Interessen for Tesla er aftagende – her er grunden

Antallet af potentielle købere af elbiler fra Tesla er faldende, viser en undersøgelse. Angiveligt er det ikke produkterne, der er årsag til den faldende interesse.

Interessen for Tesla er aftagende – her er grunden

Tesla havde et rekordår sidste år, hvor der blev leveret mere end 1,8 millioner biler – godt hjulpet på vej af aggressive prisnedsættelser. Men Tesla har i 1. kvartal af 2024 solgt langt færre biler end forventet, hvilket der muligvis er en forklaring på.

Se også: Sammenlign priser, specifikationer og kvalitet på elbiler

Der er færre, der vil købe en Tesla

Tesla solgte 386.810 biler i første kvartal af 2024, hvilket er et fald på mere end 20 procent i forhold i forrige kvartal. Det var langt under hvad der var forventet, og det fik aktierne til at falde mere end 7% efter nyheden kom ud.

Reuters har fået analysevirksomheden Caliber til at kigge nærmere på, hvorfor interessen for Tesla er nedadgående. I undersøgelsen konkluderes det, at faldet til dels skyldes den polariserende personlighed, som virksomheden administrerende direktør, Elon Musk, har.

Calibers “consideration score” for Tesla, faldt til 31% i februar, mindre end halvdelen af det højeste niveau på 70% i november 2021, da man begyndte at spore forbrugernes interesse for mærket.

Teslas vurderingsscore faldt med 8 procentpoint alene fra januar, selv om Calibers score for Mercedes, BMW og Audi i samme periode steg til 44-47 %.

Se også: Kommende elbiler i Danmark i 2023, 2024 og 2025

Forbinder Musk med Tesla

Musk har tidligere givet de høje renter skylden for at bremse forbrugernes efterspørgsel på store ting som biler. Caliber citerede stærke associationer mellem Teslas og Musks omdømme for resultaterne.

“Det er meget sandsynligt, at Musk selv bidrager til det dårlige omdømme,” siger Caliber CEO Shahar Silbershatz til Reuters og siger, at hans virksomheds undersøgelse viser, at 83% af amerikanerne forbinder Musk med Tesla.

Reuters talte med fem marketing-, meningsmålings- og bileksperter, som sagde, at kontroverserne omkring Musks stadig mere højreorienterede politik og offentlige udtalelser tynger Teslas brand og efterspørgsel.

Se også: De bedste elbiler i Danmark lige nu

Faldende interesse for Tesla verden rundt

Det er ikke kun i USA, at interessen for elbiler fra Tesla er faldende. Brandvurderingskonsulentfirmaet Brand Finance fandt, at Teslas omdømme faldt i 2023 i USA, Holland, Frankrig, Storbritannien og Australien.

Teslas omdømme led ikke i Kina, hvor adgangen til nyheder om virksomheden og dens administrerende direktør kan have været begrænset, og i Tyskland.

Se også: De billigste elbiler på vejene i Danmark

Kilde: Brand Finance

Stor mangel på nye Tesla-modeller

Det er ikke kun Elon Musk, der får skyldes for den faldende interessse for elbilerne fra Tesla.

Først og fremmest er der mangel på nye modeller. Godt nok har Tesla lanceret en opdateret Model 3, men derudover er der sket for lidt udvikling i sortimentet. Tesla er på vej med en mindre og billigere elbil, der forventes at hedde Model 2. Den kommer angiveligt i 2025.

Dertil bliver konkurrenterne stærkere, hvor specielt kinesiske BYD har lagt pres på Tesla. BYD solgte flere elbiler end Tesla i 4. kvartal 2023 og var derfor verdens største elbilproducent. Efter 1. kvartal 2024 har Tesla dog taget titlen tilbage, da salget hos BYD gik meget tilbage.

Se også: Glæd dig til disse 10 billige elbiler

Vi anbefaler:
Se hvilke elbiler der er Bedst i Test
Test og anmeldelser af elbiler i Danmark
Her er de absolut billigste elbiler på de danske veje