iPhone X første indtryk: sådan kan Face ID drille
Med lanceringen af iPhone X, introducerede Apple samtidig en ny måde at låse en iPhone op på: ansigtsgenkendelse med ’Face ID’.
Den nye teknologi bygger på et sammensurium af specialisererde IR-blastere og kameraer, der skaber og genkenden en digital 3D-scanning af brugerens ansigt til oplåsning af telefonen.
Ifølge Apple selv skulle teknologien være markant sikrere end Touch ID fingeraftryks-læseren. Apple stoler faktisk på løsningen i en sådan grad, at fingeraftrykslæseren helt er skrottet i iPhone X.
De påstande bliver nu afprøvet i de første publicerede indtryk af netop iPhone X, og her får teknologien ikke udelukkende roser.
Læs også: Face-ID fadæse – Se Apples livedemo kikse [VIDEO]
Det siger de første Face-ID tests
Selve opsætningen af ansigtsgenkendelse får ros alle vegne fra. En simpel rutine, hvor ansigtet drejes rundt to gange er det eneste der skal til. Og det fungerer: ’Det er den hurtigste opsætning af en sikkerhedsmekanisme, jeg nogensinde har prøvet’ lyder der fra Mashables Lance Ulanoff.
Mashable første indtryk af teknologien fortsætter med en beskrivelse af savnet på Touch-ID knappen, med fingre der automatisk styrer hen mod der, hvor fingeraftrykslæseren tidligere lå.
Efter en tid med afvænning oplever han, at Face ID kan være et mulehår hurtigere til at låse mobilen op, men pointerer samtidigt, at det ikke længere kan gøres i en bevægelse.
Han peger samtidig på indbyggede begrænsninger i Face-ID: der kan ikke skelnes mellem enæggede tvillinger og kun et ansigt kan scannes per iPhone.
Læs også: Analytiker: Alle iPhones får Face ID næste år
I The Verges første indtryk er skribenten imponeret over, hvordan den virker upåklageligt indendørs. Her noteret han dog, at det er småirriterende at iPhone X skal føres op til ansigtet i en bestemt afstand på mellem 25 og 50 cm, hver gang et hurtigt smugkig skal foretages.
Udendørs, i solskinsvejr, begynder Face ID dog at opføre sig uheldigt. Her bliver iPhone X klandret for gentagne gange ikke at kunne genkende brugeren i klart sollys og man som bruger bliver nødt til at rykke i skyggen for at låse op med Face ID.
YouTube-stjernen MKBHD, får i hans første tests konstateret at Face ID fungerer efter hensigten og ikke lader sig narre af et billede af brugeren. En anden sikkerhedsfeature bliver også rost: en iPhone X ikke låses op uden at brugeren vender ansigtet mod mobilen og øjnene er helt åbne. Det mener han er smart, for så kan ens iPhone ikke oplåses af andre, mens man sover.
Hos TechCrunch er der generelt tilfredshed med Face ID, som der bliver vurderet til at lige så træfsikker som første generations Touch ID. I enkelte tilfælde driller ansigtsgenkendelsen med visse typer solbriller og når vinklen mellem bruger og iPhone X fronten bliver for spids.
TechCrunch noterer her, at teknologien kræver, at du stirrer på telefonen – noget der kan være problematisk eksempelvis under kørsel, når der skal holdes øje med vejen.
I amerikanske Washington Posts anmeldelse, bliver ansigtsgenkendelse beskrevet som fungerende ni ud af ti gange. Her noterer avisen, at teknologien ikke er hurtigere end sædvanlig Touch-ID, men at den er handy at have, når ens fingre er våde eller snavsede.
Det bliver bedre – og værre – med tiden
Selvom Face ID kan drille af og til, har teknologien potentiale, da dens lærende algoritmer konstant fintuner processen, hver gang du får dit ansigt genkendt.
Et mere dystert scenarie bliver fremmanet hos Washington Post, der forestiller sig hvordan Face-ID teknologien potentielt set kan bruges af tredjepartsudviklere, hvis apps vil afkode dit humør og derefter diske op med matchende reklamer.
Hvordan Face-ID vil blive taget imod af den brede offentlighed, når iPhone X ryger i handlen fredag d. 3 november.
Se også: TrueDepth-kameraet i iPhone X holder produktionen tilbage
Seneste nyt i fortællingen
Siden redaktionen kørte opslaget er der kommet nyt i sagen. mobilsiden kørte videre med bolden. 30/10/2017 fik historien nyt liv med en artikel der belyste emnet ‘Forbudt’ video af iPhone X kostede Apple-ingeniør jobbet – Historien finder du her. Absolut seneste nyt om temaet finder du her.