige gange, så der går desværre nok nogle år endnu, før vi kan få silicium i batterier.
Men 10 gange så kraftige batterier, der samtidig holder længere ville ikke være dårligt.
Historien følges op
Vi følger op med den seneste udvikling om emnet. mobilsiden fortsatte historien. 18/2/2014 stillede redaktiornen igen skarpt på tematikken med en historie med fokus på Galaxy S5 får fingeraftrykssensor – se her hvad den kan – Følg den videre histore her. Se også de seneste nyheder om emnet her.