Overdreven brug af telefonen kan medføre skader
I takt med at mobiltelefonen har haft sit indtog, og mange starter med at bruge dem i en tidligere og tidligere alder, ser vi også en anden konsekvens, nemlig skader forårsaget af mobilbrug.
En af de hyppigst forekomne lidelser i håndregionen, er seneskedehindebetændelse. Ligeså svært som det ord er at sige, ligeså ubehageligt er det at have. Men seneskedehindebetændelse kan ofte kureres blot ved at hvile regionen og sørge for, at holde håndleddet i nogenlunde ro, hvilket kan være svært nok i sig selv, da det kan betyde at du skal skære ned på dine timer med mobilen.
Langt værre er det, hvis du begynder at få symptomer på slidgigt, for det går nemlig ikke væk af sig selv. Slidgigt skyldes slitage, og er en tilstand hvor brusken i leddene ødelægges. Dermed ender man – i de værste tilfælde – med at ens knogler gnides mod hinanden, og dét gør nas. Slidgigt kan ikke behandles, men det kan stabiliseres ved hjælp af f.eks. glucosamin, der skal tages som et kosttilskud.
Læs også: Mobile enheder kan ødelægge nakken
Glucosamin er et stof, der findes naturligt i kroppen, og som har til opgave at danne og reparere vores brusk og væv. Brusk findes bl.a. i leddene, og hvis det slides for meget risikerer man slidgigt. Kroppens naturlige produktion af glucosamin bliver ringere i takt med, at vi bliver ældre, og det er derfor det ofte er gamle mennesker, der lider af slidgigt.
Men hvis du bruger din telefon rigtig meget, øger du slitagen og kan risikere at fremprovokere slidgigt i en meget tidlig alder. Slidgigt er en smertefuld tilstand, der som sagt ikke kan behandles, men det kan lindres og til dels forebygges med glucosamin.
Motioner dine hænder og fingre
Når vi taler om motion, er det de færreste, der tænker på sine hænder og fingre. Men det bør man faktisk.
Du kan nemlig forebygge slidgigt i hænderne, ved at træne dem. Det er ikke meget der skal til, før du gør en målbar forskel for dig selv og dine hænder. Og i modsætning til almindelig fitness-, løbe- og/eller styrketræning, kan du træne dine hænder og håndled stort set overalt.
Det kan være i bussen, i toget, i sofaen foran fjernsynet eller hvor det nu lige passer
dig. Det er nærmest kun fantasien, der sætter grænser.
Læse også: iPad giver måske skader i leddene
Apps kan hjælpe dig
Når vi taler om slidgigt i forbindelse med brug af mobiltelefoner, virker det måske lidt dobbeltmoralsk, at opfordre til brug af mobilen, men der er en mening med galskaben. For det første, så skal du, som almindelig bruger af mobilen, ikke være bange for at få slidgigt. For det andet, så er mobilen et glimrende redskab til at søge viden, og der findes faktisk en del apps i både App Store og Google Play, der har fokus på gigt.
En af de sjovere er Gigtforeningens egen app, der hedder ”PauseBoogie”. Her lærer du nogle simple øvelser (og dansetrin), der hjælper med at forebygge gigt samt muskel- og ledsmerter.
Denne app findes dog kun til iPhones, men Android folket skal dog ikke fortvivle, da Google Play også bugner med gode bud – f.eks. app’en ”Ther-ex”, der er udviklet af læger og fysioterapeuter.