Dødsulykke i elbilen Xiaomi SU7 får aktien til at falde

Xiaomis aktie er faldet 6,1 procent, efter den hypede elbil, sedanen SU7, har været involveret i et alvorligt uheld med bilens intelligente Navigation on Autopilot-system aktiveret.

Dødsulykke i elbilen Xiaomi SU7 får aktien til at falde

29. marts var den ekstremt populære elbil, SU7, fra Xiaomi involveret i et alvorligt biluheld i Kina, der kostede tre personer livet – og det har nu fået Xiaomis aktie til at tage et gevaldigt dyk.

Ifølge Xiaomi kørte sedanen SU7 116 km/t på motorvej med de intelligente førerassistentsystemer Navigation on Autopilot (NOA) aktiveret, som er Xiaomis pendant til Tesla Fuldt Selvkørende egenskaber (uden opsyn).

Bilen opdagede forhindringer på vejen og begyndte at sænke farten, og føreren nåede at overtage styringen af bilen kørt før sammenstødet med et autoværn, der skete med 97 km/t.

Xiaomi har nu nedsat en taskforce, som skal samarbejde med politiet om efterforskningen og levere kørselsdata for at komme til bunds i årsagen til den alvorlige ulykke.

Se også: Sammenlign elbiler på pris og kvalitet

Aktie tager stort dyk

Dødsulykken i Xiaomi SU7 fik Xiaomis aktie til at falde helt op til 6,1 procent, og dykket kommer i en periode, hvor aktien i forvejen lider et gevaldigt knæk.

Xiaomis aktie er faldet næsten 18 procent, siden Xiaomi i sidste uge rejste omkring 5,5 mia. dollar i et forsøg på at finansiere en udvidelse af sin elbilforretning.

Xiaomis elbiler er på ganske kort tid blevet voldsomt populære, og i selskabets første hele år med produktion af SU7 er der blevet produceret 215.000 eksemplarer og sigter efter at nå 350.000 elbiler i 2025.

Ulykken har dog vakt bekymring om sikkerheden i Xiaomis hurtigt voksende elbilsatsning og er også endnu en klar påmindelse om, at “selvkørende” elbiler endnu ikke er ægte selvkørende. Læs meget mere om selvkørende teknologi og fordele og ulemper ved selvkørende biler.

Se også: Xiaomis nyeste smartphones

Alternativer til Xiomi SU7

Xiaomi SU7 er en sedan, som findes i fire varianter: Standard, Pro, Max og Ultra. Prisen og specifikationerne spænder derfor også bredt. Basismodellen og Pro-varianterne svarer mest af alt til en Tesla Model 3 eller BMW i4, mens vi i Ultra-varianten er ude i en sedan, der har en ydeevne på niveau med en Porsche Taycan.

Fælles for alle varianter er, at de er væsentligt billigere end lignende sedaner fra andre bilmærker. Xiaomi SU7 koster fra 215.900 yuan, mens en Tesla Model 3 til sammenligning koster fra 235.500 yuan. Det svarer til en startpris omkring 275.000 kr.

Xiaomi SU7 fås aktuelt kun i Kina, men Xiaomi arbejder ihærdigt på at få gjort elbilen tilgængelig i Europa. Det skulle ske senest i 2027.

Xiaomi har i mange år gjort sig bemærket som en producent af forbrugerelektronik inden for alle områder. Xiaomi står bag alt fra smartphones, smartwatches og tablets til tv, robotstøvsugere, el-løbehjul og altså også elbiler. Læs mere om Xiaomis brede udvalg af smartphones, tablets, wearables og tv samt Xiaomis smart home-produkter.

Vi anbefaler:
Sammenlign elektriske sedaner
Hvilke elbiler kommer i 2025, 2026 og 2027?
Hvilken ladeløsning til din elbil skal du vælge?
Disse elbiler er Bedst i Test