Indblik: Ti fremtidsvisioner om mobilerne

Mobilerne kan i fremtiden bruges til ting du ikke troede muligt. Se ti visioner her.

Indblik: Ti fremtidsvisioner om mobilerne

Fremtiden med mobiler bliver større og mere omfattende, end vi har fantasi til, at forestille os.

På Nokia Research Center har de gjort sig nogle tanker, som ikke nødvendigvis her og nu giver nye produkter. Formålet er, at inspirere verden til at tænke med.

Her bringer vi ti spændende fremtidsmuligheder, som kan gøre mobiltelefonen endnu mere værdifuld for os.

1. Store begivenheder fra tusindvis af vinkler
Alle mobiltelefoner har nu kamera. Ved store begivenheder, som sportsstævner eller koncerter tages der titusindvis af billeder fra mange forskellige vinkler, disse kan kombineres til en gigantisk fotosamling, ja måske 3D-visning.

Forestil dig, at alle tager et billede af en scoring i en landskamp. Hvis alle billederne med det samme motiv sendes til en webserver.

Ved at sammensætte alles billeder, til ét stort billede, vil vi kunne opleve og gense en begivenhed, i et perspektiv vi ikke tidligere troede muligt.

2. Indendørs GPS

Vi bruger 80-90 procent af vores tid indendørs, alligevel er GPS, som vi kender det i dag, kun udviklet til udendørsbrug.

De fleste kan finde vej i kendte omgivelser. Men i et indkøbscenter i en fremmed by, bliver problemerne straks størrere. Hvor er den enkelte butik? På hvilket parkeringsdæk og hvor parkede jeg bilen? Her kan indendørs GPS hjælpe på vej.

Aktuelt kører Nokia forsøg, hvor bygninger kortlægges af brugerne. Mobilen gør brug af den teknik, der allerede er på markedet, og finder positionen via f.eks. trådløse netværkspunkter.

Tanken er, at brugere verden over kan deltage, ved at indsende nye netværkspunkter direkte fra mobilen. Ved et besøg et nyt sted, kan mobilen scanne efter trådløse netværk, og bede brugeren navngive disse, og kombinere det med en adresse eller GPS-position.

I virksomheder kan teknikken også benyttes til, at få oplyst hvor kollegaer befinder sig, hvor printeren er eller om mødelokalerne er ledige.

Det er også muligt, at montere små sensorer, som uafhængigt af netværksforbindelser kan hjælpe mobilerne til, at bestemme deres position i en bygning.

3. Hvor sker der noget i byen?

Ved at lade mobiltelefonen kommunikere med GPS, internettet, netværk og eventuelle positionssensorer, er det let, at fastslå, hvor der sker noget.

Et interaktivt kort over en by, kan give informationer om, hvor menneskemængden er, og hvor dine venner befinder sig.

4. Vækkeuret ved, hvornår du skal op

Mobilen som vækkeur er ingen nyhed. Men det er nyt, at vækkeuret kan indstilles ved, at sige “væk mig i morgen klokken seks – er der meget trafik, så tag højde for det”.

Naturligvis modtager mobilen hele tiden trafik- og vejrmeldinger for den rute du skal køre. Derfor kan vækkeuret automatisk justere sig på basis af disse data.

Stemmegenkendelse kræver i dag, at systemet kender nogle keywords, som systemet kan reagere på. Men fremtiden byder på muligheden for, at tale til mobilen i et almindeligt sprog.

5. Bogreolen i mobilen

For ganske få år siden, var det uhørt, at vi havde vores musik i mobilen. Ikke desto mindre, bærer mange nu rundt på musiksamlingen i lommen. Men hvorfor har vi ikke bogreolen i mobilen?

Argumenter mod, er der rigeligt af. Sjovt nok, lyder de næsten, som dengang INGEN musikken kom i mobilen. “Skærmen er ikke stor nok”, “Ingen vil læse en roman på den lille skærm” osv.

Men udviklingen går stærkt, hvem siger ikke, at det om få år, er lige så naturligt, at have bøgerne med i lommen, som det i dag er med musikken?

Bøger er tekstdata, der kan komprimeres temmelig meget. Derfor udgør pladsen ikke en nævneværdig problemstilling.

6. Mobilen kortlægger sygdomsspredning

Mobiltelefonerne vil få sensorer, der måler din kropstemperatur og helbredsstilstand.

Ved at sende disse data til internettet, vil der kunne skabes, et kort der viser, om der f.eks. i bestemte områder eller lande, er folkemængder, som har det dårligt eller ikke er på toppen.

7. Solopladning

I vores egne dele af verden har alle adgang til strøm overalt. Men i udviklingslandene er der langt til alting – også ladestrøm.

Solceller i mobilen til opladning af batterierne, er derfor et større marked, end man umiddelbart skulle tro.

8. Information tilpasses dit liv

Tendensen er generelt, at informationerne du modtager er unikke, og relevante for dig.

Trafikmeldinger og vejrudsigter er for den rute, du skal køre, eller generelt det/de områder du bevæger sig i.

Via positionstjenester ved mobilen, hvor du oftest er – og har du søgt noget specielt på nettet f.eks. efter en rejse, er sådanne data også lagret. Derfor vil mobilen også kunne præsentere f.eks. rejseinformation, bedre priser på rejsen eller vejrudsigter for destinationen.

Dermed bliver mobiltelefonen i endnu højere grad en personlig enhed.

9. Hvordan er humøret?

Det menes, at mobilen i fremtiden får flere sensorer. Udover kropstemperatur, er det også muligt, at måle stress og bevægelser.

Måske kan dette blive til, et “happy-map” hvor man verden over kan se, hvor folk er gladest.

10. Mobiler der kan strækkes og bøjes

Nanoteknologi kan skabe enheder og elektronik vi ikke tidligere troede var muligt. Muligheden for at lave mobilen bøjelig og stræk-bar ligger lige for.

I én tilstand kan den ligne en almindelig telefon, skal noget skrives, kan et tastatur strækkes ud og strøm kan hentes ved, at ændre hele overfladen, til at være solfangere. Til store tekster kan skærmen måske foldes ud til avisstørrelse.

Bruges mobilen ikke, kan den foldes om armen, som et stilfuldt armbånd.

Dette lyder måske vanvittigt. Men på en lang horisont, er sådanne teknikker slet ikke urealistiske.

……

Mere til stoffet

Fortællingens videre forløb. mobilsiden kunne ikke slippe temaet. 19/11/2008 publicerede redaktionen en artikel omkring temaet Samsung Omnia – del 3 (produkttest) – Den videre beretning kan læses her. Er du interesseret i absolut seneste nyt om temaet, så klik her..