Samsung Omnia HD (produkttest) videomobil med ringe video

Omnia HD skulle være perfekt til videooptagelser, men fejler voldsomt på sit største salgsargument. Vi gennemgår Omnia HD.

Samsung Omnia HD (produkttest) videomobil med ringe video

Det er lidt af en klods at rende rundt med – men samtidigt er den også ret lækker. Specielt fordi den grundlæggende konstruktion er blandt det bedste, vi har set længe.

Skærmen er af OLED-typen, som byder på en enestående kontrast. Der er ingen tvivl om, at det ER fremtidens skærm. Alle menuer, billeder og funktioner står voldsomt klart på Omnia HD.

Bemærkninger som “wow se lige en skærm” er ikke usædvanligt at modtage, når man viser Omnia HD frem.

Touchskærmen er et “capacitive touch panel”, som kun giver mulighed for fingerbetjening. Hver gang skærmen berøres vibrerer mobilen en smule.

Selve touch-funktioen virker overbevisende, og den ekstra glatte/blanke overflade gør touchoplevelsen ekstra stærk.

Skærm og touch er i særklasse.

Vurdering: Seks ud af seks stjerner.

Samsung I8910 HD Omnia HD, artikelfoto

Hurtig i vendingen

Styresystemet i mobilen er S60 fra Symbian som også kendes fra Nokias modeller. I denne udgave opleves systemet hurtigt, og små overgange mellem menuer og programmer giver lækkerhed over produktet.

Samsung har udført ikoner, knapper og baggrunde med stor stilsikkerhed som får både Nokia N97 og 5800 Xpressmusic til at blegne ved siden af. Og det til trods for, at det grundlæggende styresystem er det samme.

Ved betjeningen er det svært irriterende, at systemet ikke kan beslutte sig for, om den skal benyttes stående eller liggende. I nogle programmer kræves input stående, men resultatet vises liggende. Forsøger man f.eks. at skrive sms liggende, og har man  brug for en kontaktperson, skal denne vælges fra adresselisten i stående tilstand. Samme problemstilling findes også i internetbrowseren.

Betjeningen og menuhastigheden er for denne produkttype godkendt med små undtagelser.

Vurdering: Fem ud af seks stjerner.

Samsung I8910 HD Omnia HD, artikelfoto

Fantastisk soft-keyboard

Ved mails og sms-beskeder kan der vælges mellem T9-tastatur og fuld QWERTY (med æ, ø og å). Ordbogen virker ved T9 men ikke i QWERTY-tilstand – et træls minus. Både Apple og HTC (Magic) har vist, at ordbog i QWERTY-mode kan være en kærkommen detalje.

Skærmens såkaldte soft-keyboard er i øvrigt fantastisk at benytte.

Ved QWERTY vises alle bogstaver inkl. æ, ø og å og størrelsen er virkelig i orden. Alle onscreen bogstaver giver vibrationsrespons ved berøring, og gør samtidigt dette onscreen-tastatur til et af markedets bedste.

Vurdering: Fem ud af seks stjerner.

Samsung I8910 HD Omnia HD, artikelfoto

Internet-adgangen

Da vi testede LG Arena oplevede vi op til 40 sekunders indlæsningstid for tv2.dk via trådløst netværk. Det tager cirka lige lang tid på Omnia HD, tilgengæld kan man både zoome og navigere på siden hvilket Arena ikke formåede i samme grad.

Browseren er i øvrigt ikke en speciel god oplevelse. Det virker som om, at folkene bag Symbian-systemet ikke har haft særligt meget fokus på denne del.

Det er ikke ubrugeligt, men relativt tungt og lidt bøvlet. Desværre ikke med den smidighed der nærmest forventes af internetenheder anno 2009.

Vurdering: Tre ud af seks stjerner.

Widgets på forsiden

Forside-skærmen kan fyldes med forskellige småprogrammer, de såkaldte widgets. Dermed er genveje til f.eks. lommeregner, Youtube eller Facebook lige ved hånden.

Widgets kan placeres på “tre skærme”, så man kan vælge den der passer til ens behov.

Ingen tvivl om, at widgets er smarte og ikke mindst moderne. I Samsungs tilfælde skal de dog ses mere om personlige genvejsmuligheder, fremfor egentlige interaktive gadgets. Samme tendens gør sig også gældende på LG Arena.

Brugeren kan downloade flere Samsung-widgets direkte fra mobilen.

Vurdering: Fire ud af seks stjerner.

Samsung I8910 HD Omnia HD, artikelfoto

Musik, Youtube og radio

I salgspakken medfølger et in-ear headset som tilsluttes via 3,5 mm. stik i toppen af mobilen.

Omnia HD lyder blændende godt og spiller utroligt højt i både headset og højtalere, men vi savner mulighed for at justere bas/diskant m.v. uafhængigt af foruddefinerede indstillinger.

Selve afspilleren er let at betjene og har samtidigt et lækkert grafisk udtryk. Lægges mobilen ned under afspilning ændrer afspilleren sig til “covervisning” – det kræver naturligvis at albumcovers er overført for at det bliver rigtig lækkert.

FM-radioen følger samme grafiske linie og har desuden RDS med stationsinfo.

Det er også muligt at hente podcasts ned til mobilen. Desværre har vi ikke fundet nogle danske.

Youtube er integreret direkte i mobilen. Det er virkelig fedt man i en stille stund kan finde underholdning på Youtube, men her stopper begejstringen! Kvaliteten af videoerne der vises på mobilen, er håbløst dårlig. Også selvom man benytter trådløst netværk. Så Youtube ja! Men fedt – NEJ!

Musik, headset (og tilslutningsstik) og FM-radio (med mulighed for optagelse) giver 6 stjerner. Men manglen på adgang til danske podcasts og den ringe Youtube-afspiller trækker denne del ned.

Vurdering: Fem ud af seks stjerner.

Samsung I8910 HD Omnia HD, artikelfoto

Kamera på 8 megapixels – godkendt!

Omnia HD’s kamera på otte megapixels er en rigtig god oplevelse. Med et snap starter den op og autofokuspunktet findes lynhurtigt. Dermed er man sikker på at fange Kodak-moments.

Indstillingsmulighederne er omfattende, men vigtigst af alt, så er billederne overvældende gode. Specielt når det tages i betragtning, at det blot er en mobiltelefon.

Så stillkameraet ender i den gode ende – dog med minus for, at GPS-position ikke tilføjes billederne.

Vurdering: Fem ud af seks stjerner.

Du kan se billeder taget med Omnia HD på dette link…

Videooptagelse skuffer fælt!

Videokameraet halter enormt. Her skal vi huske Samsungs salgsmateriale “shoot and play video in HD”. Ja ja! Rolig nu.

1280×720 pixels er ret meget i mobiltelefoner og denne mobil HAR det bedste videokamera vi til dato har testet i en mobil. Optagelsen er virkelig flot… Men øv! Desværre er den ikke flydende. Den hakker og lyden er heller ikke særlig god.

Datahastigheden på video ligger omkring 10.000 kbps men frameraten (billedehastigheden) er på 19 billeder i sekundet. Dertil kommer lyden som optages i 12 kbps.

Skal videooptagelsen være flydende skal man ned i 640×480 pixels. Det betyder så, at datahastigheden reduceres til godt 2000 kbps men frameraten stiger til 30. Lyden er dog stadig virkelig ringe.

Jeg kan slet ikke give udtryk for, hvor skuffet jeg er. Det store salgsargument for Omnia HD er gennemhullet og jeg fatter ganske simpelt ikke, hvordan man vil være dette bekendt overfor kunderne.

Uanset hvordan man ser på det, så har videokameraet INTET og jeg gentager INTET med HD at gøre.

Denne del får 1 point ud af 6. Men det er KUN fordi, at optagelser i lavere opløsninger faktisk er bedre, end på andre mobiltelefoner.

Mobiltelefonen leveres i øvrigt med en række demofilm på et par minutter, som er ret flotte. Disse er dog virkelig langt fra, hvad enheden selv er i stand til.

Man skulle også tro, at Samsung ønskede brugerne skulle bruge afspilleren og skærmen til f.eks. film. Men i den medfølgende software er der ikke mulighed for at indlæse en DVD og overføre den til mobilen. Der tilbydes heller ikke en filmshop på mobilen. Hvad er det så lige man skal med “HD-mulighed” og stor skærm?

Vurdering: Én ud af seks stjerner.

Navigation

Route 66 har leveret navigationsprogrammet til Samsung. Det var samme producent, er lavede softwaren til Nokia 6110 Navigator der var et stort hit.

Programmet er grafisk flot og tilbyder både fodgænger og bilnavigation.

Ved leveringen er nordiske kort og Route 66 med i prisen. Resten af Europa er tilkøb.

Route 66 er velfungerende, men ikke i helt samme liga som f.eks. Tomtom eller Copilot. Samlet set, fremstår programmet lidt gammeldags.

Vurdering: Fem ud af seks stjerner.

Andre muligheder

Mobilen har en række forskellige programmer installeret, f.eks. muligheden for at åbne PDF-filer. Programmet Quickoffice spørger om en betalingslicens for at oprette f.eks. tekstdokumenter, så det tæller på minussiden.

Ellers er det sædvanlige ting som noter, regnemaskine, zipudpakker m.v.

Har du brug for Exchange synkronisering er programmet Roadsync installeret. I den forbindelse skal det bemærkes, at Google Apps ikke kan synkronisere via dette program.

Denne del er relativt kedelig og trist for en topmodel.

Vurdering: Tre ud af seks stjerner.

Samsung I8910 HD Omnia HD, artikelfoto

Samlet vurdering

Samsung i8910 Omnia HD er på mange områder en rigtig sej telefon men uheldigvis halter den på en række væsentlige punkter, hvilket også gør, at vi ikke står med armene oppe og jubler.

Skulle jeg vælge mellem LG Arena og Samsung Omnia HD blev vinderen klart Samsung.

Alligevel ændrer det ikke på, at karakteren hedder fire ud af seks stjerner. Tager vi prisen med i betragtning (aktuelt over 5.000 kroner uden abonnement) trækker det mere i retning af tre ud af seks stjerner.

Opdateringer i sagen

Temaet er stadig aktuelt. mobilsiden gik videre med historien. 18/6/2009 blev fortællingen ført videre med artiklen; Sony Ericsson W995 (produkttest) – Den finder du her. Er du interesseret i absolut seneste nyt om temaet, så klik her..