Ødelagte smartphones er penge værd – danskerne ved det bare ikke
Vi danskere køber gladelig nye smartphones og andet forbrugerelektronik, og når den gamle mobil skal pensioneres, ender den ofte i skuffen. Men den gamle mobiltelefon er penge værd og god for miljøet.
Se også: Derfor skal du købe en brugt mobiltelefon
Den gamle mobiltelefon er penge værd
Ved du, at den gamle mobiltelefon du har liggende i skuffen er penge værd – også den ødelagte? Tæt på halvdelen af alle de adspurgte danskere i en ny undersøgelse aner ikke, at den gamle elektronik med skader kan være guldmine.
I undersøgelsen, der er foretaget af Kantar på vegne af Swappie, fremgår det, at der i hele 93 procent af alle danske husstande er gamle smartphones med skader, som er gemt og glemt i en skuffe. Næsten halvdelen (46 procent) aner ikke, at deres forlagte mobiltelefon er penge værd.
”Danmark er så langt fremme ift. teknologi, og smartphones er blevet en indgroet del af vores kultur. Omfanget er nået et punkt, hvor mange ikke ved, hvad de skal gøre med deres ødelagte telefoner. Rigtig mange ved fx ikke, at de kan sælge deres brugte og ødelagte smartphones, da de indeholder vigtige metaller, og at der faktisk er et unikt marked for istandsættelse af disse enheder,” siger Swappies Marketing Manager, Jeppe Olsen.
Over halvdelen af de adspurgte i undersøgelsen ønsker, at beholde den gamle mobil som en reservetelefon. Men den ødelagte bliver ofte glemt og dermed spildt – og det er ærgerligt. Den gamle ødelagte mobil kan nemlig sælges, repareres og derefter sælges videre. Det er godt for miljøet og for dem, der gerne vil købe en brugt iPhone til en lav pris.
Det skåner miljøet, da langt den største del af CO2-udledningen, der er forbundet med smartphones, sker i produktionsfasen.
Se også: Find billigste priser på brugte iPhones hos Swappie
For besværligt at sælge den gamle mobil
Hvorfor sælger flere ikke deres gamle mobiltelefon, når en skiftes ud med en skinnende ny? Ifølge undersøgelsen er det i høj grad for, at det er for besværlig.
For at mindske besværet, er Swappie begyndt at udrulle såkaldte “telefonautomater” ud, hvor man kan sælge sin ødelagte iPhone uden at skulle bekymre sig om for eksempel levering.
“I Finland har vi haft succes med vores telefonautomater. Dét at sende en smartphone kan være en barriere for mange mennesker. Automaterne har gjort det muligt at sælge en smartphone uden at skulle bekymre sig om at miste pakken eller andre leveringsproblemer. Derfor oplevede vi, at finnerne med automaterne blev opmuntret til at sætte deres gamle smartphones i omløb mere flittigt end før,” udtaler Jeppe Olsen.
Tiltaget er nu ved at blive udrullet i Sverige, og håbet er, at det også kan blive en realitet i Danmark.
I undersøgelsen deltog 11.000 respondenter i alderen 18-65 år fra Finland, Irland, Tyskland, Italien, Holland, Portugal, Belgien, Slovenien, Tjekkiet, Danmark og Sverige.
Se også: Test af mobiltelefoner