Polestar konkurs?

Den svenske storbank SEB nedskriver Polestars værdi til 0 kroner. Dermed er Polestar under gevaldigt pres og risikerer i værste fald at gå konkurs, lyder det fra analytiker.

Polestar konkurs?

Den svenske storbank Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) har nedskrevet Polestars værdi til 0 kroner. Det sker, efter banken, som er iblandt de tre største i Sverige, har gennemgået det seneste kvartalsregnskab fra Volvo Cars, som ejer 49 procent af Polestar.

“Polestar er blevet et hul i jorden, og det så vi ikke for et par år siden,” siger Stefan Cederberg, der er aktiestrateg hos SEB, ifølge Dagens Industri.

SEB var, sammen med Goldman Sachs, de vigtigste rådgivere, da Volvo Cars blev børsnoteret tilbage i i 2021. Nu mener banken, at andelen i Polestar ikke er noget værd for Volvo Cars. Værdien er nemlig nedskrevet fra 18 milliarder svenske kroner til 0 kroner.

Se også: Priser, privatleasing og bedømmelser på elbiler

Polestar risikerer at gå konkurs

“Det måtte jo komme for dagens lys, at elbilproducenterne kæmper med indtjeningen i et købers marked med mange nye aktører, der har svært ved at sælge tilstrækkeligt nok elbiler,” siger Nicolas Fredriksen, der er analytiker for Mobilsiden.dk, og tilføjer:

“At Polestar skulle være så lidende, så man måske ikke komme. Der hersker imidlertid ingen tvivl om, at elbilproducenten nu er under et gevaldigt pres. Hvis selskabet ikke formår at godtgøre nye reelle værdier og/eller lykkes med at rejse ny kapital, er der fare for, at Polestar går konkurs,” Nicolas Fredriksen, Analytiker for Mobilsiden.dk.

Nicolas Fredriksen opfordrer danske ejere af elbiler fra Polestar at læse deres købskontrakter igennem.

“Forhåbentlig er købet foretaget via en dansk forhandler, som så bærer ansvaret for, at kontrakten – det vil sige service, opdateringer og garantier – kan gøres gældende, uagtet om Polestar som selskab går konkurs,” forklarer han.

Se også: Test og anmeldelser af elbilers komfort og sikkerhed

Privatleasing af elbil er bedre end køb

Med Teslas mange prisnedsættelser de seneste 12 måneder (senest på Model Y tidligere på ugen), rygter om betalingsstandsning hos Aiways og nu senest SEB bankens nedskrivninger af aktiverne i Polestar til 0 kroner, kan det være en god idé at vælge privatleasing frem for køb af elbil.

Ved privatleasing af elbil undgår du at brænde nallerne på uforudsete hændelser, banebrydende teknologiske fremskridt, tab af gensalgsværdi, konkurser m.m.

Privatleasing af elbil er typisk noget dyrere end køb, især ved kørselsbehov på mere end 20.000 kilometer om året. Til gengæld kan privatleasing hurtigt vise sig at være den billigste løsning. Gevinsten ved at slippe for de mange risici forbundet med køb af elbil kan nemlig vise sig at være ubetalelig.

Se også: Derfor skal du lease en elbil i stedet for at købe den

Vi anbefaler:
Disse elbiler er Bedst i Test
Hvilke elbiler kommer i 2024, 2025 og 2026?
Her er de billigste elbiler på de danske veje
Hvilken ladeløsning til din elbil skal du vælge?