Rejser i 2021 kan kræve vaccine-pas
Coronavaccinerne er så småt ved at komme ud til verdens lande, og forhåbningerne om en normal hverdag med biografture, koncerter og ikke mindst rejser følger med. Men for at kunne deltage i disse aktiviteter kan det kræve, at man er i besiddelse af et vaccine-pas.
Se også: Dette spilder du dine penge på på en dyr mobil
Commonpass – rejsepas med info om vaccinestatus
CNN skriver, at flere af de store techvirksomheder er i fuld gang med udviklingen af både apps og systemer, der skal indeholde data om, hvorvidt man har fået en coronavaccine og hvad resultatet af den seneste test har været. Tanken er, at de informationer skal give adgang til arrangementer og muligheden for igen at rejse udenlands.
En af aktørerne på denne front er en sammenslutning af The Commons Project Foundation og World Economic Forum, der sammen har lanceret Common Trust Network. De skal blandt andet hjælpe med gøre det tilgængeligt for, samt gøre det forståeligt for alle, hvad det kræver og ikke mindst, hvad man siger ja til. Og til sidst bliver deres vel nok største opgave at kontrollere, at det kun er den nødvendige information, denne app og systemet kan tilgå.
Appens navn bliver CommonPass og er snart tilgængelig på App Store og Google Play Store. Organisationen har indgået samarbejde med flere flyselskaber som Lufthansa, Swiss Airlines, United Airlines og række andre. Og derudover en række sundhedsorganisationer verden over.
Appen kommer blandt andet til at indeholde informationer om, at man har fået en vaccine, resultatet af den seneste test og hvor testen har fundet sted. Stemmer informationerne overens med kravene for adgang til det pågældende land eller luftfartsselskab, giver det adgang.
Se også: Spar mange penge på sidste års topmodeller – se de 5 bedste
Store udfordringer
Der er naturligvis flere udfordringer, der følger med i udbredelsen af dette nye system. Først og fremmest ligger der en udfordring i, at der er forskellige vacciner i forskellige lande. Eksempelvis har nogle vacciner en lavere effektivitet end andre. Systemets adgang til følsom privat information om borgerne er noget, der ligger øverst på listen.
Dette er naturligvis et følsomt emne, der vil være ekstremt stort fokus på fra både medier og brugerne. Til sidst ligger der også en udfordring i at gøre vaccine-passet tilgængeligt for personer, der ikke ejer en smartphone eller af anden årsag ikke har adgang til internet.
For at gøre hele initiativet endnu mere udfordrende og usikkert fortæller Dr. Julie Parsonnet, specialist i smitsomme sygdomme fra Stanford University, til CNN, at vi endnu ikke ved, om personer, der har fået en vaccine, stadig kan bære smitten videre.
Se også: Nyheder om apps og tjenester