USA strammer reglerne for eksport af chips til Kina
Det er endnu ikke officielt, men ifølge Reuters er den amerikanske regering i gang med at forberede et nyt sæt sanktioner, der skal sætte en stopper for eksport af sub-14nm halvledere med AI-muligheder samt redskaber til produktion af chips til Kina.
Handelsdepartementet har allerede sendt breve ud til visse af de store selskaber i industrien, der samarbejder med Kina og leverer chips til selskaber med base i Kina. Det handler blandt andet om Nvidia, AMD og Intel.
De pågældende selskaber har offentligt bekræftet, at brevene findes, men afholdt sig fra at kommentere sagen.
Se også: EU investerer 357 milliarder kroner i egen chipproduktion
Hårdere chipsanktioner mod Kina på vej
Det lyder umiddelbart meget som de restriktioner, der allerede eksisterer og gør, at det kun er muligt for amerikanske selskaber at samarbejde med kinesiske selskaber, hvis de har en særlig tilladelse fra Handelsdepartementet.
Brevene er en almindelig fremgangsmåde, der sikrer en hurtig implementering, men det er kun de selskaber, der modtager et brev, der også skal efterleve reglerne. Handelsdepartementet samarbejder dog med den amerikanske regering om et sæt regler, der skal gælde for hele industrien, og som formentligt bliver offentliggjort næste måned.
Visse eksperter tror, at selv de amerikanske selskaber, der bruger den slags chips, vil blive nægtet adgang til det kinesiske marked. Det handler blandt andet om Dell, HP og Super Micro Computer.
Se også: Telefoner med kraftige chipset
Kan give Kina alvorlige problemer
Føres dette ud i virkeligheden, vil det give Kina problemer, for trods den teknologiske udvikling i landet og landet produktionsmuligheder, er der ikke et eneste kinesisk selskab, der har den know-how eller de redskaber, der skal til at producere chips, der kan konkurrere med topchipsene på markedet.
Den industri er domineret af USA, Sydkorea og Taiwan, så det her kan betyde en brat opvågning for kineserne. De amerikanske myndigheder vil søge støtte fra sine allierede for at kunne gøre den nye lovgivning mere effektiv, lyder det.