Samsung S8 hands-on: Muligvis årtiets smartphone
Som teknologianmelder kan man hurtigt lade sig forblænde af tal, tørre tal som gigabytes, gigahertz og gigabits. Realiteten er, at teknologi i realiteten skal indgå i en hverdag, hvor det i sidste ende er anvendelighed og ejerglæden der tæller.
Det synes Samsung også at indse i nyeste inkarnation af deres S-serie, Galaxy S8. Her har Samsung gjort sit ypperste for at levere det der reelt tæller: et gudeskønt display, i en lækker og yderst håndterlig pakke.
Se også: Samsung sprænger grænserne med Galaxy S8 og S8+
Ikke for stor, ikke for lille
Siden smartphonerevolutionen debuterede for små ti år siden, har trenden været ensidig: skærme kunne bare ikke blive store nok. Det giver mening, for i takt med at smartphonen er blevet hvermandseje, er de blevet sat på stadigt flere og mere krævende opgaver.
Den udvikling har dog haft den kedelige bagside, at smartphones bare er vokset og vokset – hvilket udfordrer deres evne til at kunne være i en lomme, eller til at blive betjent med en enkel hånd. Noget for noget.
I Galaxy S8 og S8+ trodser Samsung den trend, ved at forene de tilsyneladende to uforenelige størrelser: det store display og det kompakte ydre. Det sker ved hjælp af tre tricks: et buet væg-til-væg display, afrundede kanter og et nyt, slankere, displayformat.
Resulatet er intet mindre end forbløffende og vil tvivlsomt vække beundring, nysgerrige spørgsmål og en vis portion misundelse. Hvis du synes at S8 ser godt ud på fotos, skulle du bare vide, hvor imponerende den tager sig ud i virkeligheden. Wow-faktoren er simpelthen i top.
Galaxy S8 er mindst og på sin vis den mest imponerende. Den klemmer et 5,8” stort display i en pakke der knapt nok er bredere end den ellers ret kompakte iPhone 7 og dens nu pinligt lille 4,7” display. Kun en enkel millimeter adskiller de to.
Sikkert koreansk håndværk
Selvom det kan være svært at slippe det lækre displayet med øjnene, er resten af mobilen alligevel en rundtur værd.
Her kører Samsung i samme sikre spor som det i sin tid introducerede med S6-serien. Mobilen er en glassandwich med hærdet Gorilla Glass 5 foran og bagpå. De fine glasflader er i år dog symmetriske, hvilket forfiner looket yderligere.
Som i sidste års S7 Edge er telefonen IP-68 vandtæt og hele molevitten er omkrandset af en fin aluminiumskant der stiver hele konstruktionen af.
Sjovt nok, er resultatet både tykkere og tungere end sidste års ditto. Men det buede design gør det let at tilgive den slags.
Rokader hos kapperne
Det monumentale display betyder også, at Samsung har måttet slippe deres højt elskede fysiske home-knap. Den er nu ikke borte, men den er nu virtuel og eksister kun når mobilen er tændt eller sammen med Samsungs ’Always-On’ display.
Fingeraftrykslæseren er derimod blevet forvist til bagsiden, hvor den flankerer bagsidens kamera. Det er ærlig talt en uheldig placering, for man kommer let til at ramme forbi og indprente sine fedtfingre på kameraet optik i stedet.
Du er derfor bedst tjent ved i stedet at benytte den infrarøde irisscanner til at oplåse mobilen. Det fungerede rimeligt hos Note7 forgængeren og er blevet fintunet til også at genkende dit ansigt i mellemtiden.
Det er også blevet til en helt ny knap på S8: En dedikeret knap til stemmeassistenten Bixby. Nu tager Samsung altså kampen op med Apples Siri, Googles Assistant og microsofts Cortana i at levere digitale sekretærydelser.
Læs også: Samsung Galaxy S8 og S8+ – de tekniske specifikationer
Tal og se med Bixby
Det bliver altså ikke kun via displayet at S8 skal betjenes. Bixby kan altså forstå når du taler – forudsat at du taler engelsk eller koreansk med ham.
I mine første samtaler med Bixby er det da også lykkedes mig at blive forstået når jeg eksempelvis spørger ham om at fremvise mine billeder fra min seneste London-tur.
Han forstår altså at trawle mit fotogalleri igennem, gennemlæse info om tid og sted, og servere dem derefter som en nyoprettet album. Det tager lidt tid, men det virker unægtelig smart.
Bixby er heller ikke begrænset af at lytte til din stemme – du kan bede ham om at scanne omverdenen og fortælle noget om den. Eksempelvis kunne jeg hurtigt få Bixby til at scanne og søge efter en vinflaske. På den vis fik jeg hurtigt bekræftet at den rødvin som sommelieren anbefalede faktisk er så anmelderrost som påstået.
En enhed til det hele
Galaxy S8 er også skabt til at indgå som centrum i et større økosystem med kontoropgaver, VR-oplevelser og smarthjemmet som rammerne.
Smartest synes jeg nok er DeX, Samsungs Desktop Experience, hvor du på simpel vis kan klemme din S8’er ned i en lille cirkulær dock med indbygget køling.
Er skærm, mus og tastatur sluttet til, kan du bare få sekunder efter se en fuldt ud desktop-interface tone frem på skærmen.
Her kan du tilgå samtlige af dine Android-apps, og vigtigst, bruge særligt tilpassede version af Microsofts Office-programmer. Det er en smart løsning på farten, men vil dog ikke kunne gøre det ud for en decideret kontormaskine hvis du er afhængig af software udviklet til Windows eller MacOS.
Virtual Reality evnerne bygger videre på sidste års stimme, ved at introducere et nyt Gear VR kamera som muliggør både 4K 360 optagelser og direkte streaming i fuld 4K VR.
Sidste er Samsungs Connect en pendant til Apples homekit, hvor Samsung vil gøre det muligt at få hjemmets smart-enheder til at spille bedre sammen og hvor netop S8 bliver central i styringen af de forskelige enheder.
Muligvis årtiets smartphone
Det er omtrent ti år siden, at den første iPhone nærmest egenhændigt dikterede hvordan en smartphone skulle skæres i de efterfølgende år.
Som med den ikoniske iPhone er Galaxy S8 sikkert ikke fejlfri – jeg kan allerede nu frygte for, at det store display kan udfordre det kun mellemstore batteri. Man kan også begræde at kameraet ikke ser ude til at blive synderligt opgraderet og at visse funktioner fortsat er
Men spoler vi fem år frem i fremtiden, spår jeg at en smartphone til den tid fortsat vil følge den opskrift som Samsung i dag har præsenteret med sine to S8-telefoner. Et kant til kant display og en enhed som placerer sig i centrum af dit digitale liv.
Det her er simpelthen hvordan en smartphone vil se ud i fremtiden.
Sagen efterfølgende
Næste interessante historie om sagen kom frem. mobilsiden kunne ikke slippe temaet. 24/3/2017 var der nyt om emnet i sagen om Apple dominerer listen over mest solgte smartphones i 2016 – Læs her. Der er stadig liv i emnet. Læs seneste nyt om Smartphone..