Netflix anerkender at netværksudbydere skal kompenseres
De seneste tre år har den sydkoreanske bredbåndsudbyder SK Telekom og Netflix ligget i krig i retssalen i Sydkorea. SK mener, at Netflix så meget på deres netværk med sin streamingtjeneste, at de skal være med til at betale for at vedligeholde og udviklet netværket.
Det har Netflix ment, at de ikke skulle, da de mener, at alle skal have lov til at bruge de internetnetværk, der er tilgængelige. Nu har de så indgået et forlig, der udmønter sig i et samarbejde, hvor SK Telekom kan bundle sine abonnementer med Netflix og dermed få en del af de indtægter, som Netflix har i landet.
Se også: Test streamingtjenester super billigt
Netflix-reaktion kan blive betydningsfuld for netværksoperatører
Resultatet er betydningsfuldt på flere måder, lyder det i en analyse af det nye samarbejde mellem SK Telekom og Netflix.
I følge Strand Consult, der rådgiver teleselskaber rundt om i verden, så symboliserer partnerskabet mellem anerkendelsen af behovet for, at bredbåndsudbydere får dækket deres omkostninger og finder bæredygtige forretningsmodeller.
Det signalerer, at bredbåndsudbydere kunne gøre mere for at samarbejde med videostreamere, og det kunne være nyttigt for konkurrenter til Netflix. Det er også vigtigt at adressere videostreaming, da det er en vigtig drivkraft for netværkstrafik.
”Netflix’ beslutning om at indgå forlig er sigende. Det tyder på, at Netflix’ argumenter om, at de har ret til gratis at bruge andre netværk, og at dataudveksling og afregning er gratis, ikke er berettigede”, lyder det fra Strand Consults analyse.
Sydkoeranske medier mener, at aftalen med SK Telekom vil koste streaminggiganten 40 millioner dollars, eller cirka 280 millioner kroner.
Se også: iPhone 15 er fremragende til streaming
Kan også blive en gevinst for Netflix
Med den model, der er aftalt, vil Netflix sandsynligvis kunne reducere omkostningerne ved at skaffe nye kunder og reducere kundeafgangen, vurderer Strand Consult.
Det betyder, at Netflix fortsat vil være rentabel i Sydkorea, selv med forbrugsafgifter til netværksudbyderen.
Se også: Bedste telefoner til streaming
Manglende gennemsigtighed i forliget er uheldigt
Strand Consult mener dog, at det er uheldigt for de politiske beslutningstagere, at der ikke er gennemsigtighed omkring forliget. ”Der er en voksende global bevægelse for at holde tech-giganterne ansvarlige. Gennemsigtighed i sagen ville have givet værdifulde datapunkter”, lyder det i en analyse af det nye samarbejde.
Resultatet efterlader dog spørgsmål om, hvordan nye lande skal få dækket deres omkostninger, når infrastrukturen er begrænset, og slutbrugerne har lave indkomster. ”Den globale bevægelse for bredbåndsomkostningsdækning er næppe slut, den er kun lige begyndt”.
Det bliver dermed spændende at se, om Netflix kan blive presset til at indlede lignende samarbejder i andre lande, hvor de ikke alle arbejder ud fra denne model.