Facebook har indsamlet SMS- og opkaldshistorik i flere år
Facebook er i disse uger kommet i søgelyset med den ene dårlige omtale efter den anden, efter det kom frem, at firmaet har haft en noget lemfældig omgang med brugernes data.
Nu er det kommet frem, at Facebook heller ikke holdt sig tilbage med at indsamle data om dets brugere, som benyttede Android-smartphones. Det skriver Ars Technica.
Læs også: Facebook bløder efter misbrug af brugernes data
Har du en Android-smartphone, og har du frem til oktober 2017 benyttet dig af Facebooks Messenger-app, så har Facebook muligvis indsamlet store mængder af historik over dine telefonopkald og SMS-samtaler fra din Android-smartphone.
Downloaded my facebook data as a ZIP file
Somehow it has my entire call history with my partner’s mum pic.twitter.com/CIRUguf4vD
— Dylan McKay (@dylanmckaynz)
Der kom opmærksomhed på dataindsamlingen, da den newzealandske Twitter-bruger Dylan McKay skrev et tweet i sidste uge. I dette viste han et billede af, at Facebook havde indsamlet hele hans opkaldshistorik og SMS-samtale med hans partners mor.
Sådan indsamlede Facebook data
Ars Technica gravede dybere i sagen og kunne konstatere, at den er god nok. Facebook har tidligere indsamlet store mængder af data i tidligere versioner af Android. I Android 4.1 Jelly Bean foretog Google en stor ændring af, hvordan apps får adgang til data via tilladelser ligesom på iOS. Inden denne ændring fungerede det ved, at man ved installationen af en app sagde ja til at give adgang til alle de tilladelser, som den ønskede.
En af de tilladelser, som Facebooks Messenger-app krævede adgang til, var at læse kontaktoplysninger. Androids tilladelser var på daværende tidspunkt indrettet til, at det automatisk også gav apps adgang til opkaldshistorik og alle SMS-beskeder – hvis man altså vælger at udnytte systemet, og det gjorde Facebook.
Læs også: Facebook-feature spionerer på brugerne
I efterfølgende Android-versioner har apps kunnet undgå at rette sig ind efter den ændrede struktur for tilladelser ved at udvikle apps til tidligere versioner af de såkaldt API’er. Dermed kunne Messenger fortsætte med at få adgang til brugernes data på den gamle måde, selv om brugerne anvendt smartphones med nyere Android-versioner, der har det nye tilladelsessystem. Dette viste sig at være en meget udbredt praksis, da mange udviklere af apps ikke tog det nye system for tilladelser til sig med det samme.
I oktober 2017 stoppede Google så med at holde liv i den gamle API-version, som er fra Android 4.1 Jelly Bean. Og tilfældigvis er det også i oktober 2017, at mange brugeres dataindsamling fra Facebook stopper, for så kunne Facebook ikke indsamle dataene uden at brugerne eksplicit giver samtykke via det nye tilladelsessystem.
De informationer, som Facebook har indsamlet, er såkaldt metadata fra opkald og beskeder: helt præcist navne, tidspunkt, telefonnumre og længden på opkaldene.
Læs også: Facebook indrømmer: Messenger er blevet rodet
I dag understøtter Messenger-appen SMS-beskeder, men kun hvis brugeren igen vælger at aktivere både funktionen og giver adgang til ens SMS-beskeder via tilladelser. Dermed er det ganske naturligt, at Facebook har metadata om brugerne, men de tidligere års praksis har altså været via knap så fine metoder.
Hvis du vil se, om Facebook har indsamlet metadata om dine opkald og SMS-beskeder, skal du logge ind på Facebook på en computer og gå ind i indstillinger. Under fanen ”Generelt” finder du nederst på siden teksten ”Download en kopi af dine Facebook-data.” Den genererer en ZIP-fil for dig, som du kan downloade til din computer for at se indholdet igennem.
Facebook indsamler dine kontaktpersoner blandt andet til at give forslag til nye venner. Hvis de tidligere er blevet overført til Facebook, kan du gå til siden ”Administrer invitationer og importerede kontakter”. Her kan du se alle dine importerede kontakter og fjerne dem. Ars Technica har dog selv oplevet, at kontakterne ikke er forsvundet fra listen selv efter flere dage, og hos undertegnede er de heller ikke fjernet endnu.
Har du ikke længere lyst til at være på Facebook, kan du slette din konto permanent her. Du skal dog først indtaste din adgangskode og vente i 14 dage, før din konto og indholdet rent faktisk slettes.
Mere til sagen
Meget er sket siden redaktionen postede artiklen. mobilsiden kunne ikke slippe temaet. 26/3/2018 fortsatte vi fortællingen med historien om Huawei lancerer også Porsche Design Mate RS i morgen – Det videre forløb i sagen finder du her. Meget er sket siden. Du kan klikke her for aktuelle nyheder om emnet..