Mobildata-forbruget eksploderer – kan netværket holde til presset?

Med forældre og børn fanget mellem husets fire vægge eksploderer forbruget af mobildata. Men hvor meget og kan netværket overhovedet holde til belastningen? Læs med her.

Mobildata-forbruget eksploderer – kan netværket holde til presset?

Coronavirus har presset en lang række lande til at lukke ned i en periode – børnene må ikke komme i skole, alle der kan skal arbejde hjemmefra og man må kun mødes i grupper af maksimalt 10 af gangen.

Tiden skal derfor gå med et eller andet og her er brugen af streaming-tjenester et nærliggende valg for mange. Også i Danmark. Brugen af praktisk talt alle streaming-tjenester er eksploderet og dataforbruget ryger i vejret med raketfart, oplyser de danske teleselskaber.

Læs også: Tid til streaming? Her er de bedste serier og film

Dataforbrug stiger med 30-40 procent pga. coronavirus

Mai-Britt Noe, der er kommunikationsrådgiver for TDC Group, som ejer Telmore, forklarer, at deres Telmore Play-partnere melder om stigende forbrug i disse dage, hvor både børn og voksne bruger mere tid på streaming af underholdning end normalt. “Det gælder både familieunderholdning, film, serier og lydbøger, og på tværs af alle streamingtjenester, vi har med i Telmore Play”, forklarer Mai-Britt Noe.

YouSee, som også hører under TDC Group, registrerede sidste torsdag en stigning i antallet af brugere på streamingplatformen på mere end 100 procent i forhold til dagen før. Det større behov for at følge den løbende nyhedsstrøm, mens flere danske familier nu er hjemme, øger naturligvis belastningen på YouSees tv-platforme, specielt i spidsbelastningsperioder, fortæller YouSee. “Et særligt beredskab monitorerer derfor alle systemer døgnet rundt, så YouSee kan reagere hurtigt, skulle der opstå driftsforstyrrelser.”

Den øgede brug af streaming-tjenester bevirker, at dataforbruget i Danmark stiger markant i disse dage. Dataforbruget ligger typisk 30-40 procent højere end normalt og der har også vist sig en ny tendens, siden Danmark lukkede ned.

“Normalt ligger det største dataforbrug i weekenden og topper søndag. Nu har det samme niveau alle ugens syv dage”, forklarer Rikke Juul Rokkedal Therkildsen, der er Head of PR & Communications hos 3.

Læs også: Guide: Abonnementer til storforbrugere af mobildata

Dataforbrug flytter fra virksomhederne til hjemmet

Der sker ikke kun en stigning i dataforbruget i Danmark, man kan også se ændringer i dataforbruget, som flytter fra virksomhederne og til danskernes private hjem.

“Generelt bruger vi mere data hjemme på grund af streaming, spil med mere, så vi ser i øjeblikket et større forbrug af data og tale for tiden. Danskerne arbejder hjemmefra, børnene passer skolen hjemmefra og spiller og streamer – og mange holder sig også indendøre om aftenen frem for at gå ud at spise med mere, og benytter i højere grad streamingtjenester”, forklarer Telias pressechef mads Houe.

Danskerne bruger også digitale video- og samtaletjenester langt mere end normalt i disse dage. Særligt app’en FaceTime, der bruges til videoopkald, stikker ud. Her er dataforbruget på blot to uger fordoblet. Det samme gælder dataforbruget på Microsoft-apps, som bl.a. dækker over Skype og samarbejdsplatformen Teams, der også begge giver mulighed for videoopkald, oplyser 3.

Læs også: Danskernes brug af videoopkald er eksploderet

Kan internettet kollapse?

EU fik i går Netflix til at skrue ned for billedkvaliteten på deres film og tv-serier, så man kun kan se dem i SD-kvalitet, altså den laveste kvalitet og ikke i HD-kvalitet eller bedre. Man er ganske enkelt bange for, at internettet kan bryde sammen, når borgerne i de europæiske lande, hvor Netflix er dominerende på video-streaming, øger deres streaming-forbrug markant.

Det kan påvirke netværksperformance negativt, eftersom det medvirker til at reducere den samlede tilgængelige båndbredde på mobilt og kablet internet, der selvsagt også skal bruges til for eksempel hjemmearbejde, forklarer Telias Mads Houe, der dog samtidig maner til ro, når man ser på situationen med danske briller.

“Udfordringen med forringet performance er reel i forbindelse med spidsbelastninger, mens risikoen for et omfattende netværkssammenbrud er er minimal som følge af store trafikmængder. Øget streaming ikke bliver et problem i Skandinavien, da vi helt generelt har gode netværk og højt dataforbrug”.

Hos TDC er de dog meget opmærksomme på dataforbruget og overvåger netværkskapaciteten og udviklingen nøje for at kunne foretage nødvendige tilpasninger. Samtidig har de tæt dialog med myndighederne angående de kritiske nationale tjenester og systemer. “I den forbindelse har vi muligheden til at træffe passende foranstaltninger, hvis det er nødvendigt.

Vi planlægger opgraderinger af forskellige dele af netværket hvis nødvendigt for at sikre, at vi kan opretholde en stærk infrastruktur i Danmark under disse ekstraordinære omstændigheder”.

Læs også: Bevar kontakten: 5 gode og gratis apps til videoopkald

 

 

Efterfølgende nyt i sagen

Sagen er ikke slut. Vi har fulgt op på artiklen. Daniel Søgaard Hald fortsatte historien. 21/2/2020 tunede vi igen ind på emnet med artiklen om Mobilt bredbånd: Så meget data har du behov for – Læs her. Se også seneste nyt om temaet ved at trykke her..