Mystikken om multitasking på iPhone – hvad mener du?
Nedenstående er et blogindlæg fra iPhonecafé.dk
Der er ingen tvivl om, at emnet om multitasking er en rigtig “varm kartoffel” rundt omkring på nettet.
De fleste, inklusiv undertegnede, plejer at lukke applikationerne helt ned i ny og næ, for at give iPhonen et frisk pust i hukommelsen.
Men nu siger de virkelige iOS nørder og eksperter på området, at det behøver vi slet ikke at tænke på, for iPhonen er nemlig klog nok til selv at finde ud af at håndtere den tilgængelige RAM.
Med andre ord, hvis du f.eks har en iPhone 3GS med 256 MB RAM, og har åbnet 4-5 større applikationer, så har du næppe mere end 30-40 MB RAM tilbage.
Det gør at din iPhone skal til at tænke sig om hver gang du åbner menuer, websider eller har brug for at åbne endnu en applikation.
Hertil skal iPhonen først omstrukturere den hukommelse de “åbne” applikationer benytter, og det skaber en forsinkelse, heraf følelsen af en sløv iPhone for nogens vedkommende.
Eksperter: Tænk ikke på det
Men ifølge eksperterne – skal vi ikke tænke på det, for det har Apple allerede styr på da de designende Multitasking i iOS systemet.
Men det der virker misvisende for mig, og sikkert rigtig mange andre er, at nogle af de såkaldte Apple Genius medarbejdere/supportere råder deres kunder i butikkerne, til at lukke ned for applikationerne via Multitasking løbende, netop for at frigive noget RAM.
Det er faktisk ligegyldigt om der er tale om en iPhone 3GS eller en iPhone 4S. Princippet er det samme i længden, i forhold til den ledige hukommelse.
Løser en genstart noget?
Du har sikkert også lagt mærke til at det ikke hjælper at genstarte din iPhone, for alle applikationerne ligger stadig i Multitasking.
Men hvorfor?
Ifølge de førnævnte eksperter på området, så kører disse applikationer ikke i baggrunden, selvom de dog benytter/reserverer noget RAM.
De ligger kun der i Multitasking for at indikerer de applikationer der er blevet benyttet sidst, hvilket også gælder hvis der er tale om 50 applikationer.
I min “iPhone verden” går der lidt af ideen, eller lad os kalde det konceptet i Multitasking, for konceptet skulle netop være at kunne skifte mellem de applikationer der er åbne via Multitasking.
Der er ingen pointe i at lade en masse applikationer ligge i Multitasking, hvis ikke de skal benyttes igen med det samme!?
Den negative side…
Et par gode eksempler på Multitasking: Det kunne være at der var brug for kopiering af noget materiale (tekst) fra nogle websider i Safari til en applikation, hvor disse tekster indsættes og gemmes. Et andet godt eksempel er hvis man sidder og spiller, og får brug for at sætte spillet på “pause”, fordi der skal tjekkes beskeder.
Her kan man hurtigt skifte mellem flere applikationer uden at skulle lukke nogen af dem helt ned.
Man lad os prøve at fokusere lidt på den negative side af Multitasking: De fleste iPhone brugere er med garanti trætte af at skulle lukke applikationer ned løbende, og selvom nogle eksperter kommer og fortæller dem at det behøver de ikke, så tror jeg nu alligevel at det fortsætter sådan.
En anden negativ side er også, at hvis du f.eks har haft åbnet 40 applikationer over en uge, så skal du sidde og bladre mellem 10 sider i Multitasking for at finde en applikation der skal arbejdes videre med. Det giver ikke umiddelbart mening!
Det giver heller ingen mening at sidde med konstant 30-40 MB RAM til rådighed på en iPhone med 512 MB RAM? Og hvis nu eksperterne og Apple har ret i at Multitasking nok selv skal håndtere den tilgængelig RAM på en måde så brugeren ikke bemærker det, – hvorfor hakker og virker iPhonen så sløv efter noget tids brug?
Nu er jeg ingen ekspert på området, og jeg vil heller ikke sidde her og lege den kloge med hvad andre skal gøre. Men, spørger du mig hvad jeg mener, så vil jeg uden tøven sige: Luk de applikationer i Multitasking som du ikke benytter ofte, og luk som tommelfingerregel altid større spil og f.eks Navigon ned, da disse bruger en del RAM.
Bruger det mere batteri?
Et andet spørgsmål jeg ofte får stillet, og som jeg gerne vil svare på, er om batteriet bliver drænet mere når der er mange applikationer “åbne” i Multitasking?
Her siger de fleste eksperter også at det ikke har den store betydning, men jeg mener det modsatte. Stiller man to ens iPhones op ved siden af hinanden, hvor den ene kører med 20 applikationer i Multitasking og den anden ingen, så er der stor sandsynlighed for at den første iPhone slukker først! Men hvor meget før, må du have mig svar skyldig!
Hvad er dine erfaringer med Multitasking? Lukker du ofte dine applikationer helt ned, eller lader du dem ligge? Har du observeret en mærkbar forringelse i iPhonens responstid efter noget tid, uden at du har lukket applikationerne ned i Multitasking?