Danmarks største lynladestation er klar til brug

Nu åbner Danmarks største ladestation, som skal gøre det nemmere at krydse landet. Ladestationen fra Clever er en af de mange, der åbnes i år.

Danmarks største lynladestation er klar til brug

transportminister Trine Bramsen og Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel var mødt op for at fejre indvielsen af Danmarks største ladestation, der oplader 28 elbiler samtidigt med lynopladning og forsøger samtidig at gøre det med bæredygtig energi.

Læs også: Alle Clever lynladestationer på vej

28 lynladestik til elbiler ved Odense

Den nye store lynladestation er placeret ved Odense, hvor den skal gøre turen fra Sjælland til Jylland, og omvendt, lettere i elbil. Stationen byder på 14 ladestandere, der hver har to CCS-stik, altså 28 ladestik til elbiler. Der er tale om 300 kW ladestandere, der leverer op til 150 kW i hvert stik.

”Med lynladestationen her ved Odense skriver vi i dag et vigtigt kapitel i dansk transporthistorie. Den er nemlig en helt central del af den hverdagsgrønne omstilling, og så markerer den noget nyt og spændende. Der er behov for, at endnu flere danskere kommer over på de grønne løsninger, især fordi vejtransporten udleder knap 30 pct. af den samlede CO2-udledning. Ingenting sker af sig selv, og vi er alle en del af den grønne løsning, som sker her og nu”, lød det fra transportminister Trine Bramsen til indvielsen.

Energi fra vedvarende kilder

Udover at være et vigtigt knudepunkt for elbilister på farten, er Clevers lynladestation i Odense udstyret med solceller og et kæmpebatteri på 1,2 MWh, som skal være med til at lagre noget af den strøm, der er i overskud i elnettet.

Lynladestationen er et fælles pilotprojekt i samarbejde med batteriproducenten Xolta, og i fællesskab skal de to selskaber blive klogere på, hvordan man bedst muligt udnytter kæmpebatterier til at lagre uudnyttet vedvarende energi i elnettet og bl.a. bruge den til at oplade elbilerne.

Går projektet godt, forventer Clever, at modellen skal bredes ud til hele landet, så operatørens større lynladestationer kan understøtte det grønne elnet i Danmark.

Flere lynladestationer på vej

Lynladestationen ved Odense er en af flere i rækken, som Clever planlægger at indvie, inden året er omme. Således vil det prisvindende stationsdesign skyde op i det danske landskab ved Thisted, Nørresundby, Vejle og København, og fælles for dem alle er, at de har til formål at indbyde til en meningsfuld pause:

Clevers lynladestationer er udviklet i et organisk og modulært design i samarbejde med arkitektfirmaet Cobe, og udover at forsyne elbiler med strøm, har stationerne til formål at indbyde til en meningsfuld pause:

”Vores lynladestationer er udviklet i et organisk og modulært design i samarbejde med arkitektfirmaet Cobe, men de er også mere end bare et prisvindende design. De er nemlig skabt til at give folk en meningsfuld pause i en travl hverdag. Derfor er vores lynladestationer opført i bæredygtigt træ, og de vil blive omgivet af træer og planter, som kan vække folks sanser og give energi til køreturen, mens bilen lader”, fortalte Casper Kirketerp-Møller.

Se også: 31 ladeparker med lynladere åbner langs motorvejene